Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βερολίνο στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος

Από τις 24/4/2015 ως και τις 27/4/2015 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βερολίνο από μαθητές της Α΄ Λυκείου που συμμετείχαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Αρχαίοι Πολιτισμοί μέσα από τα Μουσεία». Στόχος του προγράμματος ήταν η διερεύνηση διαφόρων πτυχών του πολιτισμού (θρησκεία, πολίτευμα, κοινωνική διαστρωμάτωση, τέχνη, επιστήμες, επιτεύγματα) που ανέπτυξαν κατά την αρχαιότητα οι λαοί της Ανατολής, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι.
Για την πολύπλευρη προσέγγιση των λαών της μεσογειακής λεκάνης, οι μαθητές επισκέφτηκαν στο Νησί των Μουσείων (Museuminseln) το περίφημο μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, στο οποίο είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την Πύλη της Αγοράς της Μιλήτου και την Πύλη της Ιστάρ ή Αστάρτης, το μπροστινό δηλαδή τμήμα της όγδοης εισόδου στην πόλη της αρχαίας Βαβυλώνας, που κατασκευάστηκε το 575 πΧ με εντολή του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα Β΄ και στο οποίο απεικονίζεται «πομπή» μήκους 30μ. με ανάγλυφα λιοντάρια, άλογα, δράκους και μονόκερους. Δυστυχώς, ο περίφημος βωμός της Περγάμου, μήκους 113μ., ο οποίος είχε χτιστεί τον 2ο αιώνα πΧ στην ομώνυμη αρχαία ελληνική πόλη στα παράλια της Μικράς Ασίας και έχει δώσει το όνομά του στο Μουσείο, ήταν κλειστός λόγω εκτεταμένων εργασιών, αλλά οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιεργαστούν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα των λαών από την Εγγύς Ανατολή και να διαμορφώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των πολιτισμών που μελέτησαν στο πλαίσιο του προγράμματος (Σουμέριοι, Ασσύριοι, Πέρσες…).
Στο Νησί των Μουσείων, οι μαθητές επισκέφτηκαν και το Neues Museum, στο οποίο στεγάζονται αιγυπτιακές αρχαιότητες και ευρήματα της προϊστορικής εποχής. Ανάμεσα στα εκθέματα δεσπόζει το περίφημο πορτρέτο της βασίλισσας Νεφερτίτης, συζύγου του φαραώ Ακενατών και μητέρας του Τουταγχαμών.
Κατά την τετραήμερη επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα σημεία της πόλης. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου, το Γερμανικό Κοινοβούλιο (Reichstag- Budestag), η λεωφόρος Κurfüstendamm με τη βομβαρδισμένη εκκλησία, η πλατεία Πότσνταμ, η Στήλη της Νίκης, η λεωφόρος Unter den Linden με τα επιβλητικά κτήρια, η Alexanderplatz, ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου, η γραφική συνοικία του Αγίου Νικολάου, το Τείχος του Βερολίνου και η East side Gallery, το Ολυμπιακό Στάδιο στο οποίο διενεργήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936, το Εβραϊκό Μουσείο, όλα τα παραπάνω είναι μερικοί μόνο από τους σταθμούς κατά την περιήγηση στην πόλη. Το Βερολίνο έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη μητρόπολη, στην οποία το παρόν συνυπάρχει με το παρελθόν. Σε κάθε γωνιά του αναβιώνει κι ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας.
Πέρα από την πόλη του Βερολίνου, οι μαθητές επισκέφτηκαν το Πότσνταμ, με τα φλαμανδικά σπίτια και τα γραφικά σοκάκια, με το περίφημο ανάκτορο Sanssouci και το κάστρο του Cecilienhof, στο οποίο υπογράφηκε η Συνθήκη του Potsdam για την τριμερή στρατιωτική κατοχή και ανοικοδόμηση της Γερμανίας, μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού υπήρξε η Δρέσδη, μία πόλη – υπαίθριο μουσείο, που ονομαζόταν προπολεμικά και “Φλωρεντία του Βορρά”, λόγω των εξαιρετικών αρχιτεκτονημάτων που διέθετε. Τα κτήρια της γκρεμίστηκαν και η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοκληρωτικά, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της, στις 13-15 Φεβρουαρίου 1945, από τις συμμαχικές δυνάμεις. Χάρις στα διασωθέντα σχέδια, τα περισσότερα κτήρια αποκαταστάθηκαν και η πόλη έχει αναγεννηθεί αρχιτεκτονικά και αποτελεί από το 2004 μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο καλός καιρός, κατά την τετραήμερη διαμονή στη Γερμανία, ευνόησε τις μετακινήσεις και διευκόλυνε την περιήγηση στα διάφορα αξιοθέατα. Ο εκπαιδευτικός στόχος της εκδρομής επιτεύχθηκε στο μέγιστο βαθμό και οι μαθητές επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες στο Μαρούσι.