“STEAM και η ΓΗ γυρίζει……”

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ-

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ & ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ψηφιακές δεξιότητες

«STEAM και η ΓΗ γυρίζει….»

 rubiks cube orange 1

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο:

«STEAM και η ΓΗ γυρίζει…» έχει ως στόχο με βάση τις αρχές του εποικοδομητισμού και με μεθόδους διερευνητικής μάθησης οι μαθητές να σκεφτούν και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις για το διάστημα και για το γεγονός ότι οι πλανήτες δεν είναι απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αλλά αλληλεξαρτώμενοι καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Γη, μαζί με επτά άλλους πλανήτες, περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και ο Ήλιος, με τη σειρά του, περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας.

Στο πρώτο εργαστήριο Γνωριζόμαστε από κάπου; Το παιχνίδι με τις ερωτήσεις έγιναν δραστηριότητες γνωριμίας μεταξύ της ομάδας αλλά και πρόκλησης ενδιαφέροντος για το θέμα, δημιουργώντας το συναισθηματικό περιβάλλον για τους μικρούς μαθητές μας προκειμένου να δημιουργήσουμε δεσμούς και τα μικρά παιδιά να απολαμβάνουν απόλυτα τη θετική ενίσχυση και τον έπαινο. Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν κάρτες με τους πλανήτες, μουσική από το ανοικτό αποθετήριο και προβολή βίντεο το

οποίο θα δείξουμε από το youtube (Ψηφιακές τεχνολογίες). Επίσης έγινε μια πρώτη διερεύνηση γνώσεων αναφορικά με το θέμα.

Στο δεύτερο εργαστήριο Ας δούμε τους πλανήτες από κοντά….τα παιδιά μέσα από βίντεο Artificial Intelligence καλούνται να μάθουν τους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος και να οπτικοποιήσουν τη σκέψη τους με τη δημιουργία ενός εννοιολογικού χάρτη ενώ να εκφραστούν με δημιουργικό και βιωματικό τρόπο να αναπαραστήσουν την τροχιά που έχουν οι πλανήτες και ο Ήλιος εξασκώντας την αισθητηριακή μνήμη. Τέλος μέσα από την εισαγωγή της ρομποτικής μελισσούλας beebot με τρόπο παιγνιώδη έκαναν κωδικοποίηση και μαθηματικά με το παιχνίδι της χρονικής ακολουθίας.

Στο τρίτο εργαστήριο Ο Ήλιος μας, η πηγή της ζωής μας….τα παιδιά καλούνται γνωρίσουν τον Ήλιο και τα χαρακτηριστικά του και συνδέουν τον Ήλιο με τη Μυθολογία αφήνοντας τη δημιουργικότητα τους να εξωτερικευτεί.

Στο τέταρτο εργαστήριο Ήλιε, Γη, Σελήνη. Μέρα ή Νύχτα; τα παιδιά καλούνται να γνωρίσουν την κίνηση της Γης μέσα από βίντεο Artificial Intelligence, να κατανοήσουν μέσα από πειραματισμό, την εναλλαγή ημέρας και νύχτας, να οπτικοποιήσουν την ημέρα τους , να κατανοήσουν την πορεία του Ήλιου και τις σκιες στα αντικέμενα και να εξοικειωθούν με συγκεκριμένα ψηφιακά εργαλεία.

Στο πέμπτο εργαστήριο Όμορφες κόρες του Χρόνου… τα παιδιά γνώρισαν πως δημιουργούνται οι εποχές του Χρόνου και ζωγραφίσαν την αγαπημένη τους εποχή, ενώ τέλος έλυσαν αινίγματα και προγραμμάτισαν την Beebot να κάνει τη σωστή διαδρομή (ρομποτική). Επίσης είχαμε τη χαρά να μας επισκεφτεί στο σχολείο μας ο κ.Ανδρέας από το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης όπου μας εμπλούτισε ακόμα περισσότερο τις γνώσεις μας και μας έλυσε τυχόν απορίες που είχαμε. Για να τον ευχαριστήσουμε του χαρίσαμε ένα άλμπουμ με δικιές μας διαστημικές ζωγραφιές για να μας θυμάτε.

Στο έκτο εργαστήριο Ταξίδι στη Σελήνη… τα παιδιά γνώρισαν τη Σελήνη και τα χαρακτηριστικά της, την επιφάνειά της, την απόσταση Σελήνης -Γης μέσα από παρακολούθηση Artificial Intelligence βίντεο, πειραματισμό και βιωματική προσέγγιση, αλλά και εικαστική απεικόνιση των γνώσεών τους. Παρουσίαση αστρονομίας από το Κινητό Πλανητάριο Θεσ/νικης στο κλειστό γήπεδο Φερών.

Στο έβδομο εργαστήριο Τι γνωρίζαμε; Τι γνωρίζουμε; τα παιδιά σύγκριναν τους εννοιολογικούς χάρτες της αρχής και του τέλους για να ανακαλύψουν τι γνώριζαν και τι έμαθαν, εξοικειώθηκαν με quiz και ψηφιακά εργαλεία εμπέδωσης και τέλος θα δημιουργήσαν μια μακέτα «Το ηλιακό μας σύστημα» μέσα από ομαδοσυνεργατική διαδικασία