Στο 2οΔημ. Σχ. Σχηματαρίου, στο τμήμα Β1 και στα πλαίσια του 4ου μέρους των ετήσιων προγραμμάτων δεξιοτήτων διερευνήσαμε τα συναισθήματα και πώς αυτά διαμορφώνουν την κοινωνική μας συμπεριφορά μας στο σχολικό περιβάλλον.
Σκοπός μας ήταν να μυηθούν οι μαθητές μας στη συναισθηματική αγωγή, αφού η προσήλωση στην ακαδημαϊκή επίδοση δεν θα πρέπει να αποτελεί αποκλειστικό στόχο. Οι σύγχρονες ανάγκες επιβάλλουν την καλλιέργεια συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.Στρατηγικές και λειτουργικές παρεμβάσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, εμποτισμένες με τη φιλοσοφία της θετικής ψυχολογίας και της συναισθηματικής αγωγής γενικότερα, δίνουν στους μαθητές την ευκαιρία να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους, να γίνονται πιο χαρούμενοι και να αντιλαμβάνονται ότι ο χώρος του σχολείου και της τάξης ειδικότερα δεν είναι χώρος ανταγωνισμού, βαθμοθηρίας και ελέγχου μαθησιακών επιδόσεων. Αντιθέτως, είναι ο χώρος που μαθαίνουν, ακολουθούν τους κανόνες ή τους αλλάζουν υπεύθυνα, εμπνέονται από τους εκπαιδευτικούς τους αλλά και από τους συμμαθητές τους, με αποτέλεσμα δημιουργικό.
Πολλοί χρήσιμα, στην προσπάθειά μας αυτή, ήταν τα μικρά βιβλία του Ι.Ε.Π. που έχει προμηθευτεί το σχολείο μαςμε γενικό τίτλο «Κοινωνικές ιστορίες» και με ποικίλη και επίκαιρη θεματολογία, όπως:
- Πώς ετοιμάζω την τσάντα μου
- Γιατί είναι σημαντικό να μπω στην τάξη μόλις τελειώσει το διάλειμμα
- Γιατί είναι σημαντικό να κάθομαι στην θέση μου μέσα στην τάξη
- Είμαι ίδια…είμαι διαφορετική!
- Πώς συνεργάζομαι με τον διπλανό μου
- Πώς μαθαίνω από τα λάθη μου
- Τι κάνω όταν ένα παιδί έχει το παιχνίδι με το οποίο θέλω να παίξω
- Μοιράζομαι τα παιχνίδια με τους φίλους μου
- Τι κάνω για να νιώσω καλά
- Πώς περιμένω στην ουρά του κυλικείου
- Πότε κερδίζω και πότε χάνω σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι
- Τι είναι η υπομονή
- Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός
- Πώς αντιδρώ στο σχολικό εκφοβισμό
- Ο «νταής» και το «θύμα»
- Προετοιμασία πριν από την επίσκεψη στο μουσείο…..και πολλές πολλές ακόμα κοινωνικές ιστορίες για μικρούς και μεγάλους μαθητές!
(Από τη δασκάλα του Β1 τμήματος Σκαφίδα Παναγούλα και τους μαθητές και τις μαθήτριες: Εμμανουέλα Αντωνίου,Σαμιουλάχ Άχμεντ, Απόστολο Βαλσάμη, Γιουλίτσα Βαλσάμη, Χρήστο Βασιλείου, Χρύσα Γιαννάκη, Γιάννη Διβόλη, Μάγδα Καλλιγά, Κάσσανδρο Καραμπίλα, Κωνσταντίνο Κιούση, Χρήστο Κομπογιάννη,Δαμιανό Κοντό, Κουνάλ Κουνάλ, Ερωφίλη Λαζαράτου)