«Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

«Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 Φιλοσοφία και Υλοποίηση :
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται
στην προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα
του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αξιοποιώντας μεθόδους διερευνητικής – ανακαλυπτικής μάθησης. Στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος με δομή Ανοικτών, Ζωντανών Προγραμμάτων Σπουδών και Διαδικασιών.

 Εκπαιδευτικό/ενημερωτικό υλικό και Θεματικοί Κύκλοι
Για την υλοποίηση του εργαστηρίου δεξιοτήτων, σε συνέχεια της από 26-02-2020 πρόσκλησης του ΥΠΑΙΘ/ΙΕΠ, με θέμα: «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: Πρόσκληση Υποβολής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ή/και Εκπαιδευτικού Υλικού», έχει συγκεντρωθεί και σχεδιαστεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΙΕΠ πλαίσιο προγράμματος για την εφαρμογή.

Το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό θα αντλείται από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα του ΙΕΠ, με τίτλο «Πλατ- φόρμα 21+», που περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό ή/και οδηγό εκπαιδευτικού, οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό ή/και φύλλα εργασίας, προτεινόμενες σχολικές δράσεις για την εργαστηριακή και βιωματική προσέγγιση του θέματος, φύλλα αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενημερωτικό υλικό προς τους γονείς, κατάλληλα διαβαθμισμένο ανά τάξη.

Υπάρχουν 4 θεματικοί κύκλοι:

Οι Θεματικοί Κύκλοι προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και αφορούν στην εξής θεματολογία:

 

 Κύκλοι δεξιοτήτων

Κατά την υλοποίηση της δράσης καλλιεργούνται οι παρακάτω κύκλοι δεξιοτήτων:

Α) Κύκλος των δεξιοτήτων μάθησης

– Κριτική σκέψη

– Επικοινωνία

– Συνεργασία

– Δημιουργικότητα

Β) Κύκλος των δεξιοτήτων ζωής

– Αυτομέριμνα

– Κοινωνικές Δεξιότητες

– Πολιτειότητα

– Ενσυναίσθηση και ευαισθησία

– Προσαρμοστικότητα

– Ανθεκτικότητα

– Υπευθυνότητα

– Πρωτοβουλία

– Οργανωτική ικανότητα

– Προγραμματισμός

– Παραγωγικότητα

Γ) Κύκλος των δεξιοτήτων της τεχνολογίας και της επιστήμης

– Δεξιότητες Μοντελισμού και προσομοίωσης

– Πληροφορικός γραμματισμός

– Ψηφιακός γραμματισμός

– Τεχνολογικός γραμματισμός

– Γραμματισμός στα Μέσα – Ευχέρεια στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

– Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες

– Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

– Προστασία από εξαρτητικές συμπεριφορές στις τεχνολογίες

– Δεξιότητες δημιουργίας και διαμοιρασμού ψηφιακών δημιουργημάτων

– Συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας

– Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα

– Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών

Δ) Κύκλος των δεξιοτήτων του νου

– Στρατηγική σκέψη

– Επίλυση προβλημάτων

– Μελέτη περιπτώσεων (case studies)

– Κατασκευές

– Πλάγια σκέψη

Εφαρμογή του Προγράμματος:

Σχέδιο δράσης της σχολικής μονάδας και του τμήματος

Κατά την έναρξη του διδακτικού έτους και το αργότερο έως 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού της σχολικής μονάδας, πραγματοποιείται ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων για τον καθορισμό του ετήσιου σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας αναφορικά με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί κάθε τμήματος σχεδιάζουν τα αντίστοιχα σχέδια δράσης.

Η εκπόνηση του σχεδίου δράσης του τμήματος περιλαμβάνει υποχρεωτικά την υλοποίηση των τεσσάρων (4) Θεματικών Κύκλων με περιεχόμενο σταθμισμένο κατάλληλα ως προς την ηλικία των μαθητών/τριών και δύναται να περιλαμβάνει από 20 ως 28 εργαστήρια συνολικά, δηλαδή 5 έως 7 εβδομάδες ανά Θεματικό Κύκλο. Δηλαδή κάθε τμήμα επιλέγει από κάθε θεματικό κύκλο (Δείτε τον πίνακα παραπάνω ) μία υποενότητα και από αυτή την υποενότητα μία επιμέρους θεματική ενότητα. Σε κάθε ενότητα θα πραγματοποιηθούν από 5 ως 7 εργαστήρια. Κάθε εργαστήριο πραγματοποιείται σε 2 ως 3 διδακτικές ώρες.

Ένταξη των εργαστηρίων στο καθημερινό Ωρολόγιο Πρόγραμμα:

Στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του νηπιαγωγείου τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τάξης και  υλοποιούνται κατά την πρωινή λειτουργία στο χρονικό διάστημα (διδακτικές ώρες) που ορίζεται για τις «Οργανωμένες Δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το «ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ» (Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου»: Τρεις (3) διδακτικές ώρες κατανεμημένες σε δύο (2) με τρεις (3) φορές την εβδομάδα). Η νηπιαγωγός έχει την ευελιξία να επιλέγει ανάλογα με το πλαίσιο και τη δυναμική της ομάδας, τα ενδιαφέροντα των νηπίων και τη θεματική που διαπραγματεύονται στην τάξη.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Νηπιαγωγείου, διαμορφωμένο με τα εργαστήρια Δεξιοτήτων

Επιμορφωτικές δράσεις για τους Εκπαιδευτικούς της Σχολικής Μονάδας:
Για την επίτευξη των στόχων της  εφαρμογής πραγματοποιείται ασύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των σχολείων.

Αξιολόγηση μαθητών/τριών:

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, εισάγουν καινοτομίες στο κοινωνικό πλαίσιο μάθησης και επιδιώκουν την καλλιέργεια της συνεργασίας και της αυτοβελτίωσης. Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, δεν αξιολογούνται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά δίνεται έμφαση στην περιγραφική αξιολόγηση. Οι αξιολογήσεις διεξάγονται ανά τρίμηνο/τετράμηνο και Θεματικό Κύκλο, και έχουν διττό στόχο: την αξιολόγηση του προγράμματος και την αξιολόγηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων των μαθητών/τριών. Σκοπός της αξιολόγησης του Κύκλου Δεξιοτήτων είναι η εκτίμηση από τον/την εκπαιδευτικό του βαθμού  προόδου κάθε μαθητή και μαθήτριας μεμονωμένα στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων. Τα φύλλα αξιολόγησης των μαθητών θα μπαίνουν στους φακέλους τους.

Η ενημέρωση για την πορεία των εργαστηρίων, θα γίνεται από τους εκπαιδευτικούς του κάθε τμήματος. Για οποιαδήποτε ερώτηση και απορία απευθύνεστε στον εκπαιδευτικό του τμήματος του παιδιού σας.

Η συνεργασία σας είναι πολύτιμη και θεωρείται απαραίτητη.

Λόγω των συνθηκών που επικρατούν φέτος, δε μπορούμε να έχουμε την επαφή που θα είχαμε διαφορετικά, καθώς δε μπορούμε να σας έχουμε δίπλα μας μέσα στην τάξη με ζωντανή παρουσία.

Αλλά θα βρούμε άλλους τρόπους επικοινωνίας, συμμετοχής  και παρουσίασης των προγραμμάτων.

                                                     Σας ευχαριστούμε πολύ!

                                            Η Προϊσταμένη: Μαγλαρίδου Σοφία

                                            Οι Νηπιαγωγοί:  Ζαχάρωφ Σόνια και  Χριστακοπούλου Λίνα

                                            Αγγλικών: Σίσκου Όλγα Μαρία

Παροχή προσωπικών λογαριασμών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στους μαθητές των Νηπιαγωγείων

Σύμφωνα με την εγκύκλιο (20/3/2020) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να αποκτήσουν λογαριασμό χρήστη στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.), με τον  οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση  στις υπηρεσίες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ)  (https://www.sch.gr/services).

Η δημιουργία λογαριασμού για τους μαθητές μπορεί να  γίνει είτε από τον γονέα/κηδεμόνα είτε από το σχολείο (με την σύμφωνη γνώμη του γονέα/κηδεμόνα).

Δημιουργία λογαριασμού μαθητή από τον γονέα ή κηδεμόνα

  • Η εγγραφή γίνεται από τη σελίδα  https://register.sch.gr/students   Στην ίδια σελίδα μπορεί αν φτάσει κάποιος από την πύλη του ΠΣΔ www.sch.gr ακολουθώντας το σύνδεσμο «Εγγραφή».
  • Η εγγραφή γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα του μαθητή/τριας.  Στη σελίδα υπάρχουν σχετικές οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε η εγγραφή να είναι επιτυχής. Δείτε αναλυτικά τον οδηγό έγγραφής: https://register.sch.gr/students/docs20/StudentsRegisterHelp.pdf
  • Στην ΤΑΞΗ επιλέγετε ΠΡΟΝΗΠΙΑ-ΝΗΠΙΑ και στο τμήμα , 1  ή 2, ανάλογα με το τμήμα του μαθητή.
  • Απαιτείται η συμπλήρωση του Αριθμού Μητρώου του μαθητή.  Στους γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών των Νηπιαγωγείων και των Α’ και Β’ Τάξεων Δημοτικού Σχολείου, Α Γυμνασίου και Α Λυκείου το σχολείο μπορεί να φροντίσει για την γνωστοποίηση του Αριθμού Μητρώου των αντίστοιχων μαθητών. Για μαθητές μεγαλύτερων τάξεων ο αριθμός αυτός αναγράφεται στους Ελέγχους Προόδου των μαθητών του προηγούμενου έτους.
  • Συνιστούμε στον γονέα/κηδεμόνα την αναγκαιότητα ορθής αναγραφής της διεύθυνσης email του καθώς επίσης και του αριθμού κινητού τηλεφώνου, ώστε να είναι εύκολη η ανάκτηση των στοιχείων μαθητικού λογαριασμού σε περίπτωση που αυτά ξεχαστούν.
  • Όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή του/της μαθητή/τριας θα αποσταλεί email με τα στοιχεία εγγραφής στη διεύθυνση e-mail που δήλωσε ο γονέας/κηδεμόνας στην ηλεκτρονική αίτηση.

Δημιουργία μαθητικού λογαριασμού από το σχολείο σε περίπτωση αδυναμίας του κηδεμόνα:

eTwinning ετικέτα ποιότητας

Είμαστε πολύ περήφανοι καθώς το Ευρωπαϊκό eTwinning έργο μας 

«Let’s play evey day» 

που υλοποιήσαμε την προηγούμενη σχολική χρονιά βραβεύτηκε με την εθνική ετικέτα ποιότητας λαμβάνοντας θετική αξιολόγηση. Ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, τους γονείς μας και τους συνεργάτες μας από τα σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου, Σερβίας, Τουρκίας, Σλοβακίας, Ρουμανίας, Ισπανίας.

Το έργο μας υλοποιήθηκε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου δια ζώσης και κατά την τηλεκπαίδευση δίνοντάς μας τη χαρά της δημιουργικότητας ,συνεργασίας και επικοινωνίας.

Συγχαρητήρια σε όλους και όλες! 

Συγχαρητήρια! Μόλις σου απονεμήθηκε η Ετικέτα Ποιότητας για το έργο Let’s play every day!

Το έργο σας αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση που στοχεύει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, που μέσω του παιχνιδιού αλληλοεπιδρά με τους γύρω του, αντιλαμβάνεται τον κόσμο, εκφράζει ιδέες και σκέψεις αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και την αυτονομία τους. Η αξία του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι μοναδική καθώς οδηγεί τα παιδιά να μάθουν μέσα από την εξάσκηση με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο. Μέσω αυτού του έργου με τα παιχνίδια οι μαθητές/τριες ενισχύουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, έκφραση, επικοινωνία.
Θετικά στοιχεία:
— Πολύ καλή η αξιολόγηση που υλοποιήθηκε.
— Για τη διάχυση του έργου, υλοποιήθηκε ένα blog (Ιστολόγιο), όπου συμμετείχαν οι εταίροι του έργου
— Οι στόχοι που τέθηκαν ήταν εφικτοί, υλοποιήσιμοι και φαίνεται ότι επιτεύχθηκαν από τα αποτελέσματα του έργου
— Υπήρξε συνεργασία μεταξύ των εταίρων του έργου
— Η χρήση των εργαλείων ΤΠΕ
— Δράσεις για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Καλή συνέχεια στη δημιουργική σας πορεία!
Με εκτίμηση, η ΕΥΥ της δράσης eTwinning

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Εθνική Υπηρεσία Στήριξης.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Η Ομάδα του eTwinning

Καλή σχολική χρονιά!!!!

Η 13η του Σεπτέμβρη έφτασε και το σχολικό ταξίδι ξεκινά. Άλλος ένας κύκλος παιχνιδιού,  μάθησης και γνώσης θα κάνει την αρχή του. Ευχόμαστε σε όλους μας, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς, υγεία και δύναμη για μια όμορφη, χαρούμενη, εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά,  γεμάτη χαρές και επιτυχίες!!!

Έτοιμοι ;;;;;

Ξεκινάμε λοιπόν το ταξίδι μας στον Μαγικό κόσμο του Νηπιαγωγείου!!!!!!!!!!!!!!!!!


ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!! 

Μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού COVID-19

 

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου, τα παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου 6μήνου.

Η είσοδος των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο γίνεται με επίδειξη και όχι προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος.

Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Ο δεύτερος έλεγχος, συστήνεται να διενεργείται την 3η ημέρα μετά τον πρώτο σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 53950/4-9-2021 (Β΄4054) ΚΥΑ.

Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες σε όλα τα τμήματα, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των νηπιαγωγείων. Για τα νήπια-προνήπια επισημαίνεται η χρήση μάσκας τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και στα διαλείμματα να γίνεται με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να επιτευχθεί η εξοικείωσή τους με τη χρήση της και με έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της μάσκας από τα παιδιά. Η αποτελεσματική εφαρμογή της μάσκας σε διάφορα επίπεδα των εκπαιδευτικών βαθμίδων προϋποθέτει τη συνεκτίμηση των αναπτυξιακών δεξιοτήτων των παιδιών και τη συστηματική εκπαίδευσή τους στις ορθές διαδικασίες εφαρμογής και απόρριψης όπως και την καθοδήγηση και ενεργητική επίβλεψη της συμμόρφωσης σε αυτές.

Για το σχολικό έτος 2021-2022 πρέπει να ληφθεί μέριμνα για αποφυγή του συγχρωτισμού και περιορισμός των επαφών μεταξύ μαθητών/τριών-γονέων-προσωπικού κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το Νηπιαγωγείο. Εφαρμόζονται πρακτικά μέτρα για τήρηση αποστάσεων (π.χ. σήμανση στο δάπεδο). Εφόσον είναι εφικτό, προγραμματισμός διαφορετικών ωρών άφιξης και αναχώρησης των παιδιών με εύρος χρόνου που θα έχει προκαθοριστεί σε συνεννόηση με τους γονείς/κηδεμόνες.

Εξ΄αποστάσεως Εκπαίδευση

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται με πλήρη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ωστόσο, άλλες μορφές λειτουργίας (π.χ. εξ αποστάσεως διαδικτυακή διδασκαλία) μπορεί να απαιτηθούν εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβληθούν είτε στο σύνολο της χώρας είτε σε επιμέρους πιο 6 επιβαρυμένες περιοχές. Δυνατότητα για πραγματοποίηση οργανωμένης διαδικτυακής εκπαίδευσης θα υπάρχει στην περίπτωση παιδιών που δεν θα είναι δυνατή η προσέλευσή τους στο σχολείο λόγω σοβαρού νοσήματος αυστηρά σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, καθώς και εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας τμήματος.

Ενημέρωση γονέων

Αγαπητοί γονείς, σας παραθέτουμε μερικές γενικές οδηγίες και επισημάνσεις για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι εκπαιδευτικοί των νηπιαγωγείων παραλαμβάνουν τους μαθητές στην είσοδο της/των τάξης/τάξεων του νηπιαγωγείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Η προσέλευση θα γίνεται μέχρι την πόρτα της τάξης καθώς και η αποχώρηση από την εξωτερική πόρτα. Θα συμπληρώσετε  σχετική υπεύθυνη δήλωση.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των νηπίων/προνηπίων δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Η αποχώρηση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.
Αποχώρηση μαθητή/τριας από το σχολείο πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου, γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του (ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη γονέων ή κηδεμόνων, εξασφάλιση συνοδείας μαθητών με ευθύνη των γονέων)( παρ. 10, άρθρο 12, Π.Δ.79/2017, ΦΕΚ 109Α).
Αιτήματα γονέων για πρόωρη αποχώρηση ή καθυστερημένη προσέλευση μαθητών/τριών για λόγους ιατρικής υποστήριξης ή θεραπευτικής παρέμβασης, γίνονται δεκτά κατόπιν προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης από δημόσιο φορέα, από την οποία προκύπτει με ακρίβεια η ανάγκη της ανωτέρω απουσίας καθώς και ο ακριβής χρόνος αυτής. Επισημαίνεται ότι τόσο ο φορέας που εκδίδει τη βεβαίωση όσο και ο φορέας υλοποίησης της θεραπευτικής παρέμβασης ή ιατρικής υποστήριξης , πρέπει να είναι δημόσιοι φορείς.
Η φοίτηση των μαθητών στα νηπιαγωγεία παρακολουθείται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα myschool, (ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) άρθρο 13 παράγραφος 1)
Εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση αναλυτική κατάσταση φοιτώντων μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής.
Όταν ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι χαμηλότερος των όσων προβλέπονται παραπάνω τότε αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης.
ΤΗΡΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Οι γονείς οφείλουν να τηρούν και να σέβονται το ωράριο του Νηπιαγωγείου. Να μην αργούν να τα φέρουν το πρωί και να είναι δέκα λεπτά πριν το τέλος στο σχολείο για να τα παραλάβουν. Καλό είναι επίσης να αποφεύγεται η χωρίς λόγο απουσία των νηπίων. Το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου έχει μια συγκεκριμένη ροή και δεν πρέπει να διακόπτεται.

ΩΡΑΡΙΟ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
ΒΑΣΙΚΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :
ΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΥΣΤΗΡΑ: ΑΠΟ 8:15 ΕΩΣ 8:30

ΩΡΑ ΛΗΞΗΣ ή ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 13:00

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΩΙΝΗ ΥΠΟΔΟΧΗ: 7:45-8:00

ΕΝΑΡΞΗ: 13:00
ΛΗΞΗ/ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 16:00

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ
Στις δραστηριότητες του Νηπιαγωγείου χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά, φυσικά και τεχνικά. Οι γονείς έχουν την υποχρέωση για την ασφάλεια των παιδιών τους να ενημερώνουν από την αρχή της χρονιάς τη Νηπιαγωγό για τυχόν ευαισθησίες, αλλεργικές αντιδράσεις και δυσανεξίες των παιδιών τους. Η Νηπιαγωγός έχει την υποχρέωση να ελέγχει το ιατρικό ιστορικό των παιδιών, να ενημερώνει τους γονείς και να είναι σίγουρη ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι δερματολογικά ελεγμένα και μη τοξικά. Τα νήπια να μην έρχονται στο σχολείο όταν είναι άρρωστα με πυρετό, έχουν ιώσεις ή μεταδοτικές ασθένειες. Η Νηπιαγωγός να ενημερώνεται για τυχόν προβλήματα υγείας του νηπίου.
Να γίνεται πολύ συχνά έλεγχος στο κεφαλάκι των νηπίων για ψείρες, ιδιαίτερα αν το παιδί ξύνει συνεχώς το κεφάλι του. Αν βρεθούν ψείρες να ενημερώνεται αμέσως η νηπιαγωγός και να εφαρμόζεται φαρμακευτική αγωγή. Το παιδί να επιστρέφει στο σχολείο μόνο όταν απαλλαγεί από τα παράσιτα για να μην μολύνει και τους συμμαθητές του.
Προτείνεται επίσης τα νήπια να φορούν αθλητικά παπούτσια χωρίς κορδόνια για αποφυγή ατυχημάτων στο σχολικό χώρο.
Χρήσιμο είναι να υπάρχει μια αλλαξιά με ρούχα στο σχολείο για κάθε ενδεχόμενο.
Αν θέλετε να προσφέρετε κέρασμα σε γιορτές και γενέθλια, αυτά πρέπει να είναι τυποποιημένα, συσκευασμένα χωριστά.

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Το γεύμα των μαθητών/τριών παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους. Ο/η νηπιαγωγός στο ολοήμερο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, βοηθά και καθοδηγεί τους μαθητές ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που αφορούν στη διαδικασία του γεύματος και να εξυπηρετούνται αυτόνομα. Σε κάθε περίπτωση δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους μαθητές μέχρι να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης.
Τα νήπια να έχουν πάντα στην τσαντούλα τους το παγουρίνο τους ή μπουκαλάκι, μια μικρή πετσετούλα, πάνω στα οποία να υπάρχει γραμμένο το όνομά τους.
Τα παιδιά πρέπει να αυτοεξυπηρετούνται. Σε περίπτωση ανάγκης θα επικοινωνούμε με τους γονείς. Το μεσημεριανό φαγητό να μπαίνει μέσα σε μεταλλικό μπολ με μεταλλικό καπάκι (όχι πλαστικό) για κανονικό φούρνο κουζίνας και αναγράφεται το όνομα του παιδιού και στο μπολ και στο καπάκι.
Οι γονείς που έχουν γράψει τα παιδιά τους στο προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δεν μπορούν να τα παίρνουν νωρίτερα από τις 16:00. Σε περίπτωση ανάγκης θα ειδοποιούνται οι Νηπιαγωγοί και θα υπογράφεται από τους γονείς σχετική υπεύθυνη δήλωση.
Είναι πολύ σημαντικό για την πρόοδο του παιδιού να υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα στους γονείς και τη νηπιαγωγό. Οι γονείς δεν πρέπει να διστάζουν να συζητάνε με τη νηπιαγωγό για οποιαδήποτε αλλαγή που βλέπουν στη συμπεριφορά του παιδιού τους, αλλά και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από κοινού, έτσι ώστε να κατανοήσουν και οι γονείς και η νηπιαγωγός καλύτερα τα παιδιά.
Στα πλαίσια λοιπόν της συνεργασίας γονέων και νηπιαγωγού θα γίνονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και όποτε κρίνεται απαραίτητο ενημερώσεις με θέματα που αφορούν την πρόοδο των παιδιών.
Γονείς και νηπιαγωγοί έχουμε κοινό στόχο την πρόοδο και τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, γι’ αυτό και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον για το καλό των παιδιών.
ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Για ανακοινώσεις και πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τα μπλογκς του σχολείου
https://blogs.sch.gr/2niplaig/
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας είτε τηλεφωνικά : 2392064477
είτε στο μέιλ του σχολείου : mail@2nip-plagiar.thess.sch.gr

Με εκτίμηση

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου και το Διδακτικό προσωπικό.