Δημοσιεύθηκε στην ΓΛΩΣΣΑ

Παιδί και γλώσσα στο Νηπιαγωγείο

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

To μικρό όνομα αποτελεί ένα από τα πρώτα κείμενα με τα οποία ασχολείται το παιδί. Ουσιαστικά  είναι μια από τις πρώτες λέξεις, τις οποίες τα παιδιά αναγνωρίζουν και επιχειρούν να μάθουν να γράφουν (Ferreiro & Teberosky, 1982).

Η ικανότητα που επιδεικνύει το μικρό παιδί σε ό,τι αφορά τη γραφή αλλά και  την αναγνώριση του ονόματός του, αποτελεί το πρώτο σημάδι του ότι έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τη λειτουργία του γραπτού λόγου και σταθμό καθοριστικής σημασίας στην προσπάθεια κατάκτησης του (Στελλάκης, 2002, Blloοdgood, 1999, Trushell, 1998. Συνέχεια ανάγνωσης “Παιδί και γλώσσα στο Νηπιαγωγείο”

Δημοσιεύθηκε στην ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Μαθηματικά στο Νηπιαγωγείο

Αλήθεια, τα μαθηματικά είναι μόνο αριθμοί; Μήπως στο σχολείο οι εμπειρίες περιορίζονται σε ασκήσεις με αριθμούς, παραβλέποντας ωστόσο ότι τα μαθηματικά είναι ένα ζωντανό εργαλείο που το χρησιμοποιούμε καθημερινά;
Στην προσχολική ήδη ηλικία τα παιδιά χρησιμοποιούν τη μαθηματική σκέψη εντελώς φυσικά και αβίαστα, όταν για παράδειγμα τοποθετούν τους κύβους τον έναν πάνω στον άλλο με σειρά μεγέθους, εκτιμούν ότι το βότσαλο είναι βαρύτερο από το φτερό, υπολογίζουν ότι το κουτί είναι πολύ μικρό για να χωρέσει όλα τα αυτοκινητάκια κ.ο.κ.

Συνέχεια ανάγνωσης “Μαθηματικά στο Νηπιαγωγείο”