Γ16. ΟΙ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ – ΜΕΡΟΣ 1ο

Δείτε το στο slideshare.net

Η Επανάσταση δε θα μπορούσε να εξαπλωθεί, να εδραιωθεί και να σημειώσει στα τρία πρώτα της χρόνια επιτυχίες, αν δεν υπήρχε μία κυβέρνηση να την κατευθύνει. Αυτή την ανάγκη την είδαν οι επαναστατημένοι Έλληνες, γι’ αυτό, από την πρώτη κιόλας στιγμή, κατέβαλαν προσπάθεια να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Στην αρχή συγκρότησαν τοπικές κυβερνήσεις. Οι «Τοπικοί Οργανισμοί», όπως λέγονταν αυτές οι τοπικές κυβερνήσεις, ήταν: η Πελοποννησιακή Γερουσία για την Πελοπόννησο, η Γερουσία για τη Δυτική Στερεά Ελλάδα (Δυτική Χέρσος Ελλάδα) και ο Άρειος Πάγος για την Ανατολική Στερεά (Ανατολική Χέρσος Ελλάδα).

Οι τοπικές όμως κυβερνήσεις αδυνατούσαν να ελέγξουν την Επανάσταση σε όλη τη χώρα και να συντονίσουν τον αγώνα σε στεριά και θάλασσα. Ήταν απαραίτητο να γίνει κεντρική κυβέρνηση. Έτσι, αποφασίστηκε να εκλέξει ο λαός βουλευτές, παραστάτες του έθνους, όπως τους είπαν, που θα αποτελούσαν την Εθνοσυνέλευση η οποία θα έπαιρνε σημαντικές αποφάσεις. Μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της Επανάστασης έγιναν εκλογές για δύο εθνοσυνελεύσεις.

Α΄ Εθνοσυνέλευση

Η Α΄ Εθνοσυνέλευση που έγινε στην Επίδαυρο το Δεκέμβριο του 1821,

  1. ψήφισε το πρώτο ελληνικό σύνταγμα (Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδας),
  2. κήρυξε την ανεξαρτησία των Ελλήνων και 
  3. εξέλεξε δύο σώματα: τη Βουλή (βουλευτικό) με πρόεδρο το Δημήτριο Υψηλάντη  και την Κυβέρνηση (εκτελεστικό) με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. 

Η σφραγίδα του Εκτελεστικού και του Βουλευτικού
με την απεικόνιση της θεάς Αθηνάς.

Τα πρώτα ζητήματα που απασχόλησαν την  Εθνοσυνέλευση ήταν η μορφή του νέου κράτους που θα δημιουργηθεί, ο τρόπος εκλογής της ηγεσίας του και ποιοι θα αναλάβουν τη Διοίκηση. Τα θέματα αυτά οδηγούν σε συγκρούσεις. Οι πρόκριτοι, που διοικούσαν τις κοινότητες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, θεώρησαν ότι είναι φυσικό να εξακολουθούν να ελέγχουν την κατάσταση, διατηρώντας όπως και στο παρελθόν. Θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Εμφανίζονται νέες ομάδες πολιτικών που διεκδικούν την εξουσία. 

Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Φαναριώτης που έπαιξε σημαντικό ρόλο ως πολιτικός στην Επανάσταση. Ο επίσης Φαναριώτης Θ. Νέγρης οργάνωσε τον Άρειο Πάγο.

Προέρχονται κυρίως από το Φανάρι, έχουν ευρωπαϊκή παιδεία και αρκετές γνώσεις για τη διοίκηση και οργάνωση του κράτους. Από την άλλη μερίδιο στην εξουσία ζητούν και οι στρατιωτικοί. Η διαμάχη αυτή μεταξύ των αντίπαλων ομάδων καταλήγει πολλές φορές σε ένοπλες συγκρούσεις με μεγάλες υλικές καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες. Περνούν έτσι σε δεύτερη μοίρα οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων.

Β΄ Εθνοσυνέλευση

Η Α΄ Εθνοσυνέλευση δεν έλυσε τα προβλήματα και οι διαμάχες συνεχίζονταν. Έτσι πραγματοποιήθηκε η Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος της Κυνουρίας  τον Απρίλιο του 1823. Πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης ορίστηκε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Σ’ αυτήν οι αντιθέσεις πολιτικών και στρατιωτικών εκδηλώθηκαν εντονότερες και ήταν δύσκολο να βρεθεί συμβιβαστική λύση τη στιγμή μάλιστα που ήταν απαραίτητες η ομόνοια και η ομοψυχία. 

Η Β΄ Εθνοσυνέλευση:

  1. ψήφισε νέο Σύνταγμα που ονομάστηκε «Νόμος της Επιδαύρου» (δείχνοντας τη συνέχεια του νέου Συντάγματος με το προηγούμενο)
  2. κατάργησε τους τρεις τοπικούς οργανισμούς προκειμένου να ενισχυθεί η κεντρική εξουσία και
  3. κατάργησε το αξίωμα της αρχιστρατηγίας, απόφαση που αν και χωρίς αναφορά στο όνομά του, καταργεί τη θέση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

 

Κατηγορίες: ΣΤ ΄τάξη. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.