Επαίνους σε Μαρίνα και Παναγιώτη – Βραβεύτηκαν ως θετικά πρότυπα κοινωνικής ένταξης
Οι δύο νέοι ξεχωρίζουν στην τοπική κοινότητα – Με επιτυχία η εκδήλωση για την ιστορία των Ρομά
Φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση η Μαρίνα Κωστούρη και ο Παναγιώτης Καρακώστας, οι οποίοι βραβεύτηκαν την Παρασκευή 11- 04-2025 ως θετικά πρότυπα κοινωνικής ένταξης σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού, στο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και το παράρτημα Ρομά Αλιβερίου του Δήμου Βόλου.
Η Μαρίνα είναι μαθήτρια της Γ΄ Τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας και ο Παναγιώτης απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας που σκέφτεται να αναβαθμίσει περαιτέρω το μορφωτικό του επίπεδο με μεταπτυχιακές σπουδές. Οι δύο νέοι (πρώην μαθητές του σχολείου μας) παρέλαβαν με ικανοποίηση τους επαίνους, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από τους φορείς για την ιστορία των Ρομά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά.
Το σχολείο είναι το κλειδί για το μέλλον, δηλώνει η Μαρίνα, η οποία ολοκληρώνει φέτος τη φοίτησή της στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με επιτυχία και κάνει σχέδια για το μέλλον με αισιοδοξία.
Ο Παναγιώτης, ο οποίος είναι ο πρώτος Ρομά στη Μαγνησία με πτυχίο πανεπιστημίου και ο πέμπτος στη Θεσσαλία, έχει σημαντικά όπλα στα χέρια του για επαγγελματική αποκατάσταση και, όπως λέει, θέλει να τα ενισχύσει και περαιτέρω με μεταπτυχιακές σπουδές.
Σχολιάζοντας τον αγώνα που δίνει για τη μόρφωση, λέει ότι πέτυχε κάτι το ακατόρθωτο για την κοινότητά του και ο ίδιος ευελπιστεί να αποτελέσει παράδειγμα.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στηρίζει τους μαθητές Ρομά με πολλούς τρόπους στο σχολείο, όπως τόνισε ο Αθανάσιος Γκίκας από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ακολούθησαν ομιλίες από εξέχοντες καλεσμένους ιστορικούς, με στόχο να φανεί ποια είναι διαχρονικά η θέση των Ρομά στην ιστορία, όπως είπε η παιδαγωγός στο Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου του Δήμου Βόλου, Αιμιλία Στάϊκου.
Μεταξύ άλλων, μίλησε η ιστορικός επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας του Ιουνίου Πανεπιστημίου, Ιωάννα Αθανασοπούλου και αναφέρθηκε στην περίπτωση των Ρομά της Κέρκυρας, οι οποίοι στην περιοχή χρονολογείται από τον 14ο αιώνα μ. Χ. Η κ. Αθανασοπούλου είπε ότι οι ιστορικοί Ρομά, σε αντίθεση με τους σύγχρονους, έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο χωρίς να υπάρχει διαφορά.
Από την πλευρά του ο κοινωνιολόγος Γιάννης Γεωργίου αναφέρθηκε στη σημασία του όρου Ρομά, τονίζοντας ότι «χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρώπη, είναι πολιτικά ορθός», όμως, όπως επισήμανε, έχει εθνοτικό περιεχόμενο.
«Όσοι τον χρησιμοποιούν και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με αυτόν τον τρόπο, είναι σαν να διαχωρίζουν τους Τσιγγάνους», υπογράμμισε.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «υπάρχει κίνημα που αρνείται να δεχθεί αυτόν τον όρο, την απολύτως εθνοτική ταυτότητα», λέγοντας ότι «είμαστε κομμάτι των εθνικών κρατών όπου ζούμε, είμαστε Ισπανοί, Εγγλέζοι ή Έλληνες, εν προκειμένω Συνέλληνες».
«Το σημερινό συνέδριο έρχεται να δείξει την έρευνα που υπάρχει και τις πληροφορίες που μπορούν να μας δώσουν τα αρχεία, διότι υπάρχει αρχειακό υλικό που ακριβώς δείχνει και την πρόσδεση των Τσιγγάνων στα εδάφη αλλά και κοινή ζωή με τους υπόλοιπους Έλληνες, Σέρβους κ.ο.κ», κατέληξε.