Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης διοργάνωσε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 μία ημερίδα για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) για να αφυπνίσει τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και τις κοινωνίες, προκειμένου να αναγνωρίσουν τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να προάγουν τη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων Ειδικής Αγωγής, κας Τζουρά Γ. και κας Φιλίππου Ε, προσέγγισαν ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους, όπως η προσβασιμότητα, η συμπεριληπτική εκπαίδευση, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η παροχή ίσων ευκαιριών. Μέσα από συζητήσεις, βιωματικές δράσεις και παιχνίδια, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση. Μια ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας ήταν όταν οι μαθητές και οι μαθήτριες με τη βοήθεια ενός αναπηρικού αμαξιδίου, συμμετείχαν σε μία άσκηση προσβασιμότητας. Μέσα από την εμπειρία αυτή, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της προσβασιμότητας, να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους.
Η διοργάνωση της ημέρας αυτής υπενθυμίζει σε όλους μας τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα ότι «Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο». Η διοργάνωση της ημέρας αυτής στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους μας για τη σημασία της ισότητας και της συμπερίληψης στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.
Όταν η Ποίηση συνάντησε τη Συμπερίληψη!
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και με αφορμή τη Δημιουργική Γραφή, διοργανώθηκε ένας ενδοτμηματικός διαγωνισμός με αποστολή… τη συγγραφή ενός ποιήματος! Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου, των τμημάτων Α2 και Α3, υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών κας Πάλλα και κας Τζουρά, χωρίστηκαν σε ομάδες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το συγγραφικό τους ταλέντο, δημιουργώντας ένα ποίημα για τη Συμπερίληψη. Δύο έννοιες που συνήθως δεν συναντώνται άμεσα, ωστόσο προκάλεσαν το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών, οι οποίοι, μέσα από τη δημιουργική τους φαντασία, ανέδειξαν τη σύνδεση της τέχνης με την κοινωνική ευαισθησία. Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α2 και Α3 εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν ποιήματα που αποτυπώνουν τη σημασία της αποδοχής, της ισότητας και της συμπερίληψης στην κοινωνία μας!
Το ποίημα του τμήματος Α2:
Ενσυναίσθηση
Στο ταξίδι της ζωής, όλοι έχουμε θέση,
Υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητα και σκεφτόμαστε ισότιμα,
Με τα μάτια της καρδιάς βλέπουμε καλύτερα,
Ποτέ δεν κρίνουμε ανθρώπους με την πρώτη ματιά,
Εκτιμούμε το διαφορετικό και χτίζουμε γέφυρες για όλους τους ανθρώπους,
Ροή αλληλοβοήθειας και ενσυναίσθησης,
Ικανότητα εξωπραγματική,
Λόγια, έργα, πράξεις που ενώνουν,
Η αλληλεγγύη καλλιεργείται από όλους τους ανθρώπους πάνω στη Γη,
Ψυχές που αναγνωρίζουν τη δύναμη του “μαζί”.
(Συγγραφική ομάδα: Αναστασία Γουλάρα, Ελένη Μουρουζίδου, Ιωάννης Γαργαλατσίδης, Κωνσταντίνα Ιγνατίου και Χαϊριέλα Γκιόνι )
Το ποίημα του τμήματος Α3:
Η Αλλαγή του Κόσμου
Σαν τα περιστέρια που πετάνε είναι κάποιοι άνθρωποι,
Υπάρχει όμως ένα ποσοστό ανθρώπων που δεν πετούν όπως αυτοί,
Μαζί μπορούμε τον κόσμο να αλλάξουμε,
Πολύχρωμοι όλοι, σε έναν κόσμο γεμάτο φως,
Ενωμένοι με τα χέρια μας και τις ψυχές μας,
Ρίχνουμε πέτρες για να χτίσουμε μονοπάτια,
Ισορροπούμε στην τραμπάλα του κόσμου,
Λαμβάνοντας δύναμη από την ποικιλία μας,
Η καρδιά μας μιλά για την αποδοχή,
Ψηφίδες ο καθένας αλλά μαζί φτιάχνουμε το ψηφιδωτό της αλληλεγγύης!
(Συγγραφική ομάδα: Ιωάννης Πουτακίδης και Χαράλαμπος Τσικαλίδης)
Μια διεπιστημονική προσέγγιση για καλό σκοπό!
Μια διεπιστημονική συνεργασία μέσα στην τάξη! Το μάθημα των Θρησκευτικών και η Ειδική Αγωγή συνεργάζονται για να μεταφέρουν στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου, των τμημάτων Α2 και Α3, τη σημασία της επικοινωνίας και της προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους. Με αφορμή την παραβολή του τυφλού και υπό την καθοδήγηση των καθηγητών κ. Τρουμπέλα και της κας Τζουρά, οι μαθητές/ -τριες γνωρίζουν τον κόσμο των τυφλών, μαθαίνουν για τη γραφή Braille και δημιουργούν πινακίδες στη Braille, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα: ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην επικοινωνία και στην προσβασιμότητα!