25η Μαρτίου, διπλή γιορτή, θρησκευτική αλλά και εθνική! Ο ελληνισμός τιμά την ορθόδοξη πίστη, γιορτάζοντας την επέτειο της αναγγελίας της γέννησης του Ιησού. Παράλληλα, τιμά τους προγόνους του και γιορτάζει την έναρξη της επανάστασης του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό.
Τις προηγούμενες μέρες στο νηπιαγωγείο μας συζητήσαμε τα δύο αυτά σπουδαία γεγονότα. Τραγουδήσαμε, είδαμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διαβάσαμε βιβλία και παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με τα γεγονότα!
Παράλληλα, σχεδιάσαμε, ζωγραφίσαμε, κόψαμε, κολλήσαμε και φτιάξαμε όμορφες κατασκευές!
Λίγες μέρες πριν την ημέρα της επετείου της 25ης Μαρτίου στήθηκε στο σχολείο μας μία γιορτή… λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες!!! Μία γιορτή με τον τίτλο “Κανονικά”, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Μαρίας Λυκάρτση με εικονογράφηση της Ντανιέλας Σαταματιάδη!
Τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας και… η αφήγηση ξεκίνησε! “Κανονικά, σήμερα η μάνα μου θα μου ‘δενε έναν Μάρτη στο χέρι. Άσπρη και κόκκινη κλωστή, σημάδι ότι μπήκε η άνοιξη.” Κανονικά, κανονικά, κανονικά…
Τα παιδάκια όμως -και όλοι οι Έλληνες- το 1821 αντί για όλα αυτά τα “κανονικά”, τι είχαν;
Οι μικροί μαθητές μας ανέλαβαν ενεργό ρόλο και περιέγραψαν τη δύσκολη ζωή των σκλαβωμένων Ελλήνων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.
– “Δεν είχαν φαγητό”.
– “Δεν μπορούσαν να πηγαίνουν στο σχολείο”.
–“Ήταν σκλάβοι”.
– “Δεν ήταν ελεύθεροι και ανέμελοι”.
– “Έπρεπε να πληρώνουν φόρους”…
Όλοι μαζί τραγουδήσαμε τον “Θούριο” του Ρήγα που ξεσήκωσε τους σκλαβωμένους Έλληνες και τους βοήθησε να πάρουν την απόφαση να επαναστατήσουν, αλλά και τα “κλεφτόπουλα” που περιγράφουν τον δύσκολο τρόπο ζωής των σκλαβωμένων Ελλήνων.