Αρχική » Εκπαιδευτικά προγράμματα » 2/04/24 Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου! Η κα Αρβανιτάκη Μαρία στο σχολείο μας!!

2/04/24 Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου! Η κα Αρβανιτάκη Μαρία στο σχολείο μας!!



Λήψη αρχείου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου τιμάται φέτος από την Ιαπωνία.Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Το 2018 τιμήθηκε από την ΙΒΒΥ με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τη συγγραφέα και εικονογράφο Nana Furiya, που γεννήθηκε στο Τόκιο. Σπούδασε λιθογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρατισλάβας. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία, σε αρκετά από τα οποία έχει γράψει και το κείμενο. Το 2012 διοργάνωσε μία έκθεση στην Μπολόνια όπου προσκάλεσε εικονογράφους απ’ όλον τον κόσμο να προβληματιστούν σχετικά με τον ρόλο της τέχνης σε περιόδους καταστροφών όπως ο σεισμός που έπληξε την Ιαπωνία το 2011 και το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Φουκουσίμα.

«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας»

Αναλυτικά το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024 είναι: «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας! Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας».

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια εορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ, τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) και σκοπός της είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να κατευθύνει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός βοηθάει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για τα βιβλία.
Με αφορμή την ημέρα αυτή το σχολείο μας επισκέφτηκε η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας κυρία Μαρία Αρβανιτάκη με την οποία οι μαθητές των Β΄ και Δ΄ τάξεων είχαν την τιμή και τη χαρά να συζητήσουν μαζί της την υπόθεση, την πλοκή και την εποχή στην οποία αναφέρεται το βιβλίο της  «Ο ιππότης και ο δράκος της Ρόδου».
ΥΠΟΘΕΣΗ: Τον καιρό των Ιπποτών της Ρόδου ένας νεαρός Ιππότης αποφασίζει –παρά τις απαγορεύσεις των ανωτέρων του– να σκοτώσει τον φοβερό δράκο που ζούσε στη ροδιακή ύπαιθρο και κατασπάραζε ανθρώπους και ζώα. Η απόφασή του αυτή θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον περίγυρό του αλλά και με τους δικούς του φόβους. Θα τα καταφέρει σε αυτήν τη δύσκολη αποστολή του; Ποιοι θα τον εμποδίσουν; Ποιοι θα τον βοηθήσουν;
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής οι μαθητές της Β΄ τάξης είχαν τη δυνατότητα αρχικά (α) να διαβάσουν, να συγγράψουν και να εικονογραφήσουν την περίληψη των δώδεκα κεφαλαίων του βιβλίου, (β) στη συνέχεια να κατασκευάσουν καλλιτεχνήματα πηλού σχετικά με τον δράκο της ροδίτικης υπαίθρου τον καιρό των ιπποτών και τέλος (γ) να λάβουν αφιερώσεις από την προσκεκλημένη συγγραφέα μας. Δείτε από τη Β΄ τάξη:

  1. Φωτογραφίες από την επίσκεψη της κυρίας Αρβανιτάκη
  2. Εικονογραφημένη περίληψη ανά κεφάλαιο
  3. Κατασκευές του δράκου από πηλό  Τόσο η εργασία πάνω στο βιβλίο όσο και η επίσκεψη της συγγραφέως υπήρξαν μοναδικές εμπειρίες με πολλαπλά μορφωτικά και παιδαγωγικά οφέλη.

 

Μπράβο στις εκπαιδευτικούς της Β΄ Τάξης κα Οικονόμου Αστραδενή και στην εκπαιδευτικό της Δ΄Τάξης κα Λανάρη Έφη για τις ωραίες δράσεις που ετοίμασαν από το βιβλίο της κας Αρβανιτάκη Μαρίας “Ο Ιππότης και ο Δράκος της Ρόδου”. Ευχαριστούμε την κα Αρβανιτάκη Μαρία για τη σημερινή επίσκεψή της στο σχολείο μας και τις ευχόμαστε να έχουμε ακόμα ένα νέο βιβλίο από εκείνη και μια νέα επίσκεψη στο σχολείο μας! Συγχαίρουμε την κα Αρβανιτάκη για την ποιότητα της εργασίας της στην οποία μας επέτρεψε να γίνουμε κοινωνοί!

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Σαν σήμερα

6/9/1955: Στην Κωνσταντινούπολη ξεσπά το πογκρόμ των Τούρκων, με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε εννέα ώρες καταστρέφονται 4.500 ελληνικά καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. Είναι η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης.

Σκακιστική άσκηση

European Radio Logo
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση