Άρθρα ανά μήνα: Νοέμβριος 2024
Το Δέντρο των Δικαιωμάτων
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ, δείχνοντας πάντα την ευαισθητοποίησή της σε θέματα που αφορούν τα παιδιά και τιμώντας την 20η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, προσκάλεσε όλα τα σχολεία που ανήκουν σε αυτή, να υλοποιήσουν δράσεις αλλά και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό με το παραπάνω θέμα. Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε στους μαθητές μας οι οποίοι δέχτηκαν με χαρά να συμμετάσχουν με τη δική τους δημιουργία. Ο τίτλος κοινός για όλους και οι ιδέες μας πολλές…. στο τέλος…….δημιουργήθηκε με μεράκι το δικό μας “Δέντρο των Δικαιωμάτων” που σε κάθε σελίδα του αναφέρει και ένα δικαίωμα ζωγραφισμένο από τα παιδιά και το αποτέλεσμα παραδόθηκε ηλεκτρονικά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ. Οι δράσεις που πλαισίωσαν την συμμετοχή μας, μας ενέπνευσαν και το αποτέλεσμα μπορείτε να το θαυμάσετε και εσείς.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη δημιουργία μας αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες.
2nd Outdoor Classroom Day
31 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης
Αποταμίευση σε δύσκολους καιρούς αλλά για έξυπνους μαθητές που θέλουν να μαθαίνουν για όλα! Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης η 31η Οκτωβρίου και στο σχολείο μας ασχοληθήκαμε με τα αγαθά που είναι απαραίτητα για να ζήσουμε(ανάγκες) αλλά και αυτά που δεν είναι(επιθυμίες). Αφού τα ταξινομήσαμε και τα αναγνωρίσαμε,
μιλήσαμε για την εγκράτεια που πρέπει να έχουμε στις επιθυμίες μας έτσι ώστε να καλύπτονται πάντα οι ανάγκες μας και διαβάσαμε το βιβλίο που Αντώνη Παπαθεοδούλου που μπορείτε να ξεφυλλίσετε ψηφιακά πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.
Αν κάθε μέρα – Αντώνης Παπαθεοδούλου
Στη συνέχεια, μάθαμε πως ονομάζονται τα χρήματα στη χώρα μας, τα είδαμε σε αντίγραφα, αναφερθήκαμε στους τρόπους που τα αποταμιεύουμε και γνωρίσαμε φυσικά τον κουμπαρά-γουρουνάκι. Έτσι περάσαμε στην πράξη και με εύκολη αριθμητική και τη βοήθεια του ζαριού, γεμίσαμε την κοιλιά του κουμπαρά μας.
Τέλος εξασκήσαμε τη λεπτή μας κινητικότητα αλλά και ενισχύσαμε τη δημιουργικότητά μας με μια κατασκευή κουμπαρά με τίτλο τη γνωστή παροιμία “φασούλι το φασούλι… γεμίζει το σακούλι”
28η Οκτωβρίου
Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο νηπιαγωγείο μας πραγματοποιήσαμε μια σειρά από δημιουργικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τα γεγονότα και τα ιστορικά πρόσωπα που σημάδεψαν την εποχή αυτή. Οι δραστηριότητες στόχευαν να κάνουν τα παιδιά να αισθανθούν την ιστορία με έναν τρόπο ζωντανό, κατανοητό και γεμάτο ενδιαφέρον.
Αρχικά, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο που παρουσίαζε το χρονικό του Ελληνοϊταλικού πολέμου και της Κατοχής. Μέσα από εικόνες και αφήγηση, τα παιδιά έμαθαν για το “ΌΧΙ” του Ιωάννη Μεταξά και τη σημασία της ελληνικής αντίστασης. Στη συνέχεια, τα παιδιά έφτιαξαν μια χειροτεχνία όπου έγραψαν τα γράμματα “Ο-Χ-Ι” και δημιούργησαν τους δικούς τους μικρούς στρατιώτες. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, εξέφρασαν δημιουργικά το μήνυμα της αντίστασης και της ανδρείας.
Μελετήσαμε τη σημαία μας, μετρήσαμε τις γραμμές της και συζητήσαμε για τα χρώματά της. Στη συνέχεια, τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους σημαίες, μαθαίνοντας την αξία των συμβόλων και την ιστορική τους σημασία.
Με τη βοήθεια μιας βαλίτσας, γεμάτη φωτογραφίες και του διάσημου πίνακα του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, τα παιδιά γνώρισαν το σπουδαίο έργο των γυναικών που υποστήριξαν τους στρατιώτες στον πόλεμο. Εξηγήσαμε πώς οι γυναίκες παρείχαν τρόφιμα και απαραίτητα εφόδια στους άνδρες που πολεμούσαν, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους στην προσπάθεια για την ελευθερία.
Στην συνέχεια τα παιδιά, στον διαδραστικό πίνακα ετοίμασαν μια βαλίτσα με τα απαραίτητα εφόδια ενός στρατιώτη, η οποία “έφτασε κατά λάθος” στο νηπιαγωγείο, αντί να σταλεί στον στρατιώτη.
Δημιουργήσαμε με σακούλες μια γαντόκουκλα που αναπαριστά τον στρατιώτη και τη βαλίτσα του. Αυτή η δραστηριότητα έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να δουν τον στρατιώτη ως ήρωα και να εκφράσουν τη φαντασία τους.
Μέσα από ένα ακόμη βίντεο, τα παιδιά έμαθαν για τον τορπιλισμό της Έλλης, ένα σημαντικό γεγονός που προηγήθηκε του πολέμου. Συμπληρώσαμε μαζί ένα φύλλο εργασίας με θέμα τη μέτρηση της ποσότητας, συνδυάζοντας την εκμάθηση των αριθμών με την ιστορία.
Τα παιδιά ετοίμασαν το σκηνικό της σχολικής γιορτής, με όλη τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους.
Φτιάξαμε ένα στεφάνι με φύλλα δάφνης για να τιμήσουμε τους ήρωες του 1940. Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο, δώσαμε έμφαση στην έννοια της μνήμης και της ευγνωμοσύνης για όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία.
Με τις κατασκευές τους έκαναν την τάξη μας πιο γιορτινή και ζωντανή. Τέλος, η μέρα της γιορτής έφτασε! Τα παιδιά ήταν ανυπόμονα να ξεκινήσουν, γεμάτα χαρά για όλα όσα είχαν μάθει και ετοιμάσει. Η γιορτή μας ήταν μια όμορφη στιγμή για να τιμήσουμε το “ΌΧΙ” και να περάσουμε στα παιδιά τα μηνύματα της ελευθερίας και της ανδρείας.
Εκπαίδευση Σεισμικής Ετοιμότητας στο Νηπιαγωγείο μας
Εκπαίδευση Σεισμικής Ετοιμότητας στο Νηπιαγωγείο μας
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αφιερώσαμε χρόνο στην τάξη μας για να μιλήσουμε για την ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού. Στόχος μας είναι τα παιδιά να μάθουν πώς να προστατευθούν και να νιώσουν προετοιμασμένα εάν συμβεί ένας σεισμός. Οι δραστηριότητες που οργανώσαμε συνδυάζουν εκπαιδευτικό υλικό, πρακτική εξάσκηση και δημιουργικό παιχνίδι, ώστε τα παιδιά να εμπλακούν ενεργά στη μάθηση.
Αρχικά, τα παιδιά παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό βίντεο “What Is An Earthquake?” από το Dr. Binocs Show στο YouTube. Το βίντεο εξηγεί απλά και κατανοητά τι είναι οι σεισμοί, πώς προκαλούνται και γιατί είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι. Μετά από το βίντεο, ακολούθησε μια συζήτηση με τα παιδιά για να κατανοήσουν και να εκφράσουν τυχόν απορίες τους σχετικά με το φαινόμενο.
Στη συνέχεια, στον διαδραστικό πίνακα, τα παιδιά ζωγράφισαν τα τρία βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση σεισμού: να σκύψουν, να καλυφθούν και να κρατηθούν σταθερά. Με τη δραστηριότητα αυτή, συμμετείχαν ενεργά στη μάθηση και κατανόησαν τη σημασία της κάθε κίνησης.
Ακολούθως, οι μαθητές εξασκήθηκαν στη γραφή, σημειώνοντας τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Η δραστηριότητα αυτή ενίσχυσε την εξοικείωσή τους με σημαντικά τηλέφωνα που μπορεί να χρειαστούν, ενώ κάθε παιδί κράτησε μια ατομική κάρτα με τα τηλέφωνα, για να έχει έναν προσωπικό «οδηγό» ασφαλείας.
Πραγματοποιήσαμε επίσης μια ρεαλιστική άσκηση σεισμού, τόσο μέσα όσο και έξω από την τάξη, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να εφαρμόσουν όσα έμαθαν σε ασφαλές περιβάλλον. Τα παιδιά ακολούθησαν τις οδηγίες και κατανόησαν πόσο σημαντικό είναι να παραμείνουν ήρεμα και προετοιμασμένα σε έναν πραγματικό σεισμό.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιήσαμε ένα pop-up βιβλίο που εξηγεί το φαινόμενο των σεισμών και κατασκευάσαμε μια τρισδιάστατη κατασκευή με τίτλο “Όταν ο Εγκέλαδος ξυπνά”. Αυτή η δραστηριότητα έδωσε στα παιδιά τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να μάθουν με τα χέρια τους, συνδυάζοντας τη γνώση με τη διασκέδαση.
Στο τέλος της σειράς δραστηριοτήτων, κάθε παιδί παρέλαβε ένα πιστοποιητικό συμμετοχής στην άσκηση σεισμικής ετοιμότητας, όπου σημειώθηκαν και τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης που είχαν καταγράψει. Έτσι, ολοκληρώσαμε την εκπαίδευση με ένα αναμνηστικό που υπογραμμίζει τη σημασία της ετοιμότητας και της συνεργασίας σε καταστάσεις ανάγκης.
Αυτές οι δραστηριότητες προσέφεραν στα παιδιά πολύτιμες γνώσεις για τους σεισμούς, ενώ τα βοήθησαν να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και δεξιότητες απαραίτητες για την ασφάλειά τους. Είμαστε περήφανοι που το σχολείο μας υποστηρίζει την εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας με τέτοιο τρόπο!