Το Πείραμα του Ερατοσθένη στο σχολείο μας
Με χαρά και ενθουσιασμό πήραμε μέρος σε κάτι ιδιαίτερο και πρωτόγνωρο για μας τους μικρούς μαθητές.
Σε συνεργασία με την Ένωση Υπεύθυνων Εργαστηρικών Κέντρων πραγματοποιήσαμε το Πείραμα του Ερατοσθένη στην αυλή του σχολείου μας την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2024.
Καταφέραμε να κάνουμε τις μετρήσεις και να καταλήξουμε σε ένα πολύ κοντικό με την πραγματικότητα τελικό αποτέλεσμα….
…..εεε ναι μετρήσαμε την Ακτίνα της Γης!!! και είμαστε πολύ περήφανοι! Συνεργαστήκαμε σε ομάδες- ανταλλάξαμε ιδέες και βοήθησε ο ένας τον άλλον. Μια μικρή γεύση της εργασίας μας είναι στις φωτογραφίες που ακολουθούν…δεν ήταν μόνο αυτό όμως…. χρησημοποιήσαμε λογισμικά για να υπολογίσουμε την κατάλληλη ώρα για το πείραμα και βρήκαμε την απόσταση του σχολείου μας από τον Ισημερινό…μάθαμε τις γεωγραφιικές συντεταγμένες του σχολείου μας που μας χρειάστηκαν στους υπολογισμούς μας! Αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τις δικές μας μετρήσεις η ακτίνα της Γης είναι 6956,36 χλμ. Χρησιμοποιήσαμε απλά καθημερινά αντικείμενα και καλή προετοιμασία και μελέτη. Υπάρχει σφάλμα που είναι απολύτως αναμενόμενο για τα υλικά και την εμπειρία μας σε τέτοιες μετρήσεις.
Είναι ένα από τα δέκα σπουδαιότερα πειράματα όλων των εποχών.
Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή.
Με την απλότητα όμως αυτή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κατορθώνει να:
♦ οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου,
♦ προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και να μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.
Η δράση διοργανώνεται φέτος από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ), σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ελληνικό γραφείο της ESERO, καθώς και την έγκριση του ΥΠΑΙΘA. Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν ομάδες μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.