
“Ποια ανατροπή θα έκανες εσύ για μια καλύτερη ζωή;”
Αφόρμηση για την πρώτη δράση του eTwinning έργου μας, αποτέλεσε το βιβλίο με τίτλο «Θέλω» της Ντανιέλας Σταματιάδη από τις εκδόσεις Ίκαρος. Το παιδί καλεί τη μητέρα του με τη μαγική λέξη ‘μαμάααα’ για να εκπληρώσει κάθε επιθυμία του.
-«Μαμάαα»
-«Ναι, αγάπη μου».
Και η συνομιλία ξεκινά με τις επιθυμίες του παιδιού, που γίνονται ηχηρές λέξεις απαιτήσεων. Θέλω γαριδάκια, θέλω παγωτό, θέλω πατίνι, θέλω να κάτσω, να φύγω, θέλω ποδήλατο, πόνυ, πατίνι, θέλω…
Το βιβλίο μάς παρουσιάζει ένα παιδί ‘πνιγμένο’ στα θέλω του, ένα παιδί που ζει μέσα σε πολλά από αυτά τα ‘θέλω’ του, αλλά θέλει κι άλλα… Ένα παιδί που ζει με καλό φαγητό, με πληθώρα γλυκών, παιχνιδιών, φίλων και άλλα πολλά. Όμως, τι θα γίνει αν ικανοποιηθούν όλα τα ‘θέλω’ του; Θα είναι ευτυχισμένο; Κι αν αποκτήσει τα υλικά ‘θέλω’ όλου του κόσμου θα εξακολουθεί να είναι ικανοποιημένο; Και τελικά ποιο ‘θέλω’ είναι αυτό με τη μεγαλύτερη αξία; Το βιβλίο μάς δίνει την απάντηση! «Θέλω μια αγκαλιά»! Η αξία της ζεστασιάς, της επικοινωνίας, της ασφάλειας, της αγάπης!
Όμως, ας σκεφτούμε κι ας προβληματιστούμε με τα ‘θέλω’ των παιδιών όλου του κόσμου. Ας μιλήσουμε μαζί με τα παιδιά μας, για τα παιδιά που θέλουν να ζουν σε ειρήνη αλλά έχουν πόλεμο. Για τα παιδιά που θέλουν να ζουν σε καθαρό περιβάλλον αλλά ζουν κοντά σε εργοστάσια με μόλυνση. Για εκείνα που θέλουν να απολαμβάνουν το παιχνίδι τους αλλά αναγκάζονται να δουλεύουν. Για εκείνα που θέλουν να πηγαίνουν σχολείο αλλά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Για τα παιδιά που θέλουν υγεία και δεν την έχουν, για εκείνα που αναζητούν οικογενειακή ηρεμία αλλά θλίβονται καθημερινά…
Αν θέλουμε να είμαστε εμείς αλλά και όλα τα παιδιά χαρούμενα, πρέπει να αλλάξουμε, να ανατρέψουμε κάποιες καταστάσεις.
“Ποια ανατροπή λοιπόν θα έκανες εσύ για μια καλύτερη ζωή;”
Μιλήστε μαζί με τα παιδιά σας, με απλά λόγια, με απλούς προβληματισμούς, παρακινείστε τα να σκεφτούν και να προβληματιστούν και καταγράψτε τις προτάσεις τους της ανατροπής στα χαρτάκια που πήρατε. Στη συνέχεια, δώστε τους χαρτάκια να ζωγραφίσουν όσα και όποια ανατρεπτικά ‘θέλω’ επιθυμούν.
Στο σχολείο θα δημιουργηθεί ένας τοίχος με τα ‘θέλω’ που είπαν τα παιδιά μέσα στην τάξη μας αλλά και με τα ανατρεπτικά τους ‘θέλω’ που καταφέραμε να έχουμε μετά από συζήτηση προβληματισμού.
Πάρτε το χρόνο σας και αφήστε τα παιδιά να σας καθοδηγήσουν, δίνοντάς τους απλώς ένα μικρό ερέθισμα-τροφή για σκέψη. Ακόμα και αν δεν καταφέρετε να εκμαιεύσετε ανατρεπτικά ‘θέλω’, σημασία θα έχει ότι περάσατε δημιουργικό χρόνο μαζί τους και ότι ανοίξατε ένα μικρό παραθυράκι σκέψης!
Δραστηριότητες στο σχολείο