Χριστούγεννα ήρθαν πάλι!
Ο Δεκέμβριος στο νηπιαγωγείο μας ήταν μήνας γιορτινός με πολλές συνταγές, πολλή μουσική και φυσικά κατασκευές και προετοιμασίες για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας!
Στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας, φτιάξαμε στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά και ξύλο, χριστουγεννιάτικα δέντρα με σφραγίδες από ρολά υγείας, ταράνδους από παλιά χαρτόκουτα, και χιονάνθρωπους από κομματάκια χαρτί που περίσσεψαν!
Τα παιδιά γράψανε το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη και το ταχυδρόμησαν μετά από μία βόλτα μέχρι το ταχυδρομείο.
Για να γλυκαθούμε και να πάρουμε δυνάμεις ετοιμάσαμε μοσχομυριστά μπισκοτάκια!
Etwinning – Χριστουγεννιάτικες Κάρτες
Το σχολείο μας συμμετείχε σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα etwinning, ανταλλαγής Χριστουγεννιάτικων καρτών! Συνδυάζοντας το καινοτόμο πρόγραμμα “Ψηφιακό νηπιαγωγείο, δια ζώσης”, τα παιδιά υλοποίησαν κάθε στάδιο χρησιμοποιώντας μία πληθώρα τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων.
Ξεκινήσαμε προσθέτοντας την τοποθεσία του σχολείου μας στον χάρτη και εξερευνώντας τα υπόλοιπα σχολεία.
Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν το σχολείο μας και όλοι μαζί φτιάξαμε ένα βίντεο, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή canva, για να το παρουσιάσουμε.
Η μεγάλη μέρα έφτασε και ξεκινήσαμε να δημιουργούμε τις κάρτες μας! Στο σχολείο μας μαθαίνουμε για την κυκλική οικονομία, οπότε χρησιμοποιήσαμε κομμάτια από κομμένα χαρτόνια και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.
Όταν όλες οι κάρτες ετοιμάστηκαν έπρεπε να βρούμε τρόπο για να τις “στείλουμε” στα υπόλοιπα σχολεία. Τα παιδιά αποφάσισαν να τις φωτογραφίσουν χρησιμοποιώντας το tablet του σχολείου. Στη συνέχεια, μέσα από την εφαρμογή canva, δημιουργήσαμε το βίντεό μας. Συζητήσαμε για τα δικαιώματα των έργων των καλλιτεχνών καο επιλέξαμε, μετά από ψηφοφορία, μουσική υπόκρουση για το βίντεό μας.
Στόχος δεν ήταν μόνο η ανταλλαγή καρτών, αλλά και η γνωριμία με τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα. Εμείς επιλέξαμε να μιλήσουμε για το Χριστόψωμο!
Τελευταίο κομμάτι οι ευχές. Τα παιδιά μοιράστηκαν τις ευχές τους και τις πληκτρολόγησαν στον υπολογιστή της τάξης μας.
Μπορείτε να περιηγηθείτε στα στάδια του προγράμματος στο παρακάτω padlet. Αναζητήστε τις δημοσιεύσεις μας!
Εργαστήρι με ανακυκλώσιμα!
Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής
“Κυκλική Οικονομία”
Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που “τρέχει” αυτή τη χρονιά στο νηπιαγωγείο μας, έχει σαν θέμα την “Κυκλική Οικονομία”. Που καταλήγουν τα απορρίματά μας και πώς πρέπει να τα διαχειριζόμαστε; Για να ξεκινήσουμε, συζητήσαμε, μοιραστήκαμε απόψεις και πρακτικές, και ξεχωρίσαμε την γραμμική από την κυκλική οικονομία.
Για να μάθουμε τα διαφορετικά υλικά που ανακυκλώνονται, αλλά και τους κάδους που πρέπει να τα πετάμε, παίξαμε ένα παιχνίδι αντιστοίχησης.
Στη συνέχεια, θέλοντας να κάνουμε τη θεωρία πράξη, κατασκευάζαμε τους δικούς μας κάδους ανακύκλωσης και ξεκινήσαμε να διαχωρίζουμε τα απορρίματά μας!
Ενημερωθήκαμε και από εκπαιδευτικά βίντεο, τα οποία παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον και ύστερα τα σχολιάσαμε στην ομάδα.
Το ταξίδι των στολιδιών ξεκίνησε…
Το ταξίδι ξεκίνησε…
Χριστουγεννιάτικα χειροποίητα στολίδια στολίδια, έργα των μικρών μαθητών του σχολείου μας ξεκίνησαν να ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Κρήτη, Αργολίδα, Κόρινθος, Ρόδος, Χίος, Αττική, Σάμος, Ζάκυνθος είναι μόνο μερικά μέρη στα οποία παιδιά άλλων σχολείων θα παραλάβουν από το ταχυδρομείο της δημιουργίες μας. Εμείς θα παραλάβουμε με χαρά αυτά που έφτιαξαν άλλα σχολεία για εμάς.
Ευχαριστούμε τους γονείς που με αγάπη βοήθησαν στην κατασκευή και ανέλαβαν και το κόστος της αποστολής των κατασκευών.
Μελισσοκόμος στο Νηπιαγωγείο μας!
Το σχολείο μας επισκέφθηκε την Παρασκευή ένας μελισσοκόμος!!! Ο κ. Δημήτρης έφερε μαζί του όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιεί και μας παρουσίασε τη δουλειά του!
Στο τέλος μας είχε μία έκπληξη! Βαζάκια με μέλι για όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας! Τον ευχαριστήσαμε θερμά και του προσφέραμε και εμείς μία κάρτα!
17 Νοέμβρη
“Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι
για την ειρήνη και για το δίκιο.”
– Τάσος Λειβαδίτης
Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας έδωσε αφορμή να μιλήσουμε για έννοιες όπως η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ειρήνη, αλλά και για τα δικαιώματα όλων, μικρών και μεγάλων.
Μέσα από βιβλία, όπως “Η Κυρά Δημοκρατία”, “Η Σοφή Ελιά”, και η “Ντενεκεδούπολη”, ήθαμε σε επαφή με διαφορετικά πολιτεύματα και εξεγέρσεις κατά αυτών.
Φυσικά, μας συνόδευσαν όλα τα τραγούδια για το Πολυτεχνείο, και έτσι ο τοίχος μας γέμισε εικόνες και μηνύματα.
Οι μελισσούλες μας βγήκαν από τα κουτιά τους και μας βοήθησαν να συνθέσουμε τα συνθήματά μας!
Στη συνέχεια φτιάξαμε τον δικό μας ραδιοφωνικό σταθμό και φωνάξαμε δυνατά:
“ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”!