Επαίνους σε Μαρίνα και Παναγιώτη – Βραβεύτηκαν ως θετικά πρότυπα κοινωνικής ένταξης

Οι δύο νέοι ξεχωρίζουν στην τοπική κοινότητα – Με επιτυχία η εκδήλωση για την ιστορία των Ρομά

Φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση η Μαρίνα Κωστούρη και ο Παναγιώτης Καρακώστας, οι οποίοι βραβεύτηκαν την Παρασκευή 11- 04-2025 ως θετικά πρότυπα κοινωνικής ένταξης σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού, στο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και το παράρτημα Ρομά Αλιβερίου του Δήμου Βόλου.

Η Μαρίνα είναι μαθήτρια της Γ΄ Τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας και ο Παναγιώτης απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας που σκέφτεται να αναβαθμίσει περαιτέρω το μορφωτικό του επίπεδο με μεταπτυχιακές σπουδές. Οι δύο νέοι (πρώην μαθητές του σχολείου μας) παρέλαβαν με ικανοποίηση τους επαίνους, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από τους φορείς για την ιστορία των Ρομά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά.

Το σχολείο είναι το κλειδί για το μέλλον, δηλώνει η Μαρίνα, η οποία ολοκληρώνει φέτος τη φοίτησή της στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με επιτυχία και κάνει σχέδια για το μέλλον με αισιοδοξία.

Ο Παναγιώτης, ο οποίος είναι ο πρώτος Ρομά στη Μαγνησία με πτυχίο πανεπιστημίου και ο πέμπτος στη Θεσσαλία, έχει σημαντικά όπλα στα χέρια του για επαγγελματική αποκατάσταση και, όπως λέει, θέλει να τα ενισχύσει και περαιτέρω με μεταπτυχιακές σπουδές.

Σχολιάζοντας τον αγώνα που δίνει για τη μόρφωση, λέει ότι πέτυχε κάτι το ακατόρθωτο για την κοινότητά του και ο ίδιος ευελπιστεί να αποτελέσει παράδειγμα.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στηρίζει τους μαθητές Ρομά με πολλούς τρόπους στο σχολείο, όπως τόνισε ο Αθανάσιος Γκίκας από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ακολούθησαν ομιλίες από εξέχοντες καλεσμένους ιστορικούς, με στόχο να φανεί ποια είναι διαχρονικά η θέση των Ρομά στην ιστορία, όπως είπε η παιδαγωγός στο Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου του Δήμου Βόλου, Αιμιλία Στάϊκου.

Μεταξύ άλλων, μίλησε η ιστορικός επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας του Ιουνίου Πανεπιστημίου, Ιωάννα Αθανασοπούλου και αναφέρθηκε στην περίπτωση των Ρομά της Κέρκυρας, οι οποίοι στην περιοχή χρονολογείται από τον 14ο αιώνα μ. Χ. Η κ. Αθανασοπούλου είπε ότι οι ιστορικοί Ρομά, σε αντίθεση με τους σύγχρονους, έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο χωρίς να υπάρχει διαφορά.

Από την πλευρά του ο κοινωνιολόγος Γιάννης Γεωργίου αναφέρθηκε στη σημασία του όρου Ρομά, τονίζοντας ότι «χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρώπη, είναι πολιτικά ορθός», όμως, όπως επισήμανε, έχει εθνοτικό περιεχόμενο.

«Όσοι τον χρησιμοποιούν και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με αυτόν τον τρόπο, είναι σαν να διαχωρίζουν τους Τσιγγάνους», υπογράμμισε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «υπάρχει κίνημα που αρνείται να δεχθεί αυτόν τον όρο, την απολύτως εθνοτική ταυτότητα», λέγοντας ότι «είμαστε κομμάτι των εθνικών κρατών όπου ζούμε, είμαστε Ισπανοί, Εγγλέζοι ή Έλληνες, εν προκειμένω Συνέλληνες».

«Το σημερινό συνέδριο έρχεται να δείξει την έρευνα που υπάρχει και τις πληροφορίες που μπορούν να μας δώσουν τα αρχεία, διότι υπάρχει αρχειακό υλικό που ακριβώς δείχνει και την πρόσδεση των Τσιγγάνων στα εδάφη αλλά και κοινή ζωή με τους υπόλοιπους Έλληνες, Σέρβους κ.ο.κ», κατέληξε.

Συμμετοχή σε πιλοτικό πρόγραμμα για το Πάσχα

Πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολεία της Μαγνησίας για το πνεύμα του Ορθόδοξου Πάσχα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11-04-02025  στο σχολείο μας η πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το Πνεύμα του Ορθόδοξου Πάσχα και η Ζωή των Μαθητών: Υπαρξιακές και Κοινωνικές Διαστάσεις».

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν αρκετές σχολικές μονάδες του νομού Μαγνησίας και  υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και είχε ως στόχο την πνευματική, ηθική και κοινωνική καλλιέργεια των μαθητών και μαθητριών μέσα από έναν γόνιμο διάλογο με τον κλήρο, ενόψει των ιερών ημερών του Αγίου Πάσχα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ιερείς για ζητήματα που άπτονται θεμελιωδών αξιών του Ορθόδοξου Πάσχα, με έμφαση στις υπαρξιακές και κοινωνικές τους διαστάσεις. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν περιλάμβαναν:

Το πέρασμα (Πάσχα) σε μία ζωή χωρίς εξαρτήσεις.

Υπαρξιακά ερωτήματα και η Ανάσταση του Χριστού.

Ανθρώπινο σώμα και ψυχή στην προοπτική της Ανάστασης.

Ανθρώπινες σχέσεις και Ανάσταση.

Οι ιερείς που υλοποίησαν το πρόγραμμα και ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσέγγιση κατάλληλη για την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των μαθητών ήταν οι εξής:

  • π. Μάξιμος Παπαϊωάννου
  • π. Ιγνάτιος Αναγνωστόπουλος
  • π. Σεραφείμ Κοντακτσής
  • π. Αμφιλόχιος Μήλτος
  • π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος)
  • π. Φιλοκτήμων Σταμόπουλος-Σαμαράς.

Οι πρώτες αποτιμήσεις από τις σχολικές μονάδες που έλαβαν μέρος είναι εξαιρετικά θετικές, επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα τέτοιων δράσεων. Το πρόγραμμα, μαζί με τις σχετικές εκθέσεις αξιολόγησης, πρόκειται να αποσταλεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) για έγκριση, με στόχο την επίσημη εφαρμογή του από τη νέα σχολική χρονιά.

Επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.

Επίσκεψη μαθητών/τριών της Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Βόλου στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.

Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Βόλου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, με στόχο την εξοικείωσή τους με το ελληνικό νομικό σύστημα και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον Προέδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, κ. Χρήστο Στρατηγόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες για το λειτούργημα του δικηγόρου, την ιστορία και το ρόλο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, ενώ απάντησε πρόθυμα σε πλήθος αποριών των μαθητών/τριών, δημιουργώντας ένα γόνιμο κλίμα διαλόγου και προβληματισμού.

 Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε προσομοίωση δίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και καθοδήγηση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, κ. Χρήστου Στρατηγόπουλου καθώς και της Γραμματέως του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, κας Βασιλικής Νιαβή, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησαν ζωντανά μέρος συνεδρίασης του δικαστηρίου. Η δραστηριότητα αυτή αποτέλεσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και βιωματική εμπειρία, η οποία ενίσχυσε την κατανόηση των μαθητών/τριών σχετικά με τον ρόλο των λειτουργών και των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του Διευθύνοντος το Πρωτοδικείο Βόλου κ. Παναγιώτη Γιάνναρου, Εφέτη, ο οποίος ανέλυσε με σαφήνεια το λειτούργημα του δικαστή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Δικαιοσύνης ως θεμελιώδους πυλώνα του κράτους δικαίου. Μέσα από τον λόγο του, οι μαθητές/τριες κατανόησαν ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί με ανεξαρτησία, διαφάνεια και ακεραιότητα και ότι προσφέρει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους πολίτες, υπηρετώντας πάντα το κοινό καλό και τα δικαιώματά τους.

Η επίσκεψη άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στους μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες αποχώρησαν κατενθουσιασμένοι/ες, έχοντας αποκομίσει σημαντικές πληροφορίες και γνώσεις για τη λειτουργία του θεσμού της δικαιοσύνης.

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Βόλου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου για την άμεση ανταπόκριση και την άρτια οργάνωση της επίσκεψης στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο και τη Γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, καθώς και στον Διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Βόλου για τη θερμή υποδοχή, τη διάθεση συνεργασίας και τη συμβολή τους στην επιτυχία αυτής της εκπαιδευτικής δράσης.

Τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν ουσιαστικά τη διασύνδεση του σχολείου με τη λειτουργία των θεσμών και συμβάλλουν στη διαμόρφωση ώριμων, υπεύθυνων και ενημερωμένων πολιτών.

diakstirio 1 diakstirio 2 diakstirio 3 diakstirio 4 diakstirio 5 diakstirio 6 IMG 20250412 WA0002 1 IMG 20250412 WA0004

Συμμετοχή στο πρόγραμμα “Κλεμμένες Αρχαιότητες”

Την Τρίτη 01-04-2025 μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας παρακολούθησαν με επιτυχία την εκπαιδευτική δράση «Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη» στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από μουσειολόγους – μουσειοπαιδαγωγούς του Υπουργείου Πολιτισμού και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του μαθητικού και όχι μόνο πληθυσμού αναφορικά με την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την αρπαγή και παράνομη διακίνηση τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από τη μελέτη κατάλληλου υλικού, πριν από την επίσκεψη, την παρακολούθηση του εποπτικού υλικού, την επίσκεψη στους χώρους του Μουσείου και το επιτραπέζιο παιχνίδι περιπέτειας «Στα ίχνη των αρχαιοτήτων» ήρθαν σε επαφή με τα αίτια, τα κίνητρα και τις πρακτικές που ακολουθούν οι αρχαιοκάπηλοι. Επιπρόσθετα ενημερώθηκαν για τις καταστροφικές συνέπειες της παράνομης διακίνησης συλλογών και τελικά αναγνωρίσαν την αξία διαφύλαξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Τέλος, ενημερώθηκαν για τα μέτρα και τις πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας θέλει να ευχαριστήσει θερμά το προσωπικό του Αθανασάκειο Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και ιδιαίτερα τις κυρίες Τσιαμάκα Ε. και Καλογιάννη Α. για την υλοποίηση του προγράμματος. Επίσης ευχαριστεί τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν καθώς και τις συνοδούς εκπαιδευτικούς κυρίες Θεοκλητίδη Άννα και Πούλιου Αριστέα.

IMG b72b18e4a66fe2b6f0a4aa1630a22981 V IMG 5803548f3d17318cb1224b155c4113c1 V 1000020890 1000020888 IMG fe61beb1bd2345e9491b1dda10aca78b V IMG 06a7fe3233a9eceec3ab8ef40a22f773 V