Η τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας στην Αθήνα (18–21 Μαρτίου 2026), που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το πρόγραμμα της Βουλής, αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία γνώσης, πολιτισμού και ουσιαστικής επαφής με την ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας μας.
Την Τετάρτη 18 Μαρτίου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με επίσκεψη στην περίφημη «τριλογία» της οδού Πανεπιστημίου: την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ακαδημία. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά εμβληματικά νεοκλασικά κτίρια, σύμβολα της παιδείας και της πνευματικής καλλιέργειας της χώρας μας. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Μάρτυρας Κατηγορίας», ενός συναρπαστικού δικαστικού δράματος που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Η πλοκή, γεμάτη ανατροπές, ανέδειξε ζητήματα δικαιοσύνης, αλήθειας και ηθικών διλημμάτων, προσφέροντας τροφή για σκέψη και συζήτηση.
Την Πέμπτη 19 Μαρτίου το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα πλούσιο και πολυδιάστατο. Αρχικά επισκεφθήκαμε το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, όπου τα παιδιά περιηγήθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στον μεσογειακό κήπο με τις ελιές και τα αρωματικά φυτά. Μέσα από μουσικά παιχνίδια και υπαίθριο σκάκι, η μάθηση συνδυάστηκε με τη δημιουργική ψυχαγωγία. Στη συνέχεια, ακολούθησε ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου οι μαθητές/τριες γνώρισαν από κοντά σπουδαία εκθέματα: κυκλαδικές και μυκηναϊκές αρχαιότητες, γλυπτά από την αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική περίοδο, καθώς και αγγεία που αποτυπώνουν την εξέλιξη της τέχνης στην αρχαία Ελλάδα. Ιδιαίτερη στιγμή της εκδρομής αποτέλεσε η επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων. Τα παιδιά παρακολούθησαν ζωντανά συνεδρίαση και διάλογο μεταξύ υπουργών, αποκτώντας μια άμεση εικόνα της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Τους υποδέχτηκε ο βουλευτής Μάρκος Καφούρος, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους και τόνισε τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών και της προσφοράς στον τόπο. Ακολούθησε επίσκεψη στο Planet Physics, όπου οι μαθητές/τριες συμμετείχαν βιωματικά σε πειράματα Φυσικής και Χημείας, ανακαλύπτοντας τη χαρά της επιστημονικής διερεύνησης. Η ημέρα έκλεισε με δείπνο σε μουσικό μεζεδοπωλείο, όπου τα παιδιά διασκέδασαν, χόρεψαν και χαλάρωσαν σε ένα ευχάριστο και ζεστό κλίμα.
Την Παρασκευή 20 Μαρτίου επισκεφθήκαμε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν σε σημαντικά μνημεία, όπως ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, βιώνοντας από κοντά τη μεγαλοπρέπεια της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς. Στη συνέχεια, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (ΙΜΕ), παρακολούθησαν την εντυπωσιακή έκθεση «Frida Kahlo: Beyond the Icon – The Immersive Experience», μια σύγχρονη ψηφιακή εμπειρία που ανέδειξε τη ζωή και το έργο της σπουδαίας Μεξικανής ζωγράφου μέσα από εικόνα, ήχο και διαδραστικές εφαρμογές, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανθρώπινη πλευρά της. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε εμπορικό κέντρο στο Αιγάλεω, όπου τα παιδιά είχαν χρόνο να ξεκουραστούν, να συζητήσουν και να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης. Το βράδυ επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση, ενόψει της αναχώρησης της επόμενης ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό του ξενοδοχείου συνεχάρη τα παιδιά για την άψογη και κόσμια συμπεριφορά τους, γεγονός που μας γέμισε όλους υπερηφάνεια. Λόγω απαγορευτικού απόπλου, η επιστροφή μας πραγματοποιήθηκε τελικά το πρωί του Σαββάτου 21 Μαρτίου, προσθέτοντας μία ακόμη ιδιαίτερη εμπειρία στο ταξίδι μας.
Η εκδρομή αυτή υπήρξε εξαιρετικά σημαντική για τους/τις 63 μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου. Μέσα από τις επισκέψεις και τις δραστηριότητες, απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις, ήρθαν σε επαφή με την ιστορία, την τέχνη, την επιστήμη και τη δημοκρατική λειτουργία της πολιτείας. Παράλληλα, ενισχύθηκαν οι σχέσεις μεταξύ τους, δημιουργήθηκαν νέοι δεσμοί φιλίας και καλλιεργήθηκε το αίσθημα συνεργασίας και ομαδικότητας. Οι μαθητές/τριες ήρθαν πιο κοντά και με τις συνοδούς καθηγήτριες, σε ένα περιβάλλον έξω από τα όρια της σχολικής τάξης, που ευνόησε την επικοινωνία και την αλληλοκατανόηση. Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα που θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη όλων μας και θα μας συνοδεύουν για πάντα.










