Τι μας χωρίζει; Τι μας ενώνει; – Η Διαφορετικότητα μέσα από την Τέχνη
Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025 στο σχολείο μας υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Τι μας χωρίζει; Τι μας ενώνει; – Η Διαφορετικότητα μέσα από την Τέχνη” στα τμήματα Α1 και Α2 διάρκειας 2 διδακτικών ωρών. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Τμήμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Παύλου Μελά.
Το βιωματικού τύπου εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί:
– στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης απέναντι στο “διαφορετικό” και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης απέναντι στα στερεότυπα και τις μορφές αποκλεισμού ή διάκρισης.
– στην ορατότητα μαθητών/τριών με μεταναστευτική/προσφυγική βιογραφία, μαθητών/τριών Ρομά και μαθητών/τριών με αναπηρία μέσα από τη δόμηση ετερογενών ομάδων εργασίας και
-στη δημιουργική γραφή.
Πρώτες Βοήθειες στο 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης
Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025, οι μαθητές/τριες της Α’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Basic Life Support (BLS) – Βασική Υποστήριξη Ζωής» που υλοποιήθηκε από το «Σύλλογο Αγάπη» της Βασιλικής Κόμνου, με σκοπό να ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες σε θέματα πρώτων βοηθειών.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε:
-Κατανόηση των βασικών εννοιών που αφορούν την καρδιά (κοιλιακή μαρμαρυγή, ανακοπή έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια).
-Αναγνώριση λιποθυμίας.
-Πλάγια θέση ασφαλείας- ανάνηψης και ΓΙΑΤΙ.
-Αναγνώριση καρδιακής ανακοπής και βήματα που ακολουθούμε.
-Ρογχώδης αναπνοή, τι είναι, αντιμετώπιση.
-Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ενηλίκου.
-Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (Α.Ε.Α), περιγραφή, εκμάθηση ασφαλής χρήσης, φωνητικές εντολές, πότε τον χρησιμοποιώ.
-Επεξήγηση όρων Πνιγμού , Πνιγμονής.
-Αντιμετώπιση Πνιγμονής (απόφραξη του αεραγωγού).
Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Βασιλική Γιάσογλου και Αικατερίνη Σαπουνίδου γαι την εξαιρετική ενημέρωση.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) πρώην Σχολή Τυφλών
Την Πέμπτη 13/2/2025 μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Α1, Α2 και Γ1 του Γυμνασίου μας πραγματοποίησαν μια ξεχωριστή εκπ/κή επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Τυφλών (νυν Κ.Ε.Α.Τ.) Οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 25 περίπου ατόμων και η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε σε 2 μέρη για την κάθε ομάδα.
Το πρώτο μέρος περιλάμβανε την παρακολούθηση ενός εκπαιδευτικού βίντεο σχετικά με την κινητικότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης με συνοδό ή και χωρίς αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τα ηχητικά συστήματα στους φωτεινούς σηματοδότες των διαβάσεων. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τα προγράμματα εκμάθησης του συστήματος γραφής και ανάγνωσης Braille που λειτουργούν στο Κ.Ε.Α.Τ. καθώς και για τα φροντιστηριακά μαθήματα που παρέχονται σε μαθητές/τριες όλων των ηλικιών για τα σχολικά τους μαθήματα. Παράλληλα, όμως, είχαν την ξεχωριστή ευκαιρία να γράψουν σε χαρτί το ονοματεπώνυμό τους στη γραφή Βraille σε ειδικές γραφομηχανές, μετά από ολιγόλεπτη καθοδήγηση-εκπαίδευση του προσωπικού του Κ.Ε.Α.Τ., και να το πάρουν μαζί τους ως ενθύμιο!
Τέλος, οι μαθητές/τριες περιεργάστηκαν ψηλαφώντας τα ανάγλυφα γράμματα και σχήματα βιβλίων σε γραφή Braille και διαπίστωσαν πόσο διαφορετικά μπορεί να βλέπει ένα άτομο ανάλογα με το πρόβλημα όρασης που έχει, αξιοποιώντας μια ειδική καρτέλα μέσα από την οποία έβλεπαν.
Στο δεύτερο μέρος γνωρίσαμε έναν σκύλο-οδηγό τυφλών: τον σκύλο βοήθειας που εκπαιδεύεται να καθοδηγεί τυφλούς ή άτομα με ποικίλα προβλήματα όρασης, ώστε να αποφεύγουν εμπόδια και επικίνδυνες καταστάσεις. Οι μαθητές/τριες είδαν από κοντά την Τζάκυ, σκύλο-οδηγό, μαζί με τον ιδιοκτήτη της ο οποίος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών/τριών σχετικά με την εκπαίδευση του σκύλου, τη διαβίωση με έναν τέτοιο οδηγό-βοηθό αλλά και την καθημερινότητα, γενικά, ενός ανθρώπου με προβλήματα όρασης.
Συνολικά, μέσα από την εμπειρία αυτή οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν βιωματικά πτυχές της καθημερινότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης, αλλά και τη σημασία της προσβασιμότητας με σκοπό την ανεξαρτησία των ατόμων με οπτική αναπηρία για την πλήρη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.
Συγχαρητήρια στη κα Φιλίππου Ελένη για την πρωτοβουλία και την οργάνωση της διδακτικής επίσκεψης.
Δημιουργώντας Πρωτότυπες Κατασκευές στη Φυσική
Στο μάθημα της Φυσικής η θεωρία γίνεται πράξη, όταν οι μαθητές/τριες του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης κατασκευάζουν πρωτότυπες δημιουργίες που συνδυάζουν τη γνώση με τη φαντασία. Μέσα από πειράματα και κατασκευές, ανακαλύπτουν τις αρχές που διέπουν τη φύση και κατανοούν καλύτερα τους νόμους που κυβερνούν τον κόσμο γύρω μας. Η διαδικασία ξεκινά με μια απλή ιδέα, η οποία εξελίσσεται σε ένα λειτουργικό μοντέλο. Οι μαθητές/τρεις με υλικά της καθημερινότητας δίνουν ζωή στις δημιουργίες τους.
Τα έργα που έχουν δημιουργήσει είναι τα παρακάτω:
- ΗΛΙΑΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ : ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
- ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΑΒΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
- ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
- ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Και συνεχίζουμε…….
Πολλά συγχαρητήρια στους/στις μαθητές/τριες μας και στην εκπαιδευτικό τους κα Αγορίτσα Βασιλείου.
Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: “Thess # Ευ ζην”
Το 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης την Πέμπτη 6/2/2025 είχε δυο συμμετοχές/εισηγήσεις στο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: “Thess # Ευ ζην”, το οποίο διοργάνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης στο 1ο, 2ο, Εσπερινό ΕΠΑΛ/ΕΚ Σταυρούπολης .
Πρώτη εισήγηση «Μαζί Ενάντια στη Σχολική Βία: Χτίζοντας Ένα Ασφαλές και Φιλικό Σχολείο».
Η παρουσίαση μας ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά στο πρόβλημα της σχολικής βίας το οποίο επηρεάζει την ασφάλεια και την ψυχική υγεία των μαθητών και είναι κρίσιμη η αντιμετώπισή της. Επικεντρώθηκε σε τρόπους πρόληψης, αντιμετώπισης και ενίσχυσης ενός φιλικού σχολικού κλίματος και επιδίωξε να ευαισθητοποιήσει και να ενισχύσει τις γνώσεις όλων σχετικά με την καταπολέμηση της σχολικής βίας. Με τη χρήση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενσυναίσθησης, την ενθάρρυνση της συνεργασίας, της αλληλοϋποστήριξης , επίλυσης συγκρούσεων, που υλοποιούνται στο σχολείο μας και την επιλογή δραστηριοτήτων ενδυνάμωσης των μαθητικών δεσμών, βασική μας επιδίωξη να χτίσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σεβασμού, να ευαισθητοποιήσουμε τους συμμετέχοντες και να συμβάλουμε στη μείωση της σχολικής βίας, εξασφαλίζοντας για όλους τους μαθητές μια θετική και δημιουργική σχολική εμπειρία.
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε την παρουσίασή μας.
Δεύτερη Εισήγηση: Αλληλεγγύη στην πράξη – Σχεδιάζοντας ένα συμπεριληπτικό σχολείο.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν ένα podcast με κεντρικό θέμα τη “Συμπεριληπτική Εκπαίδευση”. Το μήνυμα που ήθελαν να μεταδώσουν ήταν απλό, αλλά σημαντικό: η αποδοχή και η υποστήριξη αποτελούν τα θεμέλια για μια υγιή σχολική κοινότητα. Μόνο μέσα από την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ενεργό υποστήριξη όλων των μαθητών μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό σχολικό περιβάλλον.
Για να ακούσετε το podcast πατήστε επάνω στην εικόνα
Ευχές Χριστουγέννων
Με αφορμή τις γιορτινές ημέρες που πλησιάζουν, οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης εύχονται ολόψυχα στους μαθητές/τριες μας και στους γονείς τους Καλά Χριστούγεννα και μια νέα χρονιά γεμάτη υγεία, αγάπη, δημιουργικότητα και χαρά. Ας είναι αυτή η περίοδος ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τους αγαπημένους μας, να μοιραστούμε στιγμές ευτυχίας και να ανταλλάξουμε χαμόγελα και ζεστασιά.
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στο 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης διοργάνωσε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 μία ημερίδα για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) για να αφυπνίσει τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και τις κοινωνίες, προκειμένου να αναγνωρίσουν τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να προάγουν τη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων Ειδικής Αγωγής, κας Τζουρά Γ. και κας Φιλίππου Ε, προσέγγισαν ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους, όπως η προσβασιμότητα, η συμπεριληπτική εκπαίδευση, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η παροχή ίσων ευκαιριών. Μέσα από συζητήσεις, βιωματικές δράσεις και παιχνίδια, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση. Μια ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας ήταν όταν οι μαθητές και οι μαθήτριες με τη βοήθεια ενός αναπηρικού αμαξιδίου, συμμετείχαν σε μία άσκηση προσβασιμότητας. Μέσα από την εμπειρία αυτή, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της προσβασιμότητας, να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους.
Η διοργάνωση της ημέρας αυτής υπενθυμίζει σε όλους μας τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα ότι «Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο». Η διοργάνωση της ημέρας αυτής στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους μας για τη σημασία της ισότητας και της συμπερίληψης στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.
Όταν η Ποίηση συνάντησε τη Συμπερίληψη!
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και με αφορμή τη Δημιουργική Γραφή, διοργανώθηκε ένας ενδοτμηματικός διαγωνισμός με αποστολή… τη συγγραφή ενός ποιήματος! Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου, των τμημάτων Α2 και Α3, υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών κας Πάλλα και κας Τζουρά, χωρίστηκαν σε ομάδες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το συγγραφικό τους ταλέντο, δημιουργώντας ένα ποίημα για τη Συμπερίληψη. Δύο έννοιες που συνήθως δεν συναντώνται άμεσα, ωστόσο προκάλεσαν το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών, οι οποίοι, μέσα από τη δημιουργική τους φαντασία, ανέδειξαν τη σύνδεση της τέχνης με την κοινωνική ευαισθησία. Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α2 και Α3 εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν ποιήματα που αποτυπώνουν τη σημασία της αποδοχής, της ισότητας και της συμπερίληψης στην κοινωνία μας!
Το ποίημα του τμήματος Α2:
Ενσυναίσθηση
Στο ταξίδι της ζωής, όλοι έχουμε θέση,
Υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητα και σκεφτόμαστε ισότιμα,
Με τα μάτια της καρδιάς βλέπουμε καλύτερα,
Ποτέ δεν κρίνουμε ανθρώπους με την πρώτη ματιά,
Εκτιμούμε το διαφορετικό και χτίζουμε γέφυρες για όλους τους ανθρώπους,
Ροή αλληλοβοήθειας και ενσυναίσθησης,
Ικανότητα εξωπραγματική,
Λόγια, έργα, πράξεις που ενώνουν,
Η αλληλεγγύη καλλιεργείται από όλους τους ανθρώπους πάνω στη Γη,
Ψυχές που αναγνωρίζουν τη δύναμη του “μαζί”.
(Συγγραφική ομάδα: Αναστασία Γουλάρα, Ελένη Μουρουζίδου, Ιωάννης Γαργαλατσίδης, Κωνσταντίνα Ιγνατίου και Χαϊριέλα Γκιόνι )
Το ποίημα του τμήματος Α3:
Η Αλλαγή του Κόσμου
Σαν τα περιστέρια που πετάνε είναι κάποιοι άνθρωποι,
Υπάρχει όμως ένα ποσοστό ανθρώπων που δεν πετούν όπως αυτοί,
Μαζί μπορούμε τον κόσμο να αλλάξουμε,
Πολύχρωμοι όλοι, σε έναν κόσμο γεμάτο φως,
Ενωμένοι με τα χέρια μας και τις ψυχές μας,
Ρίχνουμε πέτρες για να χτίσουμε μονοπάτια,
Ισορροπούμε στην τραμπάλα του κόσμου,
Λαμβάνοντας δύναμη από την ποικιλία μας,
Η καρδιά μας μιλά για την αποδοχή,
Ψηφίδες ο καθένας αλλά μαζί φτιάχνουμε το ψηφιδωτό της αλληλεγγύης!
(Συγγραφική ομάδα: Ιωάννης Πουτακίδης και Χαράλαμπος Τσικαλίδης)
Μια διεπιστημονική προσέγγιση για καλό σκοπό!
Μια διεπιστημονική συνεργασία μέσα στην τάξη! Το μάθημα των Θρησκευτικών και η Ειδική Αγωγή συνεργάζονται για να μεταφέρουν στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου, των τμημάτων Α2 και Α3, τη σημασία της επικοινωνίας και της προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους. Με αφορμή την παραβολή του τυφλού και υπό την καθοδήγηση των καθηγητών κ. Τρουμπέλα και της κας Τζουρά, οι μαθητές/ -τριες γνωρίζουν τον κόσμο των τυφλών, μαθαίνουν για τη γραφή Braille και δημιουργούν πινακίδες στη Braille, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα: ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην επικοινωνία και στην προσβασιμότητα!
Επιμόρφωση στη «Διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς μαθητών»
Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024, οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης παρακολούθησαν 2ώρη επιμόρφωση με θέμα «Διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς μαθητών» από την κοινωνική και κλινική Ψυχολόγο του Δικτύου «Άλφα», κα Σπυροπούλου Ελευθερία.
Η επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς μαθητών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού και αποτελεσματικού μαθησιακού περιβάλλοντος. Ακολουθούν ορισμένες προσεγγίσεις / θεματικές του προγράμματος επιμόρφωσης που υλοποιήθηκε:
1. Κατανόηση των αιτίων προβλημάτων συμπεριφοράς
• Ανάλυση των κοινωνικών, ψυχολογικών και οικογενειακών παραγόντων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των μαθητών.
• Διαφορές ανάμεσα σε παροδικά και επίμονα προβλήματα.
2. Αποτελεσματική επικοινωνία
• Ανάπτυξη δεξιοτήτων ενεργητικής ακρόασης.
• Χρήση θετικής ενίσχυσης για τη διαχείριση της συμπεριφοράς.
3. Διαχείριση τάξης
• Δημιουργία σαφών κανόνων και ορίων.
• Τεχνικές αποφυγής συγκρούσεων και αποκατάστασης της ηρεμίας.
4. Συμπεριληπτικές πρακτικές
• Διαχείριση διαφορών σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και μαθησιακές δυσκολίες.
• Εφαρμογή διαφοροποιημένης διδασκαλίας.
5. Πρακτικές παρέμβασης
• Τεχνικές για την άμεση διαχείριση περιστατικών (π.χ. επιθετική συμπεριφορά).
• Στρατηγικές για μακροχρόνιες αλλαγές στη συμπεριφορά.
6. Συνεργασία με γονείς και ειδικούς
• Βέλτιστες πρακτικές για τη συνεργασία με τις οικογένειες των μαθητών.
• Δικτύωση με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς ή άλλους επαγγελματίες.