Επίσκεψη στη “Μέλισσα”

Τα τμήματα Γ1 και Γ2 επισκέφθηκαν τη “Μέλισσα”.
Οι μαθητές ενεπλάκησαν σε δραστηριότητες από κοινού με μέλη της δομής με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση,την ενσυναίσθηση και την αποδοχή του διαφορετικού.

Περιήγηση στη φύση και την ιστορία αιώνων

Στις 10 με 12 του Απρίλη 2024 οι μαθητές/ τριες του 2ου Γυμνασίου Κέρκυρας επισκέφθηκαν τα επιβλητικά Αθαμανικά Όρη.Απόλαυσαν την άγρια ομορφιά των τοπίων, περπάτησαν στα παραδοσιακά πέτρινα χωριά και θαύμασαν τα ιστορικά μνημεία και τα μνημεία πολιτισμού της περιοχής, που έχουν μείνει αλώβτα στον χρόνο. Εκεί στα ψηλά και απόκρημνα  βουνά της Ηπείρου απέκτησαν μέσω των ποικίλλων δραστηριοτήτων εμπειρίες βιωματικού χαρακτήρα, αξιοποιώντας τη φύση ως μέσο ψυχαγωγίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Γινόμαστε κηπουροί

Στις 16 Απριλιου2024 οι μαθητές/τριες της Α τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος το φυτώριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας με σκοπό να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες από τη γεωπόνο του φυτώριού για τα λουλούδια και τα φυτά, καθώς και για τον τρόπο φροντίδας τους.

Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά, αρκετά είδη λουλουδιών και παρακολουθήσαν όλα τα στάδια εξέλιξης τους.

Περιηγήθηκαν στο ανθισμένο φυτώριο και στον χώρο του Μον Ρεπο και βίωσαν την επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Καλλιέργησαν με αυτόν το τρόπο δεξιότητες φύτευσης και φροντίδας την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, την άνοιξη.

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

Πρόγραμμα για τη Σεξουαλική Υγεία

Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με μεγάλη επιτυχία στο σχολείο μας το πρόγραμμα “Δράσεις και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία”, συνολικής διάρκειας 33 ωρών.
Όλοι οι μαθητές του σχολείου ανά τμήμα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους για θέματα που τους αφορούν.
Η παρουσίαση έγινε από την κυρία Χρυσάνθη Γεωργοτα, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την επάρκεια, τον ζήλο και την αγάπη με την οποία προσέγγισε το θέμα.
1712377828435 IMG 20240402 082040

“Φορητός Οπλισμός”

Πρόταση πιλοτικής σχολικής Εθνικής Εορτής

βασισμένη στις ανάγκες, τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες

των μαθητών ενός δημόσιου σχολείου.

2ο Γυμνάσιο Κέρκυρας 

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός:

Κωλέσης Κυριάκος, Δρ. Κοινωνιολογίας, ΠΕ78, kkolesis@gmail.com

Περίληψη.

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, στον πυρήνα του αστικού ιστού της πόλης (στο Περίπτερο Μουσικής της Πάνω Πλατείας της πόλης της Κέρκυρας) παρουσιάστηκε από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου της πόλης η Πιλοτική Σχολική Εθνική Εορτή 28ης Οκτωβρίου με τίτλο «Φορητός Οπλισμός» διάρκειας 35′ 40’.

Κατόπιν άδειας από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας χρησιμοποιήθηκε ένας εμβληματικός κεντρικός χώρος της πόλης για την πραγματοποίηση της γιορτής, δίνοντας την ευκαιρία σε γονείς και πολίτες να γίνουν μέτοχοι της εκδήλωσης μεταφέροντας ταυτόχρονα τον άξονα δράσης της σχολικής γιορτής από τον οριοθετημένο χώρο μιας σχολικής αίθουσας στον δημόσιο χώρο της πόλης.

Η εκδήλωση αποτέλεσε πρόταση ενός διαφορετικού τρόπου συμμετοχής των μαθητών στις εκδηλώσεις μνήμης της σχολικής ζωής. Η διαφορετικότητα έγκειται τόσο στον τρόπο προεργασίας και σχεδιασμού της γιορτής, όσο και στον τρόπο ανάληψης δράσης μέσα στο κοινωνικό σώμα της πόλης.

Αναφορικά με το πρώτο.

Οι μαθητές-μαθήτριες σε σειρά συναντήσεων στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής Αγωγής κατέγραψαν και αξιολόγησαν τις απόψεις τους αναφορικά με το τί δεν θα ήθελαν να δουν (και να ξαναζήσουν, βάσει της μέχρι τώρα εμπειρίας τους) σε μια σχολική γιορτή. Σε δεύτερη φάση φαντάστηκαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μεταφέρουν στους περαστικούς της πόλης και στους παρευρισκόμενους συμμαθητές τους την ιδέα της αγωνίας τους για τον ιδιότυπο (δικό τους) σημερινό πόλεμο για τον οποίο καλούνται να «οπλιστούν», χρησιμοποιώντας ως όχημα και πλατφόρμα έκφρασης μουσικές στίξεις από δικά τους ακούσματα.

Αναφορικά με το δεύτερο.

Ο τρόπος με τον οποίο κοινώνησαν με τους πολίτες της πόλης (περαστικούς ή προσκεκλημένους) την ιδιαίτερη αυτή στιγμή της εθνικής εορτής στην κυκλικότητας της σχολικής ζωής τους, απαντά από μόνος του στο επίκαιρο αίτημα για ενεργό πολιτειότητα των νέων ανθρώπων μέσω βιωμένων εμπειριών.

Ονομάστηκε «Πιλοτική» γιατί φιλοδοξεί ν’ ανοίξει την συζήτηση για την αλλαγή και τροποποίηση των εορτών αυτών με τρόπο που ν’ ανταποκρίνονται πλέον στις επικαιροποιημένες ανάγκες των μαθητών/τριών, ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον τους και κρατώντας ατόφια την ουσία της επετείου.

https://vimeo.com/928073500/recommended

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση