Κι επιτέλους έφτασε η εποχή που μπορούμε να κυκλοφορούμε μεταμφιεσμένοι κι επισήμως! Ήρθαν οι απόκριες!
Για αρχή λοιπόν, παρακολουθήσαμε το παραμύθι ο “Αρλεκίνος” της Ζωρζ Σαρρή,
απαντήσαμε σε ερωτήσεις κατανόησης,
παίξαμε παιχνίδια σειροθέτησης των γεγονότων,
αντιγράψαμε πληκτρολογώντας λεξούλες του παραμυθιού.
Μιλήσαμε για το ρόμβο και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ρόμβους στη στολή του Αρλκεκίνου
και κατασκευάσαμε όλοι μαζί ομαδικά τον δικό μας Αρλεκίνο, κόβοντας και κολλώντας χρωματιστούς ρόμβους για να διακοσμήσουμε την τάξη μας!
Αφού παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο με τα έργα του καλλιτέχνη Makowski, είπαμε λίγα λόγια για τον Πολωνό ζωγράφο. Του άρεσε να ζωγραφίζει παιδάκια με αποκριάτικες στολές και μάσκες. Είπαμε τι μας έκανε εντύπωση και παρατηρήσαμε μαζί τα σχήματα και τα χρώματα που χρησιμοποιεί.
Μιλήσαμε για τις αποκριές παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο
Εξηγήσαμε την ετυμολογία των λέξεων “Αποκριά” και ¨Καρναβάλι”,
και μιλήσαμε για τις καταβολές της γιορτής παρατηρώντας εικόνες από αρχαία ελληνικά αγγεία με γιορτές που μας θύμισαν τις σημερινές απόκριες και καταλήξαμε συζητώντας ότι η γιορτή αυτή ξεκίνησε από την αρχαιότητα! Συζητήσαμε για τα αρχαία Διονύσια προς τιμήν του Θεού Διόνυσου. Στα Διονύσια, οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, φορούσαν μάσκες, τραγουδούσαν και διασκέδαζαν, έβγαιναν σε πομπές και πείραζαν ο ένας τον άλλον- κάτι που μοιάζει πολύ με το σύγχρονο Καρναβάλι! Και κάπως έτσι επίσης, ξεκίνησε αργότερα με το άρμα του ο αρχαίος Θέσπις κάνοντας την αρχή για το πρώτο θέατρο!
Συζητήσαμε για τις μάσκες και είπαμε ότι μας αρέσουν γιατί μπορούμε να παριστάνουμε κάποιον άλλον! Ακόμα και οι πρωτόγονοι άνθρωποι αλλά και φυλές που ζουν ακόμα σήμερα σε πρωτόγονες συνθήκες φορούν μάσκες και μεταμφιέζονται με δέρματα ζώων. Πρατηρήσαμε αρχαίες μάσκες θεάτρου, ότι και ο Ηρακλής φορούσε την περίφημη λεοντή του για να προστατεύεται και να δείχνει τη δύναμή του!
Είδαμε ακόμα εικόνες με παραδοσιακές μάσκες, μάσκες από την comedia dell’ arte, από το θέατρο ΝΟ, και σύγχρονες.
Εντοπίσαμε ποιές είναι παλιότερες ποιές μάλλον κατάγονται από τα προϊστορικά χρόνια, τις ανακατέψαμε τις ομαδοποιήσαμε
και τις τοποθετήσαμε κατά σειρά αρχαιότητας από την παλιότερη στην πιο νέα και αντίστροφα.
Βρήκαμε τις διαφορές στους κλόουν και χρωματίσαμε παιδάκια με αποκριάτικες στολές με βάση το χρωματικό κώδικα
Αντιστοιχίσαμε τις μάσκες με τη σκιά τους
Μετρήσαμε πόσα ακόμα παιδάκια χρειαζόμαστε για να έχουμε τον τελικό αριθμό που ζητούσε η ασκησούλα μας!Κάναμε ακόμα το ¨Α” του Αρλεκίνου και της αποκριάς, παίξαμε παιχνίδια για να μάθουμε να διακρίνουμε τον ήχο του μέσα στις λέξεις, ακούσαμε ποιηματάκια με παρηχήσεις του ¨α¨, εντοπίσαμε σε εικόνες αντικείμενα από ¨α” και κάναμε διαγωνισμό ποιά ομάδα θα βρεί περισσότερες λεξούλες από “α”.
Μετά προσπαθήσαμε να το αναγνωρίσουμε ως κεφαλαίο και πεζό, να το εντοπίσουμε σε σύνολο διαφορετικών γραμμάτων και τέλος το γράψαμε.
Αντιγράψαμε αποκριάτικες λεξούλες
Βρήκαμε κι άλλες λέξεις που κρύβονταν στο κρυπτόλεξο
Παίξαμε αποκριάτικα παιχνίδια
Παρακολουθήσαμε βίντεο με τον τρόπο που γιορτάζουν τις απόκριες στην Ελλάδα και στον κόσμο όπως για παράδειγμα στη Βενετία!
Παρατηρήσαμε ότι φοράμε και στο νησί μας την Κέρκυρα παρόμοιες στολές, γιατί οι Βενετοί έμειναν 400 χρόνια εδώ και πολλές παραδόσεις τους μπερδεύτηκαν με τις δικές μας, και μιλήσαμε για το τοπικό έθιμο, τα¨πετεγολέτσα” δηλ τα”κουτσομπολιά”!
Ακόμα φτιάξαμε τρισδιάστατες μάσκες από χαρτόνι, κόβοντας και κολλώντας μικρά χρωματιστά τετραγωνάκια!
Φτιάξαμε αστεία χρωματιστά αποκριάτικα καπέλα!
Παρακολουθήσαμε την κουκλοθεατρική παράσταση “Η γέννηση του Αρλεκίνου” μια διασκευή του παραμυθιού του Roberto Pimmini από τους “3 λαλούν”
και παίξαμε υπέροχα παιχνίδια μαζί τους- όπως το γαϊτανάκι στην αυλή μας !
Και στο τέλος ξεφαντώσαμε στο αποκράτικο πάρτυ μας! Και του χρόνου! Καλή Σαρακοστή σε όλους!