Ένα από τα πιο παρεξηγημένα ζώα της φύσης είναι το φίδι. Σε πολλούς ανθρώπους προκαλούν έντονο αίσθημα φόβου γιατι πιστεύουν ότι θα τους επιτεθούν και ότι το δηλητήριο τους θα επιφέρει το θάνατο. Όμως τα περισσότερα είναι ακίνδυνα και δεν είναι επιθετικά . Όπως τα περισσότερα ζώα, έτσι και αυτά φοβούνται τον άνθρωπο. Μόνο αν το φίδι νιώσει ότι απειλείται θα επιτεθεί ή αν, κατά λάθος κάποιος το πατήσει. Αλλά και πάλι υπάρχει μικρή πιθανότητα το δάγκωμα να είναι επικίνδυνο, καθώς από τα φίδια που υπάρχουν στην Κω , μόνο οι οχιές είναι επικίνδυνες. Υπάρχει ένας πρακτικός τρόπος να ξεχωρίσει κάποιος αν ένα δάγκωμα από φίδι είναι επικίνδυνο ή όχι. Αν τα ίχνη του δαγκώματος στο δέρμα είναι δυο σημεία σαν τελείες, τότε το φίδι είναι δηλητηριώδες, αν όμως η πληγή έχει σχήμα U τότε δεν είναι.
Τα φίδια προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στο περιβάλλον .Περίπου 1.000 τρωκτικά καταναλώνονται από ένα φίδι κατά διάρκεια της ζωής του, ως τροφή. Έτσι όταν σκοτώνεται ένα φίδι ουσιαστικά είναι σαν να σώζονται οι ζωές 1.000 τρωκτικών, με ότι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον.
Ας γνωρίσουμε όμως μερικά λειτουργικά χαρακτηριστικά τους .
Τα φίδια κατ αρχάς δεν βλέπουν όπως οι άνθρωποι, βλέπουν μόνο την υπέρυθρη ακτινοβολία. Ουσιαστικά «βλέπουν θερμοκρασίες» των σωμάτων . Λόγω του ότι τα θύματά τους είναι θηλαστικά, δηλαδή θερμόαιμα, τα φίδια μπορούν εύκολα να τα διακρίνουν σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Επίσης έχουν πολύ ισχυρή όσφρηση και ακολουθούν το θύμα τους από τη μυρωδιά του. Εκτός από αυτό, τα φίδια είναι κουφά δεν έχουν ακουστικούς πόρους, έχουν όμως πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση των δονήσεων. Κάθε ήχος, κάθε κίνηση, ακόμα και ο πιο ανάλαφρος αέρας, προκαλεί δονήσεις στο έδαφος και τα φίδια είναι σαν να ακούνε τα πάντα με τον τρόπο τους. Λέγεται τέλος πως είναι από τα ζώα που αισθάνονται πρώτα έναν επικείμενο σεισμό. Στην χώρα μας υπάρχουν 21 είδη φιδιών, γεγονός που την καθιστά την πλουσιότερη σε ποικιλία διαφορετικών ειδών στην Ευρώπη. Εδώ στην Κω έχουν καταγραφεί 12 είδη. Η οχιά είναι το μοναδικό δηλητηριώδες και πραγματικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο φίδι της Ελλάδας. Στην Κω συναντάμε δυο είδη οχιάς, το Vipera ammodytes και τη Οθωμανική οχιά .
Το κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης οχιάς, είναι ένα μικρό κέρατο που υψώνεται στο μπροστινό μέρος της κεφαλής και το οποίο είναι ελαστικό και μαλακό. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ένα σχέδιο ζιγκ-ζαγκ σε όλο το σώμα. Παρ’ όλη τη φήμη γύρω από το όνομά τους, η V. ammodytes είναι συνήθως ληθαργική, όχι τόσο επιθετική και αν δεν την προκαλέσεις δε δαγκώνει. Συχνάζει σε αμμώδη εδάφη εξ ου και το όνομα Αμμοδύτης.
Στη Κω όμως εκτός των άλλων φιδιών, συναντάμε και ένα σπάνιο είδος το ονομαζόμενο Σκουληκόφιδο (Typhlops vermicularis) το ονομάζουν επίσης Ανήλιαγο επειδή προτιμά να ζει μέσα στο έδαφος.
Είναι ένα μικρό φίδι, το μήκος του φτάνει τα 25 εκατοστά, εξωτερικά μοιάζει με σκουλήκι και είναι προσαρμοσμένο να ζει κάτω από πέτρες η μέσα στο χώμα. Τα μάτια του είναι στο πάνω μέρος του κεφαλιού του και είναι σαν μικρές κηλίδες. Το χρώμα του είναι ροζ . Τρώει κυρίως ζωύφια μυρμήγκια κ.λ. Δεν κυκλοφορεί κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά όταν πέφτει ο ήλιος. Το φίδι αυτό δεν είναι δηλητηριώδες και κινείται σχετικά αργά .
(Πηγή: Δημοσιευμένο άρθρο από τον κ. Ξενοφών Φανουρίου, Γεωλόγο, Ωκεανογράφο)
Αφήστε μια απάντηση