Η πεζογράφος Έλλη Αλεξίου, από τις σπουδαιότερες του αιώνα μας, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1894, κόρη του εκδότη Στυλιανού Αλεξίου και της Ειρήνης Ζαχαριάδη. Είχε τρία μεγαλύτερα αδέρφια, τη Γαλάτεια, το Ραδάμανθυ και το Λευτέρη. Όταν τελείωσε το γυμνάσιο σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Από πολύ μικρή έμαθε ξένες γλώσσες κι ασχολήθηκε με την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Το 1913 μετά από απόφαση της Κρητικής Πολιτείας εξετάστηκε από την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία και αναγνωρίστηκε ως Διπλωματούχος. Το 1914 διορίστηκε στο Γ’ Χριστιανικό Γυμνάσιο της Αγίας Παρασκευής στο Ηράκλειο και τον επόμενο χρόνο διορίστηκε στο Πρότυπο Διδασκαλείο της πόλης. Το 1919 έγινε διπλωματούχος του Institut Superieur d Etudes Francaises και διορίστηκε στο Ανώτερο Παρθεναγωγείο Ηρακλείου. Το 1920 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε στην εκπαίδευση επί 42 χρόνια, 25 χρόνια στην Ελλάδα και 17 στο εξωτερικό.
Έκανε την εμφάνιση της στα Ελληνικά Γράμματα το 1931 με τη συλλογή διηγημάτων “Σκληροί αγώνες για τη μικρή ζωή”. Αργότερα εξέδωσε το μυθιστόρημα, που περιγράφει τον τρόπο ζωής των μικρών κοριτσιών σε κάποιο παρθεναγωγείο της Αθήνας, με τίτλο “Γ ‘ Χριστιανικόν Παρθεναγωγείoν”. Το έργο αυτό κυκλοφόρησε στην ρουμάνικη, γερμανική και σλοβένικη γλώσσα. Αργότερα το 1938 μας έδωσε μια δεύτερη συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο “Άνθρωποι”. Στη συνέχεια μας έδωσε τα μυθιστορήματα “Με τη Λύρα”, “Βοηθός νηπιαγωγού”, “Παραπόταμοι” (μεταφράστηκε και στα βουλγάρικα), “Ο Χοντρούλης και η Πηδηχτή” (ιστορία για τα παιδιά), “Και ούτω καθεξής” και “Λούμπεν”, τη συλλογή παραμυθιών “Ήθελέ να τη λένε κυρία” και τέσσερις τόμους διηγημάτων με τους τίτλους “Σπονδή”, “Αναχωρήσεις και μεταλλαγές”, “Μυστήρια” και “Προσοχή συνάνθρωποι”. Επίσης έδωσε τα έργα : “Ρωτώ και μαθαίνω”, “Και υπέρ των ζώντων”, “Δεσπόζουσα”, “Χορεύω και τραγουδώ”, “Μια μέρα στο γυμνάσιο”, και επίσης τη συλλογή ανέκδοτων λογοτεχνών – καλλιτεχνών – “Υπό εχεμύθειαν”.
Στα 1966 μας έδωσε μια βιογραφία του Καζαντζάκη με τίτλο “Για να γίνει μεγάλος”. Με το έργο αυτό, αν και είχε πικρή προσωπική πείρα από το γάμο της αδελφής της Γαλάτειας με τον Καζαντζάκη, προσπαθεί με αμεροληψία να μας δώσει πιστά τη ζωή του Καζαντζάκη και το προοδευτικό ανέβασμά του στο χώρο της λογοτεχνίας.
Το έργο λοιπόν της Αλεξίου είναι πολύπλευρο και πολυτάλαντο και καλύπτει πολλούς τόμους. Η Έλλη Αλεξίου, ζώντας μέσα σ’ ένα λογοτεχνικό οικογενειακό περιβάλλον και κάνοντας από μικρή συντροφιά με μεγάλους και προοδευτικούς ανθρώπους, τάχθηκε με το αριστερό στρατόπεδο. Οι προοδευτικές της ιδέες την ανάγκασαν πολλές φορές να αυτοεξοριστεί για αρκετό διάστημα, αλλά της χάρισαν μια κορυφαία θέση στην λογοτεχνία μας.
Εκτός από τα παραπάνω έργα, η Έλλη Αλεξίου έχει μεταφράσει ακόμα πολλά δοκίμια και μυθιστορήματα από τα ρώσικα και τα γαλλικά. Επίσης έχει γράψει κριτικές μελέτες κι άρθρα σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Το 1979 κυκλοφόρησαν τα “Άπαντα”, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Η Έλλη Αλεξίου πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1988.
Σύντομο αφιέρωμα στην Έλλη Αλεξίου από τις μαθήτριες και τους μαθητές της Λογοτεχνικής Ομάδας του Σχολικού Έτους 2018-2019. Η παρουσίαση αυτή παρουσιάστηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες στην τελετή λήξης του σχολικού έτους.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:
κα Νιώρα Ελένη, ΠΕ02