Είμαστε ένας, είμαστε δύο και ….φτάσαμε στο Πολυτεχνείο!
Μια ξεχωριστή γιορτή έφτασε! Οι μαθητές γιορτάζουν την δική τους επανάσταση ενάντια στην απολυταρχία. Ένα κατόρθωμα τολμηρό που απέδειξε οτι ακόμη και οι “μικροί” καμιά φορά μπορούν να δράσουν σα “μεγάλοι” και να πετύχουν, να προσφέρουν σε ένα ολόκληρο έθνος, το υπέρτατο αίσθημα, της Ελευθερίας! Εμείς, στο δικό μας σχολείο μάθαμε τί είναι αυτά που λένε Δημοκρατία και Δικτατορία, διαβάζοντας την περιπέτειά τους στο βιβλίο “Η Κυρά Δημοκρατία” της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου.
Η ιστορία μας έδωσε την αφόρμηση να ασχοληθούμε με “Αντίθετες Έννοιες” και να κάνουμε παιχνίδια φωνολογικά με το φώνημα Δ,δ.
Αμέσως μόλις αντιληφθήκαμε τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας και με οδηγό το βιβλίο μας, κάναμε μια αναδρομή στα γεγονότα που έλαβαν μέρος κατα την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η μαθητευόμενη νεολαία στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Έτσι, φωνάξαμε συνθήματα όλοι μαζί όπως ακριβώς τα ακούσαμε σε ηχητικά ντοκουμέντα και συμπληρώσαμε ανοιχτα φύλλα εργασίας ενισχύοντας τη γλωσσική μας ανάπτυξη και την εκφραστική μας ικανότητα.
Τα γλωσσικά παιχνίδια όμως συνεχίστηκαν και το φώνημα Π,π όπως [Π]αιδεία, [Π]ολυτεχνείο, [Π]αιδιά κέντρισε το ενδιαφέρον μας και αποτέλεσε το εφαλτήριο για φύλλα εργασίας, ευρετήριο λέξεων αλλά και ψυχοκινητικά παιχνίδια λεπτής κινητικότητας(το σχεδιάσαμε στο χαλί και το “περπατήσαμε” με τα δάχτυλα, με αυτοκινητάκια και άλλα μέσα)
Μετά απο όλα αυτά δεν μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε και με τη διδακτική αξιοποίηση της Ντενεκεδούπολης, της ιστορίας του έγραψε η Ευγενία Φακίνου και μας έχει δώσει τις καλύτερες παραστάσεις κουκλοθεάτρου.
Γνωρίσαμε λοιπόν τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε για να διατηρηθεί η Ελευθερία και το πόσο σημαντική είναι και σχεδιάσαμε τα δικά μας περιστέρια της Ειρήνης.
Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε και με έναν καλλιτέχνη που αποτύπωσε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου . Το ενδιαφέρον μας στράφηκε λοιπόν στον Κώστα Μαλάμο και στα έργα του “Την άλλη μέρα” και “Πρώτη Επέτειος” και αναδημιουργήσαμε το πρώτο απο αυτά με την τεχνική της Στατικής Εικόνας. Γίναμε αγάλματα και σαν την Ελευθερία, κρατήσαμε κι εμείς το Περιστέρι της Ειρήνης και βγήκαμε απο το Πολυτεχνείο.
Αυτό που μας έλειπε μετά απο όλα αυτά ήταν μια δραματοποίηση! Ετσι και έγινε και στο διδακτικό μας πεδίο μπήκε και η θεατρική αγωγή με την διασκευή της ιστορίας της Κυράς Δημοκρατίας. Η Κυρά Δημοκρατία, η Δικτατορία, ο Μουσικός, η Κομμώτρια, η Ζωγράφος, ο Μαθητής και οι Στρατιώτες μας προσέφεραν ένα ωραίο παιδικό θέαμα που είχε πολλά να μας διδάξει.