Μήνας: Οκτώβριος 2023

Άρωμα Ευρώπης είχε η φετινή συμμετοχή στη codeweek

Από τις αρχές Οκτωβρίου δεχτήκαμε την πρόσκληση από άλλα ευρωπαϊκά σχολεία να πάρουμε μέρος σε πρόγραμμα etwinning  με τίτλο:“Let’s code for Erasmusdays” και να γιορτάσουμε τις Erasmus days και την codeweek.

erasmus days logo 1

 

 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 150 εκπαιδευτικοί από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Ευρώπης. Διοργανωτές ήταν τρεις εκπαιδευτικοί από Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία. Εκτός από αυτές τις χώρες, συμμετείχαν επίσης σχολεία από Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία,  Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Εσθονία, Ελλάδα, Λιθουανία.

Οι πρώτες δραστηριότητες ήταν να γνωριστούμε μεταξύ μας.  Το κάθε σχολείο ανέβασε σε συνεργατικό online εργαλείο(padlet), βίντεο που παρουσίαζε πληροφορίες για την χώρα την πόλη και το ίδρυμα που αντιπροσώπευε.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία σαν πρώτη φάση:

  • Να μάθουν για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Να γνωρίσουν τις χώρες, τις σημαίες τους και κάποιο χαρακτηριστικό τους
  • Να μάθουν την λέξη «καλημέρα» αλλά και το “γειά” στην διεθνή γλώσσα, αλλά και σε άλλες γλώσσες με σκοπό να την πουν όταν θα επικοινωνήσουν ζωντανά με άλλα σχολεία
  • Να έρθουν σε επαφή με άλλα σχολικά περιβάλλοντα
  • Να γνωρίσουν λέξεις και γράμματα άλλων γλωσσών, να τα συγκρίνουν και να βρουν ομοιότητες και διαφορές με τη δική τους
  • Να ανταλλάξουν ιδέες και δραστηριότητες και να εμπλακούν σε αυτές
  • Να παίξουν online παιχνίδια που τα έχουν φτιάξει άλλα σχολεία και να προσφέρουν και το δικό τους

Στην συνέχεια και γιορτάζοντας τις Erasmus days,  μέσα από την εβδομάδα αποκωδικοποίησης, το κάθε σχολείο έκανε δραστηριότητες χρησιμοποιώντας κώδικες που οι μαθητές έπρεπε να αποκωδικοποιήσουν, εκφραζόμενα μέσα από την τέχνη, την ρομποτική, τα μαθηματικά και την γλώσσα. Οι δραστηριότητες ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μοιράστηκαν με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν και μαθητές από τα άλλα σχολεία της ομάδας.

Διοργανώθηκαν με πολύ ενθουσιασμό ζωντανές συναντήσεις μέσα από πλατφόρμες. Οι μαθητές αντάλλαξαν ευχές για τον εορτασμό, τραγούδησαν, είπαν  το «Hello» και την «καλημέρα» με διαφόρους τρόπους. Άκουσαν και άλλους μαθητές να τους λένε τα ίδια στην δική τους γλώσσα.

Το πρόγραμμα τελείωσε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου αφήνοντας όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις και έναν έπαινο για την συμμετοχή μας.

Στο παρακάτω σύνδεσμο παρακολουθήστε βίντεο για να δείτε τις δραστηριότητες των δύο εβδομάδων

 

 

Στον παρακάτω διαδραστικό πίνακα μπορείτε να  βρείτε κάποια από τα παιχνίδια που δημιούργησαν οι συνεργάτες και να παίξετε. Πατήστε πάνω στο view this image και μετά πάνω στα μαύρα αστεράκια για να εμφανιστεί το κάθε παιχνίδι



Δείτε στο thinglink.com