Για τον χειμώνα, το κρύο, το χιόνι και τη ζεστασιά

 

“Στου καινούριου χρόνου την αυλή στρώνουνε τραπέζια και γιορτή…”

Αυτή την εβδομάδα ασχοληθήκαμε με το ποίημα της Μεταξίας Φωτίου “στου χιονάνθρωπου τη μύτη”. Το τραγουδήσαμε και το ζωγραφίσαμε. Αναρωτηθήκαμε γιατί γουργουρίζει η κοιλιά των σπουργιτιών το χειμώνα και τι μπορούμε να κάνουμε για να βρίσκουν τροφή;

Μαζί με τον χιονάνθρωπο του ποιήματος που έχασε την καροτομύτη του, φτιάξαμε και τα πεινασμένα σπουργίτια που του την έφαγαν! Με την τεχνική του κολάζ ντύσαμε έναν μεγάλο χιονάνθρωπο με ζεστά χειμωνιάτικα ρούχα: παλτό, σκούφο, κασκόλ. Έπειτα προσθέταμε και αφαιρούσαμε καρότα από την καροτομύτη του ανάλογα με τις ενδείξεις του ζαριού και τις ορέξεις φυσικά των πεινασμένων σπουργιτιών!

καροτομυτη1      καροτομυτη2

Μαζί με τα πανωφόρια και τα χειμερινά του χιονανθρώπου, ήρθε στο νηπιαγωγείο μας κι ένα γάντι…

Μα τι γάντι!  Μιας μάγισσας που κάνει μαγικά; Ενός τροχονόμου που σφυρίζει για να ρυθμίσει την κυκλοφορία; Του Αγίου Βασίλη που μοιράζει δώρα; Ή μήπως ενός  μάγειρα που μαγειρεύει λιχουδιές; Πολλά γάντια εμφανίστηκαν αυτή την εβδομάδα στο νηπιαγωγείο μας, αλλά ένα ξεχώρισε γιατί μέσα του φιλοξένησε πολλά ζώα για να τα φροντίσει, να τα προστατεύσει και να τους χαρίσει μια φωλιά. Αυτό το γάντι τα παιδιά το ονόμασαν “το γάντι της συνεργασίας” και “το γάντι του ενεργού πολίτη”. Ένα θεατρικό παιχνίδι εμπνευσμένο από ένα λαϊκό ουκρανικό παραμύθι “το μαγικό γάντι”.

αλκυονα2

αλκυονα

Ακούσαμε το μύθο της Αλκυόνης, ζωγραφίσαμε το πουλί της αλκυόνης, πετάξαμε με τα φτερά του και παίξαμε με τα γράμματά του!

Ξεκινήσαμε τέλος να αναρωτιόμαστε πώς σχηματίζεται ο πάγος, διατυπώσαμε τις υποθέσεις μας και προχωρήσαμε στα πειράματα μας! Προσεχώς θα σας ενημερώσουμε και για τα πορίσματά μας!