ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 3

Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Μήπως θυμάσαι ποιον αριθμό θα έχει ο καινούριος χρόνος, η καινούρια χρονιά;

2021

  ΕΘΙΜΑ

ΚΑΛΑΝΤΑ

Τα παιδιά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου  τραγουδάνε  τα κάλαντα.

Θέλεις να τα τραγουδήσουμε παρέα; Πάμε:

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά ψηλή μου δεντρολιβανιά…..

https://video.link/w/TFJ9b

ΤΟ ΡΟΔΙ

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, μετά την εκκλησία, ο νοικοκύρης  ή η νοικοκυρά του σπιτιού, μπαίνει μέσα στο σπίτι με το δεξί πόδι και πίσω του, πετάει με δύναμη ένα ρόδι πάνω στο κατώφλι του σπιτιού, έξω από την πόρτα δηλαδή, για να σπάσει το ρόδι και να πεταχτούν οι ρώγες του παντού. Ταυτόχρονα λέει:

Με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος.

Όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσα καλά να έχει το σπίτι μας όλη τη χρονιά.

 

ΤΟ ΓΟΥΡΙ

       

Η λέξη γούρι σημαίνει καλή τύχη, καλοτυχία. Για να πάει λοιπόν καλά όλη η καινούρια χρονιά οι άνθρωποι συνηθίζουν να φτιάχνουν, ή να αγοράζουν  για το σπίτι τους ή για να τα χαρίσουν “γούρια”. Θυμάστε που πέρσι είχαμε φτιάξει και εμείς στο σχολείο γούρια σπιτάκια;

Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Την Πρωτοχρονιά κόβουμε και μοιράζουμε τη βασιλόπιτα  σε όλους όσοι βρίσκονται στο σπίτι μας. Μέσα στην βασιλόπιτα είναι κρυμμένο ένα φλουρί, ένα νόμισμα δηλαδή. Όποιος το τύχει στο κομμάτι του, λένε ότι θα είναι τυχερός όλη τη χρονιά.

Γιατί όμως τη λέμε βασιλόπιτα;

Για να το μάθουμε, ας γνωρίσουμε πρώτα τον δικό μας Άγιο Βασίλη, τον Άγιο Βασίλειο που έρχεται από την Καισάρεια, όπως λένε και τα κάλαντα.

Ο Άγιος Βασίλειος

Ο δικός άγιος Βασίλειος είναι λεπτός και κρατά στο χέρι του ένα ραβδί. Η παράδοση λέει ότι πηγαίνει κάθε χρόνο  από σπίτι σε σπίτι και βοηθά τις φτωχές οικογένειες. Όσο ζούσε έφτιαξε στην Καισάρεια μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, σχολεία, ορφανοτροφεία. Καθιέρωσε τη διανομή αγαθών: τρόφιμα, ρούχα, χρήματα, φάρμακα και κάθε είδους βοήθεια σε φτωχούς, άπορους και σε όσους είχαν ανάγκη. Η πόλη αυτή, μετά από το θάνατό του, ονομάστηκε ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ.

Ο Άγιος Βασίλειος και το φλουρί της βασιλόπιτας

Μια παλιά  ιστορία που έμεινε ως έθιμο μέχρι σήμερα είναι η ιστορία της βασιλόπιτας. Τη λέμε έτσι, γιατί τις πρώτες βασιλόπιτες τις μοίρασε ο ίδιος ο Άγιος Βασίλειος. Και να πώς: Ο Μόδεστος, που ήταν ο έπαρχος στην Καισάρεια εκείνα τα  χρόνια, ζήτησε από το λαό πολύ μεγάλους φόρους. Τότε ο Άγιος Βασίλειος είπε στον κόσμο να φέρει ό,τι χρυσαφικά του είχε απομείνει και τα έβαλε σε ένα σακούλι. Με το σακούλι στο χέρι ο Άγιος Βασίλειος πήγε στον έπαρχο να τον πληρώσει. Τον μάλωσε μάλιστα και του εξήγησε ότι ήταν άδικος με τους  κατοίκους , γιατί ήταν φτωχοί. Τότε ο έπαρχος ντράπηκε και τελικά δεν πήρε το σακούλι. Για να επιστρέψει τα χρυσαφικά ο Άγιος Βασίλειος έκανε το εξής: Είπε στις γυναίκες να ζυμώσουν πίτες και μετά έβαλε μέσα στην καθεμία και από ένα χρυσαφικό. Την Κυριακή τις μοίρασε στους κατοίκους της Καισάρειας, και με τρόπο θαυμαστό, ο καθένας έτυχε  μέσα στην πίτα που πήρε το δικό του χρυσαφικό. Γι ‘ αυτό κι εμείς σήμερα κόβουμε την βασιλόπιτα και βάζουμε μέσα ένα φλουρί.

Άραγε, σε ποιον θα πέσει φέτος το φλουρί;

Ο ΆΙ – ΒΑΣΙΛΗΣ

Μα καλά, σίγουρα θα αναρωτιέστε, και ο Άι -Βασίλης με τα άσπρα γένια, τη χοντρή κοιλιά, τα κόκκινα ρούχα, τα ξωτικά, τους τάρανδους και το έλκηθρο που μοιράζει τα δώρα στα παιδιά, ποιος είναι; Ποια είναι η ιστορία του; Γιατί μοιράζει δώρα;

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να μάθετε την ιστορία του Άι -Βασίλη

https://video.link/w/wgK9b

Πάντως και ο Άγιος Βασίλειος  από την Καισάρεια και ο Άι Βασίλης από το Βόρειο Πόλο, παρά τις διαφορές τους, μας φέρνουν και οι δύο το ίδιο μήνυμα:

το μήνυμα της ΑΓΑΠΗΣ και της ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Όπως λέει και στο παρακάτω τραγούδι

Άι Βασίλη σ’ όλα τα παιδιά δώσε δώρα,

δώσε αγάπη, δώσε τη χαρά

να΄ναι πάντα ευτυχισμένα όπου και να ζουν

να΄χουν πάντοτε ειρήνη κι ό,τι αυτά ποθούν

https://video.link/w/M2K9b

 

 

Ψηφιακά παιχνίδια

  1. Ένωσε την εικόνα με το αρχικό γράμμα της λέξης

2. Βάλε τις εικόνες στη σωστή χρονική ακολουθία

3. Τι δωράκια ετοιμάζει ο Άγιος Βασίλης για τα παιδιά;

4. Παζλ: Η αγέλαστη πολιτεία

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.