ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2

ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ

ΑΙΝΙΓΜΑ

Δέντρο ωραίο φουντωτό

μας θυμίζει το Χριστό

Τι είναι;

ΤΟ ΕΛΑΤΟ

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου προέρχεται από τη Γερμανία και γενικότερα από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Γερμανοί έστηναν δέντρο μέσα στο σπίτι τους . Στην αρχή κρεμούσαν πάνω του λεπτά μπισκότα και αργότερα μπισκότα σε διάφορα σχήματα. Πολλές φορές έβαζαν κεριά τα οποία συμβόλιζαν τον Χριστό.

Το δέντρο που στολίζουμε είναι το έλατο, δεν μαραίνονται τα φύλλα του και δεν πέφτουν ποτέ γι αυτό και συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού.

-Το τριγωνικό του σχήμα συμβολίζει την Αγία Τριάδα.

-Το χιόνι που βάζουμε από πάνω, την καρδιά του Χειμώνα

-Τα λαμπάκια και τα κεράκια στα παλιά που δεν είχαν ρεύμα, συμβολίζουν ότι ο Χριστός είναι το φως της ζωής.

-Το αστέρι στην κορυφή συμβολίζει το φωτεινό αστέρι της ανατολής που οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη.

-Ενώ ο άγγελος που συνηθίζεται επάνω στο έλατο ,συμβολίζει τον Άγγελο που ανακοίνωσε στην Μαρία και στον Ιωσήφ τη γέννηση του Χριστού

ΤΡΑΓΟΥΔΙ  “Ω ΕΛΑΤΟ”

https://video.link/w/gJs9b

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΙΟΥ

Ως χώρα της θάλασσας, η Ελλάδα είχε το έθιμο του στολισμού του καραβιού...
Έθιμο πανάρχαιο της ναυτικής πατρίδας μας, το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει.
Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας, που τα παιδιά με αγάπη, χαρά και δημιουργικό νου κατασκεύαζαν τα παιχνίδια τους. Αποτελούσε, όμως, και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.

Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει.

Πριν από 50 χρόνια, δηλαδή έως και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, συναντούσαμε το καραβάκι σε πολλά ελληνικά σπίτια και στα χέρια των παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα.Σύμφωνα με την κυρία Πολυμέρου- Καμηλάκη , διευθύντρια του κέντρου λαογραφίας της Ακαδημίας  Αθηνών, τα παιδιά των νησιών στις Κυκλάδες αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο, κατασκεύαζαν με χαρτί και ξύλο ένα ομοίωμα καραβιού, το στόλιζαν με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά και γυρνούσαν με αυτό στα σπίτια και έλεγαν τα κάλαντα. Στο καραβάκι αυτό, τα παιδιά φύλαγαν τα γλυκίσματα και τα χριστόψωμα που έπαιρναν ως φίλεμα από τις νοικοκυρές, αφού τους είχαν τραγουδήσει τα κάλαντα…

Η παράδοση αυτή συνεχίζεται έως και σήμερα κυρίως στα νησιά,

αλλά και σε άλλες περιοχές με ναυτική παράδοση.

ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

“Σ’ αυτό το σπίτι που’ρθαμε καράβια’ν’ασημένια

του χρόνου σαν και σήμερα να’ναι μαλαματένια”

(από την Δ΄Τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Σύρου)

https://video.link/w/24s9b

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Η πρώτη τυπωμένη χριστουγεννιάτικη κάρτα!!!

Η πρώτη καταγεγραμμένη εμπορική χριστουγεννιάτικη κάρτα γεννήθηκε στη Βικτωριανή Αγγλία. Σύμφωνα με τις αναφορές, σχεδιάστηκε τo 1843 από τον καλλιτέχνη John Callcott Horsleyκατόπιν παραγγελίας του φίλου του Sir Henry Cole, ιδρυτή του μουσείου Victoria & Albert. Ο Cole, καθότι πολυάσχολος, δεν είχε χρόνο να γράψει ευχητήριες επιστολές σε φίλους και συγγενείς και ζήτησε τη βοήθεια του Horsley. Έτσι γεννήθηκε η πρώτη κάρτα και μαζί της μια νέα βιομηχανία. Στη συνέχεια ο Joseph Cundall, εκδότης εικονογραφημένων ιστοριών για παιδιά, εξέδωσε 1.000 αντίγραφα της κάρτας, τα οποία πουλήθηκαν σχεδόν όλα προς ένα σελίνι το καθένα. Ένα από τα αντίτυπά της, αυτό που έστειλε ο Cole στη γιαγιά του το 1843, πουλήθηκε το 2001 προς 22.500 λίρες κατακτώντας τον τίτλο της πιο ακριβοπληρωμένης κάρτας στον κόσμο.

Με τις παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες του εμπορίου εύχονταν”Καλά Χριστούγεννα”   σε όλη την οικογένεια οι ξενιτεμένοι, οι φαντάροι, οι μακρινοί συγγενείς, οι ναυτικοί, οι εταιρείες, ο στρατός, οι σύλλογοι και τα σωματεία. Το έθιμο της αποστολής καρτών  έχει σχεδόν καταργηθεί με την αποστολή μηνυμάτων καταρχήν από το κινητό και κατόπιν από την ανταλλαγή e mail μέσω  του διαδικτύου  και κυρίως του facebook. Το τηρούμε όμως απαρέγκλιτα στο Νηπιαγωγείο!!!

Παλιές κάρτες του εμπορίου

Και σύγχρονες κάρτες φτιαγμένες από παιδιά

 

Αλήθεια, σε ποιον θα ήθελες να στείλεις μία χριστουγεννιάτικη κάρτα;

Τι ευχές θα του έγραφες;

 

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ

ΕΝΑΣ ΛΑΪΚΟΣ ΜΥΘΟΣ

Οι «Καλικάντζαροι» «Καλικαντζαραίοι», «Καρκάτζια», «Καλκατζόνια», «Καρκάντζαροι», «Καρκαντζέλια», καθώς και τα θηλυκού γένους: «Καλικαντζαρού», «Καλικαντζαρίνες» κ.ά.  που σύμφωνα με σύγχρονη δοξασία εμφανίζονται κατά το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου-6 Ιανουαρίου). Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία τις μέρες αυτές τα «νερά είναι αβάφτιστα» και οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια, διότι είναι άτακτοι και τους αρέσουν τα παιχνίδια.

Τα Θεοφάνια, στις 6 Ιανουαρίου, όταν αγιάζονται τα νερά, τρέχουν να κρυφτούν κάτω από τη γη φωνάζοντας: ” Φεύγετε να φεύγουμε, γιατί έρχεται ο τρελόπαπας με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του”. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο τον περνούν πριονίζοντας το δέντρο που στηρίζει τη γη (κατάλοιπο από τον αρχαίο μύθο του Άτλαντα), αλλά κάθε φορά που επιστρέφουν ο κορμός έχει γίνει γερός και δυνατός σαν και πρώτα και αρχίζουν το πριόνισμα πάλι από την αρχή.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ “ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ”

https://video.link/w/2Ct9b

 

 

Ψηφιακά παιχνίδια

  1. Ενώστε ποσότητα με αριθμό

2. Memory: Η γέννηση του Χριστού

3. Παζλ: “Κάλαντα” , του Νικηφόρου Λύτρα (1872)

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.