Αλατοζύμη
Υλικά:
1 δόση αλάτι
1 δόση νερό
3 δόσεις αλεύρι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι. Προσθέτετε το νερό και ζυμώνετε . Εάν είναι πολύ σφιχτή η ζύμη, αναλόγως της ποιότητας του αλευριού, μπορείτε να βάλετε 1 κουταλιά νερό ή και 2 αν χρειάζεται.
Χωρίζετε τη ζύμη σας σε μικρά κομμάτια και προσθέτετε τέμπερα ή χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Στην συνέχεια φτιάχνετε όμορφες κατασκευές. Η αλατοζύμη που δεν θα χρησιμοποιηθεί για κατασκευή είναι μια εκπληκτική σπιτική πλαστελίνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εβδομάδες εάν την διατηρήσετε στο ψυγείο τυλιγμένη σε μεμβράνη. Μην ξεχάσετε να κάνετε με ένα καλαμάκι μια τρυπούλα στην κατασκευή εάν κάνετε κρεμαστό. Για να δημιουργήσουν ωραία σχέδια τα παιδιά, μπορείτε να τα δώσετε να χρησιμοποιήσουν κουπάτ ζαχαροπλαστικής.
Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνετε στους 160-170 βαθμούς για 15-20 λεπτά, αν είναι λεπτές σαν κουλουράκια οι κατασκευές σας ή περισσότερο αν είναι πιο χοντρές. Καλό είναι να τα σκεπάσετε με ένα αλουμινόχαρτο γιατί μπορεί εύκολα να καούν Όταν ψηθούν, αν θέλετε μπορείτε να τα περάσετε με βερνίκι για να γυαλίζουν ή σκληρυντικό νυχιών ή λακ μαλλιών.
Παρακάτω θα βρείτε κατασκευές από αλατοζύμη που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά για την γιορτή της μητέρας οι οποίες θα κρατήσουν για πολλά – πολλά χρόνια.
Ενθαρρύνετε τους μικρούς καλλιτέχνες να επιλέξουν αυτοί την κατασκευή που τους αρέσει και αφήστε τους να δημιουργήσουν κομψοτεχνήματα.
Αφήστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα υλικά , να συμμετέχουν ενεργά σε όλη την διαδικασία παρασκευής της ζύμης . Θα θελήσουν να ζυμώσουν ,να πλάσουν, να τρίψουν, να πιέσουν, να ανοίξουν τρύπες να κόψουν κτλ για αυτό διαμορφώστε κατάλληλα τον χώρο και δώστε τους τον χρόνο που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν την κατασκευή τους. Επιβραβεύστε τα . Άλλωστε σε αυτού του είδους τις κατασκευές αυτό που έχει μεγαλύτερή αξία δεν είναι το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά η πρόθεση των παιδιών να ευχαριστήσουν την μανούλα τους .
