Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής;
Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Αυτή η Ημέρα έχει οριστεί και καθιερωθεί από τον Οκτώβριο του 1980 και από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Στις 16 Οκτωβρίου το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Δεν αποτελεί δηλαδή μία ημέρα που αφορούσε, τουλάχιστον στην αρχή, τη Διατροφή στις αναπτυγμένες χώρες και τους κανόνες Υγιεινής και Ορθής Διατροφής αλλά την ενθάρρυνση της γεωργικής παραγωγής τροφίμων και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας στον κόσμο και τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Είναι δηλαδή μια ημέρα που αφορά το τεράστιο πρόβλημα της πείνας που απειλεί πάνω από 800 εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και του υποσιτισμού λόγω τόσο των αθλίων συνθηκών υγιεινής όσο και της οικονομικής δυσχέρειας.
Βέβαια, διατροφικά προβλήματα υπάρχουν και μάλιστα όλο και πιο έντονα και σοβαρά για την υγεία και στις ανεπτυγμένες χώρες όπως είναι το πρόβλημα της παχυσαρκίας, της ολοένα χειρότερης ποιότητας στην καθημερινή διατροφή λόγω της οικονομικής κρίσης, της ραγδαίας ανάπτυξης στην τυποποίηση των τροφίμων, της υπερκατανάλωσης «βιομηχανοποιημένων τροφίμων» και της ραγδαίας αύξησης νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή (μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα). Για το λόγο αυτό στις 16 Οκτωβρίου στις αναπτυγμένες χώρες συζητούμε και ενημερώνουμε πλέον για τα σύγχρονα προβλήματα διατροφής που ειδικά και στη χώρα μας προκύπτουν μέσα από τη μείωση των εισοδημάτων, τη σύγχρονη «φτώχεια» και την αδυναμία αγοράς υγιεινών διατροφικών προϊόντων.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος διατροφής;
Τελικά ποια είναι η λάθος διατροφή;
Ίσως έχεις ακούσει για τη Πυραμίδα Διατροφής. Τι ξέρεις όμως πραγματικά για αυτή; Ποιες είναι οι ομάδες τροφίμων που την αποτελούν και με τι συχνότητα πρέπει να τρώμε από κάθε ομάδα;
Πάτησε εδώ για να μάθεις περισσότερα για την πυραμίδα διατροφής.
Εμείς, αφού μάθαμε για το σωστό τρόπο διατροφή και την πυραμίδα της διατροφής, συγκεντρώσαμε εικόνες από όλες τις ομάδες τροφίμων και κατασκευάσαμε πυραμίδες για όλες τις τάξεις του σχολείου μας ώστε να γνωρίζουν και οι συμμαθητές μας τι πρέπει να καταναλώνουμε και με ποια συχνότητα. Ορίστε η δική μας πυραμίδα:
Κάναμε επίσης, μια μικρή παρουσίαση στους μαθητές της Α΄ τάξης για τα φρούτα κάθε εποχής. Τραγουδήσαμε το “Τόσο λάθος διατροφή” που ακούσατε πιο πάνω και τους βοηθήσαμε να κάνουν ένα κολάζ με φρούτα για κάθε εποχή!
Μάθαμε για τα τρόφιμα αλλά τι γίνεται με την ασφάλεια και συντήρησή τους;
Είναι απαραίτητο να τρώμε πρωινό;
Η καλή μέρα αρχίζει με ένα σωστό πρωινό. Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από τον νυχτερινό ύπνο πέφτουν τα σάκχαρα. Ο οργανισμός έχοντας πάρει το τελευταίο του γεύμα (10 – 12 ώρες πριν) έχει εξασθενίσει ενεργειακά και θα πρέπει να ανακτήσει τις δυνάμεις του για το ξεκίνημα της καινούριας μέρας. Όταν δεν τρώμε πρωινό έχουμε διάφορα συμπτώματα όπως ζαλάδα, αδυναμία συγκέντρωσης, συμπτώματα υπογλυκαιμίας κ.α. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά που δεν τρώνε πρωινό δεν έχουν καλές επιδόσεις κυρίως στο πρώτο δίωρο του σχολείου. Το κατάλληλο πρωινό για τα παιδιά είναι τροφές με πολλούς υδατάνθρακες.
Εσείς τι πρωινό τρώτε; Τι κολατσιό παίρνετε μαζί σας στο σχολείο; Για μία εβδομάδα συμπληρώστε το προσωπικό ημερολόγιο διατροφής. Να είστε ειλικρινείς και να καταγράψετε οτιδήποτε καταναλώσετε.
Ένα πλήρες πρωινό αλλά και το κατάλληλο κολατσιό είναι σημαντικά για τα παιδιά της ηλικίας μας γι’ αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε μία έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών του σχολείου μας.
Μοιράσαμε και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με προτάσεις για εύκολο, γρήγορο και θρεπτικό κολατσιό! (διάταξη για εκτύπωση διπλής όψης)
Διατροφή και λογοτεχνία
Ξέρατε ότι υπάρχουν πολλά αινίγματα και παροιμίες που έχουν σχέσει με τρόφιμα; Ορίστε μερικά:
- Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!
- Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι.
- Ποιό φρούτο αναστενάζει για λάδι; (οτ ιδαλχα)
- Είναι πράσινο με ρίγες, μέσα κόκκινο φωτιά. Τρώγεται χωρίς τις φλύδες και κουκούτσια έχει πολλά. Τι είναι; (οτ ιζυοπρακ)
Ψάξαμε και βρήκαμε κι εμείς αινίγματα και παροιμίες που αφορούν φρούτα, λαχανικά και γενικά τρόφιμα. Τα γράψαμε σε μεγάλα χαρτόνια και τα εκθέσαμε στην τάξη μας.
Διατροφή και τέχνη
Δε χρειάζεται να είμαστε μεγάλοι και τρανοί ζωγράφοι για να ζωγραφίσουμε κάτι σε σχέση με τη διατροφή! Να και τα δικά μας έργα!
Διατροφή και μουσική
Αν θέλετε να διασκεδάσετε λίγο ακόμα, ακούστε και μερικά τραγουδάκια που περιέχουν…φρούτα και λαχανικά!!!
Η αγαπημένη φρουτοπία!
Το χοντρό μπιζέλι!
Και μερικά ακόμα τραγουδάκια…
“Για τα πα τα” Ελένη Τσαλιγοπούλου