«Παιδική HELMEPA – Η φίλη μας η θάλασσα»

1

Πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων

Θεματική: Φροντίζω το περιβάλλον

Υποθεματική:

Οικολογική Συνείδηση, Αειφόρος Ανάπτυξη, Κλιματική Αλλαγή

1

1ο εργαστήριο: Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουν οι μαθητές την απεραντοσύνη των ωκεανών, να μάθουν γιατί είναι σημαντική η θαλάσσια βιοποικιλότητα, να γνωρίσουν τις τροφικές αλυσίδες και πώς ένας οργανισμός επηρεάζει έναν άλλο και να ευαισθητοποιηθούν για τους θαλάσσιους οργανισμούς που απειλούνται με εξαφάνιση. Ξεκινήσαμε βλέποντας το βίντεο του Mr Binocs ο οποίος μας αποσαφήνισε τι είναι τροφική αλυσίδα, τι θα συμβεί αν ένας κρίκος της σπάσει και μας οδήγησε να παίξουμε το παιχνίδι της τροφικής αλυσίδας που βρίσκεται στο site της helmepa junior. Η γνώση μας αποτυπώθηκε σε κατασκευή τροφικής αλυσίδας με «παραγωγό οργανισμό» το φυτοπλαγκτόν αλλά και την κατασκευή ενός οργανισμού «καταναλωτή» που είναι η μέδουσα και είναι εξαιρετικός μεζές για τις χελώνες.

2 3 4

5 6 7

8 9

Στη συνέχεια, περιηγηθήκαμε μέσω του διαδικτύου σε σελίδες που αφορούν τα ζώα υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Αναρωτηθήκαμε τι τα οδήγησε στην εξαφάνιση και διαλέξαμε ψηφίζοντας, ένα από αυτά για να μας παραχωρήσει συνέντευξη και να μας λύσει τις απορίες. Τα τμήματα μας ψήφισαν τον «Γερανό Μαντζουρίας με το κόκκινο στέμμα», και τη χελώνα «Καρέτα-Καρέτα» .Η Χελώνα, μας έδωσε τις πληροφορίες της μέσα από το βίντεο «η Φιόρα και ο Λεβάντες» και ο Γερανός από βίντεο ντοκιμαντέρ. Εμείς για δώρο γράψαμε ένα τραγούδι το οποίο και τραγουδήσαμε σε γνωστό μας σκοπό, κατασκευάσαμε την όμορφη Καρέτα-Καρέτα μας και συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας.

11 12 13

16   19

20 21 22

2ο εργαστήριο: Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές το σπουδαίο ρόλο των ωκεανών στη ζωή μας, να γνωρίσουν με ποιον τρόπο λειτουργούν τα θαλάσσια ρεύματα και πώς ρυθμίζουν το παγκόσμιο κλίμα και να κατανοήσουν τον υδρολογικό κύκλο. Σε αυτό το εργαστήριο ξεκινήσαμε με την ανάγνωση και αποδελτίωση της σελίδας Wikipedia που αφορά τα θαλάσσια ρεύματα. Είδαμε από τι δημιουργούνται, πώς αλλάζουν θερμοκρασία και πώς ταξιδεύουν ανάλογα με τη θερμοκρασία τους. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα πείραμα με τα δικά μας θαλάσσια ρεύματα και είδαμε πως το ζεστό που έχει μικρότερη πυκνότητα ανεβαίνει πάντα επάνω και το κρύο που έχει μεγαλύτερη και είναι πιο βαρύ, μένει πάντα κάτω. Έπειτα αποτυπώσαμε τα ρεύματα που υπάρχουν στη χώρα μας αφού τα μελετήσαμε σε εικόνες και χάρτες.

23 24 25

27  2930

Στη συνέχεια διαβάσαμε το βιβλίο «Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα» της Σοφίας Μαντουβάλου και σειροθετήσαμε εικόνες με τον κύκλο του νερού. Έπειτα πειραματιστήκαμε με τη βοήθεια του καμινέτου αλλά και του ήλιου και προσεγγίσαμε βιωματικά τις επιμέρους διεργασίες του υδρολογικού κύκλου. Τέλος, ακούσαμε και μάθαμε το τραγούδι «Από πού είσαι ποταμάκι;» και δημιουργήσαμε τον κύκλο του νερού σε κατασκευή αλλά και σε φύλλο εργασίας.

1  3 1

5 1 6 1  8 1

13 1  15 1 16 1

17 1 18 1

3ο εργαστήριο: Στόχος του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία των ψαριών στη ζωή και την υγεία μας, να γνωρίσουν τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, να συνειδητοποιήσουν την αξία της βιώσιμης αλιείας και τα προβλήματα που προκαλούν οι παράνομες αλιευτικές πρακτικές και η υπεραλίευση. Αρχικά παρακολουθήσαμε βίντεο στο youtube στο οποίο αναφερόταν τα θρεπτικά συστατικά και οι ευεργετικές ιδιότητες που αυτά έχουν. Παράλληλα, γνωρίσαμε και αποτυπώσαμε σε φύλλο εργασίας, τα σημεία του οργανισμού στα οποία κάνει καλό η συχνή πρόσληψη ψαριού και κατασκευάσαμε την κούκλα, Καπετάν-Ψαρούκλα.

19 1 20 1 21 1

22 1 23 1 24 1

25 1 26 1

27 1  29 1 30β

4ο εργαστήριο: Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου είναι, να γνωρίσουν οι μαθητές τις πηγές ρύπανσης των θαλασσών, να συνειδητοποιήσουν ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί κινδυνεύουν από την ανθρώπινη αδιαφορία και να κατανοήσουν ότι η θαλάσσια ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα. Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές πως το πλαστικό έχει κατακλύσει τον πλανήτη,  να κατανοήσουν πόσο κακό κάνει στο θαλάσσιο περιβάλλον και να ελαττώσουν τα πλαστικά μιας χρήσης στην καθημερινότητά τους. Αφού παρακολουθήσαμε βίντεο με τον Mr Binocs, που αφορούσε τους τρόπους μόλυνσης της θάλασσας, καταγράψαμε μερικούς από αυτούς σε φύλλο εργασίας.

33 32

Έπειτα, δημιουργήσαμε με τη βοήθεια της STEAM φιλοσοφίας στην εκπαίδευση και συγκεκριμένα με τον πειραματισμό, μία πετρελαιοκηλίδα, απαριθμήσαμε τους τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να την καθαρίσουμε και προσπαθήσαμε με παρόμοια μέσα που βρήκαμε στο χώρο μας. Έτσι, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η πετρελαιοκηλίδα δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το νερό πλήρως και είναι πολύ καταστροφική για τους οργανισμούς της θάλασσας.

34 35 36

Στη συνέχεια,  καταμετρήσαμε όλα τα πλαστικά αντικείμενα της τάξης μας σε φύλλο καταγραφής. Βγαίνοντας έξω από τους τοίχους του σχολείου μας και προσεγγίζοντας το θέμα με βιωματικό τρόπο, πραγματοποιήσαμε καθαρισμό ακτής και μάθαμε πως οι κοντινές μας θάλασσες έχουν πολλά σκουπίδια από πλαστικό και συγκεκριμένα καλαμάκια

37 39 40

41

5ο εργαστήριο: Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την αξία και το σημαντικό ρόλο της ανακύκλωσης στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, να μάθουν τα υλικά συσκευασίας που ανακυκλώνονται και να υιοθετήσουν καθημερινές συνήθειες φιλικότερες προς το θαλάσσιο περιβάλλον. Με έναυσμα το βιβλίο «Η μικρή γοργόνα πώς να ζήσει στο σκουπιδονήσι» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, μάθαμε για τη μόλυνση της θάλασσας από πλαστικά και σκουπίδια. Οι άνθρωποι τα πετάνε γιατί δεν ξέρουν τι θα πει οικονομία και ανακύκλωση. Ο στοχασμός που μας δημιουργήθηκε για το τι είναι η «ανακύκλωση», λύθηκε με την επίσκεψη στο site της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Παράλληλα είδαμε βίντεο με την «Άννα» την Ανακύκλωση και τον «Πέρι», το Περιβάλλον. Έτσι, αποσαφηνίσαμε τι ακριβώς μπαίνει στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης και παίξαμε το ομώνυμο παιχνίδι. Στη συνέχεια αποτυπώσαμε σε φύλλο εργασίας τις γνώσεις μας και με ανακυκλώσιμα υλικά δημιουργήσαμε την πρόσκληση αλλά και το σκηνικό για την καλοκαιρινή μας γιορτή.

42

43 44 4648

47 49 50

51 52

6ο εργαστήριο: Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι οι λύσεις των προβλημάτων των θαλασσών δεν έρχονται μόνο από τις κυβερνήσεις και να κατανοήσουν το ρόλο τους ως παγκόσμιοι πολίτες απέναντι στις ανάγκες του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στόχος του εργαστηρίου είναι να γίνουν οι μαθητές φορείς μηνυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος στην τοπική τους κοινωνία δημιουργώντας πλακάτ με συνθήματα που θα εμφανιστούν στην ιδίου περιεχομένου γιορτή του σχολείου μας.56 5553