Το σχολείο μας έλαβε μέρος στις εργασίες του 2ου Μεσογειακού Μαθητικού Συνεδρίου, που διενεργήθηκε στη Λευκωσία στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2016 με θέμα: «Σχεδιάζοντας το σύγχρονο υπόδειγμα της πατρίδας μου: Πολιτισμός-Κοινωνία- Ελευθερία: Η οπτική των νέων».
«Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα δεν με πληγώνει, με πεισμώνει, με δυναμώνει», ήταν ο τίτλος της παρουσίασης του σχολείου μας. Για την παρουσίαση εργάστηκαν οι μαθητές Αναγνωστάκης Γιώργος, Βαργιανίτη Ιωάννα, Καργιού Φλώρα, Κολά Άντζελα, Κουτσονικόλης Γιώργος, Μαυρίδης Παύλος, Μοστράτος Σπύρος, Μυτά Έλενα και Σπύρου Έλλη. Οι μαθητές επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που βιώνουν οι νέοι στη σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης, σε ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που αναλαμβάνουν και σε όλες εκείνες τις παρακαταθήκες που τους εμπνέουν και τους δίνουν δύναμη να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την επίτευξη των στόχων τους και των οραμάτων τους. Στο συνέδριο εκπροσώπησαν τους συμμαθητές τους η Ιωάννα Βαργιανίτη και ο Γιώργος Κουτσονικόλης.
Με την ευκαιρία του συνεδρίου, οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους, ο κύριος Μανώλης Λυκούρης και η κυρία Μαρία Σαμπάνη, ξεναγήθηκαν στο νησί και γνώρισαν τις ομορφιές και την ιστορία του. Η Λάρνακα, η Λευκωσία, η Λεμεσός, η Πάφος, το κάστρο των Ιωαννιτών στο Κολόσσι, η Πέτρα του Ρωμιού, ο αρχαιολογικός χώρος του Κουρίου, η οικία του Διονύσου ήταν μερικοί από τους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της περιήγησης, η οποία προσφέρθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.
Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές της επίσκεψης στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου υπάρχουν τάφοι και κενοτάφια των νεκρών της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, καθώς και στ Φυλακισμένα Μνήματα, στις φυλακές όπου απαγχονίστηκαν Κύπριοι αγωνιστές κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα από τους Άγγλους. Ανάμεσά τους κι ο 19χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Οι μαθητές απήγγειλαν στον τάφο του το ποίημά του «Θα πάρω μιαν ανηφοριά», παρουσία του συναγωνιστή του και μετέπειτα συζύγου της αδελφής του.