ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
H γλώσσα είναι το μέσο με το οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι . Με τη βοήθεια της ανταλλάσσουν απόψεις,γνώσεις, ιδέες. Αναπτύσσουν τα γράμματα, τις τέχνες τον πολιτισμό.
Όλοι οι λαοί δε μιλούν την ίδια γλώσσα. Υπάρχουν 7.150 διαφορετικές γλώσσες σε όλο τον κόσμο , σύμφωνα με το ethnologue. (μαζί με τις διαλέκτους) Κάποιοι γλωσσολόγοι εκτιμούν ότι στα επόμενα 100 χρόνια θα υπάρχουν μόλις 500 γλώσσες στον κόσμο, κυρίως γιατί οι «μεγάλες» γλώσσες, όπως τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα αραβικά, τα ρωσικά και τα κινέζικα, «καταβροχθίζουν» τις υπόλοιπες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υπάρχουν 950 περίπου γλώσσες που ομιλούνται από 1 – 100 το πολύ ανθρώπους , κι αυτοί μεγάλης ηλικίας.
Γιατί όμως υπάρχουν τόσες διαφορετικές γλώσσες;
Oι πρώτες γλώσσες έχουν τις ρίζες τους στις γλώσσες των ομάδων του Homo sapiens που ζούσαν στην Αφρική πριν από 150.000 περίπου χρόνια.
Όταν ομάδες Homo sapiens μετανάστευσαν από την Αφρική και εγκαταστάθηκαν στην Ασία και στην Ευρώπη, πήραν μαζί τους και τις γλώσσες τους, οι οποίες στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν χωριστά η μία από την άλλη. Το περιβάλλον στο οποίο ρίζωσαν οι διάφορες ανθρώπινες ομάδες, ο τρόπος ζωής τους, οι κλιματικές συνθήκες κτλ. συνέβαλλαν στην εξέλιξη των γλωσσών σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποτε στην ανθρώπινη ιστορία υπήρχαν τουλάχιστον 100.000 γλώσσες και ότι περισσότερο από το 90% από αυτές έχουν εξαφανιστεί.
Κατηγορίες γλωσσών
Οι γλώσσες διακρίνονται σε νεκρές και ζωντανές. Σε αυτές δηλαδή που κανένας λαός δε χρησιμοποιεί πλέον (πχ λατινική) και σε αυτές που βρίσκονται σε χρήση (πχ ιταλική).
Ακόμη διακρίνονται σε φυσικές και τεχνητές γλώσσες. Αυτές που προέκυψαν φυσιολογικά από την εξέλιξη της γλώσσας (πχ νεοελληνική) και κατασκευασμένες για συγκεκριμένους σκοπούς (πχ εσπεράντο).
Τέλος διακρίνονται σε γλώσσες μητρικές και επικοινωνίας.Σε αυτές δηλαδή που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι μιας γλωσσικής κοινότητας (πχ τα πορτογαλικά για τους Πορτογάλους) και σε αυτές που χρησιμοποιούν οι γλωσσικές κοινότητες για να συνεννοηθούν (πχ τα αγγλικά για τους Ινδούς).
Οι 25 πιο διαδεδομένες γλώσσες.
Oι δέκα πιο διαδεδομένες γλώσσες στον πλανήτη
Μπορεί όλοι μας να νομίζουμε πως σε όποιο μέρος του κόσμου και αν πάμε θα μπορούμε να συνεννοηθούμε με τα αγγλικά ωστόσο η αγγλική γλώσσα καταλαμβάνει μόλις την τέταρτη θέση στην λίστα με τις δέκα πιο διαδεδομένες γλώσσες στον πλανήτη.
10. Γερμανικά (118.000.000)
Ομιλούνται εκτός από τη Γερμανία, στην Αυστρία, την Ελβετία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν σαν επίσημη γλώσσα αλλά και από γερμανικές μειονότητες σε άλλες γειτονικές χώρες.
9. Ιαπωνικά (123.000.000)
Οι περισσότεροι ομιλούντες την ιαπωνική είναι κάτοικοι Ιαπωνίας. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί Ιάπωνες στην Νότιο Κορέα, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Είναι επίσης επίσημη γλώσσα στα νησιά Παλάου.
8. Πορτογαλικά (220.000.000)
Αν και μικρή χώρα η Πορτογαλία, η γλώσσα της είναι ευρύτατα διαδεδομένη λόγω του αποικιακού της παρελθόντος. Τα πορτογαλικά είναι επίσημη γλώσσα της Βραζιλίας αλλά και σε χώρες της Αφρικής όπως η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, το Πράσινο Ακρωτήριο ή του Ινδικού όπως το Ανατολικό Τιμόρ.
7. Bengali (250.000.000)
Ομιλείται κατά κύριο λόγο στο Μπαγκλαντές και στις γύρω περιοχές.
6. Ρωσικά (250.000.000)
Επίσημη γλώσσα, εκτός από τη Ρωσία, στις περισσότερες δημοκρατίες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Μεγάλο πλήθος ρωσώφωνων ζουν στην Ουκρανία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία.
5. Αραβικά (440.000.000)
Με διάφορες παραλλαγές χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου αλλά και στις χώρες του Μαγκρέμπ (Βόρεια Αφρική). Είναι επίσημη γλώσσα σε 26 χώρες περιλαμβανομένου του Ισραήλ.
4. Αγγλικά (450.000.000)
Επίσημη γλώσσα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, και πολλών άλλων χωρών όπως των ΗΠΑ. Εκατομμύρια ανθρώπων όμως την έχουν ως δεύτερη γλώσσα και εάν υπολογίζονταν και αυτοί τότε ίσως θα καταλάμβανε την πρώτη θέση στην παρούσα λίστα.
3. Hinti-Urdu (490.000.000)
Παρόλο που η Ινδία έχει πληθυσμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομύριο, η παρουσία πολλών διαλέκτων οδηγεί την κύρια γλώσσα στη χρήση από λιγότερο από το μισό του πληθυσμού! Το ίδιο ισχύει και για το Πακιστάν. Η hinti είναι επίσημη γλώσσα στην Ινδία ενώ η urdu στο Πακιστάν. Ωστόσο είναι απόλυτα συγγενείς γλώσσες και μπορούμε να τις κατηγοριοποιήσουμε σαν μία.
2. Ισπανικά (500.000.000)
Μια ακόμη γλώσσα που οφείλει τη διάδοσή της στο αποικιακό παρελθόν της Ισπανίας. Το μεγαλύτερο κομμάτι της Λατινικής Αμερικής μιλά ισπανικά ενώ ακόμη και στις ΗΠΑ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο όλο και αυξάνεται έχει την ισπανική ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα.
1. Κινεζικά (1.025.000.000)
Ο λόγος συγκεκριμένα για την μανδαρίνικη διάλεκτο καθώς υπάρχουν πολλές στην Κίνα μεταξύ των οποίων και η καντονέζικη.
Διαδραστικός χάρτης με τις 10 πιο διαδεδομένες γλώσσες στον κόσμο. (κλικ στην εικόνα)
Οι γλώσσες της Ευρώπης (κλικ στην εικόνα)
Ας συζητήσουμε μαζί για τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι παραμεσόγειοι λαοί, για να επικοινωνούν κατά την αρχαιότητα.
Η ελληνική γλώσσα έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική γλώσσα η οποία στο παρελθόν αποτέλεσε το βασικό μέσο επικοινωνίας για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά τον 1ο μ. Χ. αιώνα αντικαταστάθηκαν από τα λατινικά. Βέβαια οι δυο γλώσσες συνυπήρχαν για αρκετούς αιώνες έπειτα, ιδίως στο εμπόριο και στις επιστήμες.
Τι γνωρίζεις για τον Πύργο της Βαβέλ; (κλικ στην εικόνα)
ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Θρησκεία: Το σύνολο των δοξασιών που σχετίζονται με την πίστη του ανθρώπου σ’ έναν ή πολλούς θεούς. Ο όρος είναι πιθανόν λατινικός και σημαίνει περίπου «με το φόβο του θεού» ή «θεοσέβεια».
Μελετήστε το χάρτη κατανομής των πιο διαδεδομένων θρησκειών στον κόσμο και βρείτε ποια θρησκεία επικρατεί σε κάθε ήπειρο. (κλικ στην εικόνα)
- Στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ωκεανία επικρατεί η χριστιανική θρησκεία (ορθόδοξοι – καθολικοί – διαμαρτυρόμενοι κλπ).
- Στην Ασία ο ισλαμισμός και ο βουδισμός.
- Στην Αφρική ο ανιμισμός.
Ποιες θρησκείες επικρατούν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο; (κλικ στην εικόνα)
Δες εδώ τη γέννηση και την εξάπλωση των σημαντικότερων θρησκειών.
Οι σπουδαιότερες θρησκείες είναι: ο χριστιανισμός, ο μουσουλμανισμός ή ισλαμισμός, ο ιουδαϊσμός, ο βουδισμός και ο κομφουκιανισμός. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Γης καταλαμβάνει ο αθεϊσμός. Η θρησκεία ενός λαού επιδρά στον τρόπο ζωής, στη μορφή της οικογένειας, στις κοινωνικές σχέσεις, στις διατροφικές συνήθειες, στα ήθη και στα έθιμά του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται ο πολιτισμός και η οικονομία κάθε λαού. Για παράδειγμα, στις μουσουλμανικές χώρες της Βόρειας Αφρικής, ενώ οι κλιματικές συνθήκες το επιτρέπουν, δεν καλλιεργούνται αμπέλια, επειδή η θρησκεία αυτή δεν επιτρέπει την οινοποσία. Το περιεχόμενο κάθε θρησκείας διαμορφώνει ήθος και τρόπο ζωής. Με τη θρησκεία δημιουργείται πολιτισμός και παράγονται αξίες, όπως είναι η ισότητα, η δικαιοσύνη και η αδελφοσύνη. Επιπλέον ένα σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα η θρησκεία είναι η διάσωση της παλαιότερης λογοτεχνίας και των αρχαίων κειμένων από τους μοναχούς των μοναστηριών.
Οι άνθρωποι μερικές φορές κάνουν κακή χρήση του περιεχομένου της θρησκείας και τη χρησιμοποιούν σαν όπλο εναντίον των αντιπάλων τους και σαν μέσο για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ο θρησκευτικός φανατισμός οδηγεί σε υπερβολές, καταστροφές, στην απώλεια της ζωής των ανθρώπων, ακόμη και σε πολέμους εμφύλιους ή πολέμους μεταξύ διαφορετικών κρατών. Τέτοια φαινόμενα υπάρχουν πολλά στην ιστορία, όπως ο θάνατος στην πυρά κατά το Μεσαίωνα, οι διωγμοί κατά των Χριστιανών, η Ιερά Εξέταση, οι Σταυροφορίες, το Τζιχάντ των Μουσουλμάνων (θρησκευτικός πόλεμος για τη διάδοση του ισλάμ) κ.ά.
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των συνανθρώπων μας κι ας είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Η αποδοχή και ο σεβασμός της θρησκείας των άλλων λαών λέγεται ανεξιθρησκία. Το Σύνταγμα της Ελλάδας υποστηρίζει την ανεξιθρησκία σε ξεχωριστό άρθρο του. Ας θυμηθούμε ποιοι υπέγραψαν αυτό το διάταγμα.
313 μ.Χ.
[slideboom id=1154804&w=425&h=370]