Ο κήπος μας

margaritaΟ σχολικός κήπος του 2ου Γυμνασίου Βόλου


Σχολικό Έτος 2015-2016

Παίζoντας και δημιουργώντας στον σχολικό κήπο,

Μαθαίνω να τρώω υγιεινά- μεσογειακά

 

Την  φετινή χρονιά αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την υγιεινή μεσογειαοκή διατροφή ,  που είναι μέρος ενός από τους 8 πυλώνες της Αειφορίας   “Προαγωγή της Υγείας”  και να χρησιμοποιούμε τα λαχανικά από τον κήπο μας .

Ήταν μια πολύ όμορφη χρονιά  όπου  οι μαθητές μας  έδειξαν τις ικανότητες κ τις δεξιότητές τους  όχι μόνο στην περιποίηση του λαχανόκηπου αλλά και σε άλλες δραστηριότητες όπως το  ζύμωμα  με αλεύρι  ζέας, έπαιξαν, χάρηκαν, διασκέδασαν και  εισέπραξαν  τη χαρά και την ικανοποίηση της δημιουργίας….και όπως έλεγε η γιαγιά μου, “μάθε τέχνη και άφησε την ”, εμείς εδώ αυτό το κάνουμε πράξη.

Συγχρόνως αποφασίσαμε να  διαμορφώσουμε και  να περιποιηθούμε τον χώρο του σχολείου δίπλα από τον λαχανόκηπο με παρτέρια από λάστιχα αυτοκινήτου τα οποία βάψαμε σε διάφορα χρώματα.  Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τη χρονιά αυτή  συντονίζει η καθηγήτρια φυσικός κ. Χατζηκυριάκου Νίκη και ο καθηγητής καλλιτεχνικών κ. Κουρκούβελος Γιώργος.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τα 3 στάδια της διαμόρφωσης του κήπου μας, το πριν, το ενδιάμεσο και το μετά.

Το πριν…..

before1

before2

Το ενδιάμεσο…

before3

works1works3works4works5works6works7meta 2

Το μετά…

meta3Και η κατασκευή της μαργαρίτας του Αειφόρου Σχολείου…

με τον καθηγητή εικαστικών κ.Κουρκούβελο και τη συμμετοχή των μαθητών

marga1marga2marga3marga4marga6marga8marga9

 

 


 Σχολικό Έτος 2014-2015

Διαμορφώνω τον χώρο του σχολείου μου

H  περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας με υπεύθυνες καθηγήτριες, την καθηγήτρια κ. Χατζηκυριάκου Νίκη και την κ. Μαίση Ελίντα, με αφορμή το πρόγραμμα “Διαμορφώνω τον χώρο του σχολείου μου”, αποφάσισε να ασχοληθεί με την αυλή του σχολείου και να ομορφύνει το χώρο του σχολείου.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος δημιουργήσαμε από το μηδέν ένα αναξιοποίητο χώρο του σχολείου σε ένα πανέμορφο λαχανόκηπο πάντα με συνεργασία καθηγητών, γονέων, Δήμου Βόλου και μαθητών.

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα Αειφόρο Σχολείο με σύνθημα “όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε” .

Χαρακτηριστική κι επίκαιρη συνάμα, για τη σκέψη και τα όνειρα των παιδιών,  είναι  η αναφορά του  Αντώνη Σαμαράκη  βασισμένη στα λόγια ενός παιδιού της Έκτης Τάξης που ζητά: «Όραμα για μια Ελλάδα κι έναν κόσμο με περισσότερο φως, αγάπη, ομορφιά…». Τα παιδιά έναν τέτοιο κόσμο κι ένα τέτοιο σχολείο ζητούν από τους μεγαλύτερους, ένα σχολείο που θα φιλοξενεί και θα υποστηρίζει τα όνειρά τους στην πράξη.                                     Με την συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Έργο  Inspiring Science Education στην κοινότητα   “Σχολικός Κήπος “, συνεργαστήκαμε με το 12ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου ( υπεύθυνη δασκάλα κ. Φώλια Κρύστη ) σε κάτι καινοτόμο όπως “Μελέτη Πεδίου στον σχολικό κήπο” δημιουργώντας μία γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο βαθμίδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας . Η προτεινόμενη δράση συνεργασίας αφορούσε στην παράλληλη παρακολούθηση και καταγραφή της καλλιέργειας και ανάπτυξης κηπευτικών, από τους μαθητές και των δύο σχολείων, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής, επιλέγοντας ως σημείο εκκίνησης της δράσης την ταυτόχρονη σπορά των ίδιων κηπευτικών σπόρων στους σχολικούς κήπους και των δύο σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων ( η κ. Χατζηκυριάκου Νίκη και η κ. Φώλια Κρύστη) συνεργάστηκαν  καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, σχεδίασαν από κοινού το πρόγραμμα των τηλεδιασκέψεων (Skype ), τις δραστηριότητες που επρόκειτο να υλοποιηθούν, επέλεξαν  τις υπό διερεύνηση ενότητες, όρισαν  τους στόχους και τήρησαν ημερολόγιο εργασιών. Την παρακολούθηση των ενεργειών είχαν  οι διευθυντές των  σχολικών μονάδων κ. κ. Δήμητρα Μ. και η κ. Βουρδουμπάκη Ε. Σκοπός ήταν  να καταλάβουν την έννοια της παρατήρησης στο πεδίο έρευνας, να συνειδητοποιήσουν την σημασία της συνεργασίας μεταξύ των ομάδων δύο διαφορετικών βαθμίδων δημοτικού και γυμνασίου δημιουργώντας μία γέφυρα ανάμεσα  τους ανταλλάσσοντας τις απόψεις τους . Επιπλέον να κατανοήσουν  την σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και  κοινωνικό περιβάλλον και να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό έτσι ώστε να καταλάβουν γιατί πρέπει να δραστηριοποιούνται  με ειδικά προγράμματα ώστε να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης τους. Επίσης να αποκτήσουν ουσιώδη εκπαιδευτική αναγκαιότητα για αειφόρο ανάπτυξη (περιβαλλοντικός αλφαβητισμός ) και εξοικείωση με την τεχνολογία (ψηφιακός εγγραμματισμός ) .Η ομάδα μας ήταν μαθητές που προέρχονταν και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου μας.

Προσεχώς περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *