Φ.Ε. 2 Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΕ ΡΕΥΜΑΤΑ

[slideboom id=643888&w=425&h=370]

Η θερμότητα στα υγρά και στα αέρια μεταφέρεται και με ρεύματα. Το θερμό νερό και ο θερμός αέρας μετακινούνται προς τα πάνω μεταφέροντας θερμότητα. Τη μετακίνηση του θερμού αέρα προς τα πάνω μπορούμε να τη διαπιστώσουμε εύκολα τοποθετώντας τα χέρια μας πάνω από ένα θερμαντικό σώμα. Καθώς ο θερμός αέρας μετακινείται, μεταφέρει θερμότητα.

Κατά τη μεταφορά της θερμότητας με ρεύματα μετακινείται ύλη, αντίθετα από τη μετάδοση με αγωγή, κατά την οποία δε μετακινείται ύλη.

Όταν στα υγρά και στα αέρια υπάρχουν περιοχές με διαφορετική θερμοκρασία, τα μόρια μετακινούνται από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη προς τις περιοχές με τη μικρότερη θερμοκρασία. Κατά τη μετακίνησή τους αυτή μεταφέρουν ενέργεια. Μακροσκοπικά τη μετακίνηση αυτή την αντιλαμβανόμαστε ως ρεύματα.

Τα φιδάκια της θερμότητας

Τα χάρτινα φιδάκια γυρίζουν εξαιτίας της θερμότητας! Το κεράκι είναι μια πηγή θερμότητας που θερμαίνει τον αέρα τριγύρω. Ο θερμός αέρας κινείται ανοδικά, δηλαδή κατακόρυφα προς τα πάνω και έτσι δημιουργείται ένα ρεύμα θερμού αέρα, το οποίο ρέει τριγύρω και μέσα στο χάρτινο φιδάκι κάνοντάς το να στριφογυρίζει εξαιτίας του σπειροειδούς σχήματός του. 

Η βάρκα της θερμότητας

Η βάρκα μας αρμενίζει εξαιτίας της θερμότητας! Όταν ανάβουμε το κεράκι , αρχίζει να θερμαίνεται το αέρας που βρίσκεται εκεί γύρω, κάτω από το αυτοσχέδιο πανί με το αλουμινόφυλλο που έχουμε κατασκευάσει για τη βάρκα μας. Δημιουργείται σταδιακά ένα ανοδικό ρεύμα θερμού αέρα, το οποίο κατά την άνοδό του συναντά μια αντίσταση από το “αλουμινοπανί” της βάρκας. Έτσι, δημιουργείται μια ώθηση και στροβιλίζοντας ελαφρά ο θερμός αέρας προς τα πίσω σπρώχνει τη βάρκα μπροστά.

Ο έλικας της θερμότητας

Καθώς, λοιπόν, τρίβουμε τα χέρια μας ζεσταίνονται οι παλάμες μας. Όταν πλησιάσουμε τις παλάμες μας κάτω και γύρω από τον έλικα, τότε δημιουργείται ένα ανοδικό ρεύμα θερμού αέρα, ο οποίος παρασέρνει σε περιστροφική κίνηση τον έλικα εξαιτίας του σχήματός του και της κλίσης των πτερυγίων του. 

Κατηγορίες: ΣΤ ΄τάξη. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.