3ος Θεματικός Κύκλος: Φροντίζω το περιβάλλον
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTOΣ: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Στόχος του 3ου εργαστηρίου δεξιοτήτων ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά το περιβάλλον τους, να ευαισθητοποιηθούν σε ό,τι αφορά την προστασία του από τη ρύπανση που προκαλεί ο άνθρωπος σ’αυτό, να το αισθανθούν με τις αισθήσεις τους, να το αγαπήσουν και να το προστατεύσουν με ατομική και συλλογική ευθύνη μέσα από σωστές συμπεριφορές και πρωτοβουλίες. Ξεκινήσαμε από τη φροντίδα του σχολικού περιβάλλοντος υιοθετώντας στάσεις και δεξιότητες. φροντίζω να έχουν τροφή τα πουλιά.
Φτιάχνω από πηλό χελιδονοφωλιές για τα χελιδόνια που επιστρέφουν.
Στη γνωριμία με τα μεταναστευτικά πουλιά που ζουν στην περιοχή μας βοήθησε πολύ η συνεργασία που υπήρξε με τον ΟΦΥΠΕΚΑ Αιτωλικού.
Φύτεψαν λουλούδια σε γλάστρες πιο συγκεκριμένα μια φραουλιά. Μέσα από τη φροντίδα τους, έβλεπαν πως μεγαλώνει ένα φυτό, βγάζοντας καινούρια φύλλα,λουλούδια και πως τα λουλούδια της φραουλιάς γίνονται νόστιμες κατακόκκινες φραουλίτσες.
Εστιάσαμε στο θέμα της Ανακύκλωσης , της ξαναχρησιμοποίησης των απορριμάτων , διαχωρίζοντας τα με βάση το υλικό κατασκευής τους. (χαρτί,πλαστικό,γυαλί,μέταλλο,ύφασμα)
ζητήσαμε από τα παιδιά να φέρουν από το σπίτι τους ανακυκλώσιμα υλικά. Αφού τα συγκεντρώσαμε, συζητήσαμε πως μπορούμε να κατασκευάσουμε από κοινού το ρομπότ της ανακύκλωσης.
Από ανακυκλώσιμα υλικά φτιάξαμε κλόουν για τις απόκριες , φωτογραφηθήκαμε και έγινε η μασκότ του νηπιαγωγείου.
Οι χαλασμένες ρόδες έγιναν παιχνίδι.
Το χαρτοκούτι με το μπαλάκι έγινε το αγαπημένο καθημερινό παιχνίδι της τάξης .
Επίσης το γνωστό σε όλους επιτραπέζιο παιχνίδι [φιδάκι] από ανακυκλώσιμα υλικά αγαπήθηκε και παίζεται καθημερινά από τα παιδιά.
Τις τελευταίες μέρες του εργαστηρίου ο καιρός ήταν βροχερός κι έτσι αδράξαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το πόσιμο νερό ως πηγή ζωής. Έγινε αναφορά στην αλόγιστη χρήση του (κατασπατάληση) ,σε περίοδο που η γη υποφέρει από την ξηρασία αλλά και από την μόλυνση του από τον άνθρωπο. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με τον κύκλο του νερού.
Τους δύο μήνες διάρκειας του εργαστηρίου τα παιδιά ενημερώθηκαν , έμαθαν , προβληματίστηκαν , εξέφρασαν απορίες , πρότειναν λύσεις, συνεργάστηκαν, καλλιέργησαν τεχνικές και εικαστικές δεξιότητες , ανέλαβαν δράση, απέκτησαν οικολογική συνείδηση.
Διαβάσαμε αρκετά βιβλία π.χ.’Πλανόδιο πάρκο’ , ‘Το βρωμοχώρι’ , ‘Η άνοιξη και το χελιδόνι’ , ‘Η μαμά χελιδόνα’ , ‘Η κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της’ , ‘Ο Μπεν η Μου και τα σκουπίδια’ , κα. , είδαν εκπαιδευτικά βίντεο στο διαδίκτυο και φωτογραφικό υλικό.
Έμαθαν σχετικά ποιήματα και τραγούδια , πειραματίστηκαν , ζωγράφισαν , σχεδίασαν, έκαναν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά , απέκτησαν στάση ζωής και ευαισθητοποιήθηκαν για τα ζωάκια και ιδιαίτερα τα αδεσποτάκια.