Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του Υπ.Πολιτισμού “Τενέα project” για τη συστηματική ανασκαφή της Αρχαίας Τενέας, το σχολείο μας συμμετέχει με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ο Τενεάτης”. Έτσι, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου με την συνεργασία του 2ου και του 4ου ΓΕΛ Κορίνθου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας μια άκρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνομιλία με τους πρωτεργάτες των ανασκαφών στη Τενέα, την κα Ε. Κόρκα, την κα Π. Ευαγγέλογλου και τον κ. Ι. Χρηστίδη. Σε κλίμα ευχάριστο και κατάλληλο για ουσιαστική επικοινωνία και γνωριμία με το έργο των αρχαιολόγων, οι μαθητές και των δύο σχολείων ακούσαμε, ρωτήσαμε, συζητήσαμε για διάφορα ζητήματα, όπως το μείζον πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας και της διεπιστημονικής φύσης της αρχαιολογίας σήμερα.
Συγκεκριμένα, η κα Ε. Κόρκα παρουσίασε το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Εννοείται ότι η εισήγηση της πυροδότησε σειρά ερωτημάτων, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί ακόμα και μια πιο ειδική πτυχή της αρχαιολογίας να είναι ενδιαφέρουσα, εφόσον υπάρξει ο κατάλληλος ομιλητής. Εξίσου σημαντική ήταν και η εισήγηση του κ. Χρηστίδη η οποία αφορούσε την ανάγκη της αρχαιολογίας να συνεργάζεται ,με άλλες επιστήμες όπως αυτή της ανθρωπολογίας και της βιολογίας. Μας παρουσίασε λεπτομερώς τα συμπεράσματα από τη μελέτη του οστεολογικού υλικού από τις ανασκαφές της Αρχαίας Τενέας και τις πληροφορίες σχετικά με τον ανθρωπότυπο καθώς και τη ζωή των ανθρώπων στην αρχαία πόλη της Τενέας. Εξάλλου, οι πληροφορίες που μπορούν να εξαχθούν ακόμα και από το πιο ασήμαντο εύρημα είναι εξαιρετικά χρήσιμες στην γνώση των κοινωνικών συνθηκών και συνηθειών της εποχής που ανήκει το εύρημα, όπως μας τόνισε η κ. Ευαγγέλογλου. Αυτή η πληροφορία φυσικά και αποτελεί κλειδί για πολλούς μαθητές, οι οποίοι ψάχνουμε την χρυσή τομή ανάμεσα στα ενδιαφέροντα και τα επαγγέλματα, κατά την επίπονη διαδικασία του επαγγελματικού προσανατολισμού.
Καταλήγοντας, μια τέτοια εκδήλωση αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για την εκπαιδευτική κοινότητα. Η έκθεση των μαθητών στον διάλογο, την πληροφόρηση από ειδικούς, αλλά και η προσωπική κινητοποίηση τους, είναι όροι για την ανάπτυξη του οράματος που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Σε αυτή την δράση ικανοποιήθηκε σαφώς ο παιδαγωγικός σκοπός: Έφηβοι να βγαίνουν από μια αίθουσα μετά από τρεις ώρες δίχως χασμουρητά και με το μυαλό γεμάτο σκέψεις, εικόνες και πάθος για πράξη!
Δημήτρης Κιούσης – Β2
Υπεύθυνοι καθηγητές:
2ο ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Δ.Λέκκας, Π.Πέππα
4ο ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Απ.Κοτσαρίνης, Μ.Χάψα