Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης με σχολεία της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας στο πλαίσιο της δράσης eTwinning Sharing the Road: a Shared Vision of Improving our Living Area/Μοιραζόμαστε το δρόμο: ένα κοινό όραμα για τη βελτίωση της περιοχής όπου διαμένουμε.
Η γνωριμία, το παιχνίδι, η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με έθιμα και παραδόσεις των Χριστουγέννων καθώς και η παρουσίαση κοινών έργων που πραγματοποίησαν οι μαθητές μέχρι τώρα ενθουσίασε την ομάδα που μαθαίνει να συνεργάζεται.
Η συνομιλία με μαθητές ευρωπαϊκών χωρών του νότου έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα σε αυθεντικό πλαίσιο, να ξεπεράσουν τη συστολή για τη χρήση της αγγλικής γλώσσας, να καλλιεργήσουν ανώτερες νοητικές λειτουργίες καθώς και τις δεξιότητες ανάπτυξης σχέσεων με αλλοεθνείς μαθητές.
Στόχος του “eTwinning Sharing the Road: a Shared Vision of Improving our Living Area/Μοιραζόμαστε το δρόμο: ένα κοινό όραμα για τη βελτίωση της περιοχής όπου διαμένουμε” είναι οι Etwinners-συνεργάτες μαθητές από διαφορετικές χώρες να ανακαλύψουν περισσότερα για τη βιωσιμότητα των πόλεων και των κοινοτήτων, να μάθουν για περιοχές που μπορεί να τους είναι άγνωστες και σταδιακά να ξετυλίξουν περισσότερες πτυχές των χωρών των εταίρων τους. Οι μαθητές θα ενθαρρυνθούν να ξεκινήσουν οι ίδιοι και να εμπνεύσουν τους άλλους ώστε να συνεισφέρουν σε καλύτερους δημόσιους χώρους. Θα παρακινηθούν να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις ενεργού συμμετοχής στα κοινά, στη λήψη αποφάσεων και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες με τις οποίες θα ενδυναμώσουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα, τη συνεργασία και θα σχεδιάσουν έναν κόσμο πιο βιώσιμο.
Συνεργάτες: Leonardo Da Vinci School di Settala (Μιλάνο, Ιταλία), I.C. “Piazza Winckelmann” Secondary School – Roma (Ιταλία), Scuola Primary School or Santarem Portugal (Πορτογαλία), 4ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας, Ράλλειο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών