ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 7Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1948

Ανήμερα της επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα, 7η Μαρτίου 1948, πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πηγαδίων Καρπάθου στην αίθουσα τελετών του Σχολείου. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια παρουσιάστηκαν σε σχολείο του νησιού μας θεατρικά δρώμενα με θέμα την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του πολιτιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος του δασκάλου κ. Θεοχάρη Σπανομανωλή και των μαθητών  της Γ΄ τάξης “Ιταλογερμανική κατοχή στα Δωδεκάνησα-Απελευθέρωση Καρπάθου και Δωδεκανήσων”, οι οποίοι από την αρχή του σχολικού έτους ερεύνησαν με τους γονείς τους και συγκέντρωσαν υλικό για την περίοδο αυτή της τοπικής μας ιστορίας, αφηγήθηκαν ιστορίες από τον πόλεμο και έφτιαξαν δικές τους εργασίες. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να δραματοποιήσουν τη ζωή του αγωνιστή Εμμανουήλ Παπαμανώλη από την Όλυμπο Καρπάθου, καθώς και τις δραματικές περιπέτειες στα δύσκολα χρόνια του πολέμου στην Κάρπαθο του Αλεσάντρο Καβαλάρο και του Σέρτζιο Γκατούλη. Όπως ήταν φυσικό, η εκδήλωση προκάλεσε το ενδιαφέρον των συμπατριωτών μας και η αίθουσα του δημοτικού σχολείου γέμισε ασφυκτικά. Εκτός τους συγγενείς των αειμνήστων Εμμ. Παπαμανώλη, Αλ.Καβαλάρο και Σ. Γκατούλη την εκδήλωση τίμησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου π.Καλλίνικος, ο Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Μαναρουλάς, ο Έπαρχος Καρπάθου και Κάσου κ. Ιωάννης Μηνατσής, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος, ο Αντιδήμαρχος Ολύμπου κ. Γεώργιος Πρωτόπαπας, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Νικόλαος Σπανός, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Δήμαρχος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Πηγαδίων κ. Ιωάννης Γεραπετρίτης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Μενετών κ. Γεώργιος Σπανός, ο πρώην Διευθυντής του 2ου Δημ. Σχολείου κ.Νίκανδρος Ανδρέου, η πρώην Διευθύντρια του 1ου Δημ.Σχολείου “Ποτίδαιον” κα Σοφία Χατζηγεωργίου, η κα Φωτεινή Λαμπρίδη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ο Διοικητής του ΤΕ Καρπάθου κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο Διοικητής του Ναυτικού Παρατηρητηρίου κ. Κωνσταντίνος Σμερνής, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρπάθου κ.Δημήτριος Αϊβάτογλου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου κα Θεοδώρα Διαμαντή, ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού κ. Ηλίας Βασιλαράς, η Διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας κ.Ανίτα Χήρας, ο Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αργύρης Κουλαμάς και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από το συνεργάτη του Σχολείου μας κ.Γεώργιο Σκευοφύλακα και από τον κ.Ιωάννη Πρεάρη από το Ράδιο Όλυμπος, ο οποίος επιμελήθηκε τη μετάδοση της εκδήλωσης ζωντανά μέσω Internet για τους συμπατριώτες μας απανταχού της γης. Η εκδήλωση προβλήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου στο κανάλι “Θάρρι” της Ρόδου με πρωτοβουλία του κ. Γιάννη Πρεάρη και του δημοσιογράφου κ. Αριστείδη Μιαούλη.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Διευθύντρια του Σχολείου κα Καλλιόπη Ιωαννίδου, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση του Σχολείου, καθώς και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Έπειτα, αναφέρθηκε σε κάθε θεατρικό δρώμενο. Συγκεκριμένα, το πρώτο και δεύτερο θεατρικό δρώμενο παρουσιάστηκαν από τους μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης και υπεύθυνο δάσκαλο τον κ.Απόστολο Ντάλλη. Το πρώτο θεατρικό, «Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου», αφορούσε την αφήγηση μιας γιαγιάς για την ιστορία της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με τη μητέρα Ελλάδα, ενώ το δεύτερο «Εμμανουήλ Παπαμανώλης» ήταν ένα αφιέρωμα στο Δωδεκανήσιο αγωνιστή και καλλιτέχνη Εμμανουήλ Παπαμανώλη, που είχε καταγωγή από την Όλυμπο Καρπάθου. Παρουσιάστηκαν σκηνές από τη ζωή του αγωνιστή που προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να δείξει την αγάπη του για την πατρίδα. Τη διασκευή του κειμένου σε θεατρικό κείμενο επιμελήθηκε ο δάσκαλος κ. Θεοχάρης Σπανομανωλής.

Το τρίτο και τέταρτο θεατρικό δρώμενο παρουσιάστηκαν από τους μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης με υπεύθυνο δάσκαλο τον κ.Θεοχάρη Σπανομανωλή. Το τρίτο θεατρικό «Οδοιπορικό μιας ζωής» αφορούσε δραματοποιημένο απόσπασμα που επιμελήθηκε η κα Φωτεινή Χαλκιά- Καζαμία από το βιβλίο της «Σοφία Κουμούτσου-Καβαλάρο» και αφορούσε την ιστορία της Σοφίας Κουμούτσου και του Αλεσάντρο Καβαλάρο στα χρόνια του πολέμου. Το τέταρτο θεατρικό «Πικρός ο πόλεμος, γλυκιά η ζωή» ήταν διασκευή από το ομώνυμο βιβλίο του Εμμανουήλ Κασσώτη από την Καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής κ. Χριστίνα-Βηθλεέμ Μυλωνάκη και αφορούσε τη δραματική περιπέτεια του ιταλού στρατιώτη Sergio Gatoulli στην Κάρπαθο λίγο πριν την απελευθέρωση των νησιών. Τα θεατρικά δρώμενα πλαισιώθηκαν με φωτογραφικό υλικό από την Καθηγήτρια Πληροφορικής κα Ελένη Ταστεμίρογλου.

Στη συνέχεια, η Διευθύντρια δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και δημοσίως όλους τους συμπατριώτες μας που με περίσσια ευγένεια έχουν κάνει δωρεές στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και συγκεκριμένα και στηρίζουν τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών για τη βελτίωση της παιδείας για τα καρπαθόπουλα του νησιού μας: τους αδελφούς Γεώργιο, Εμμανουήλ και Ανδρέα Λαμπρίδη για τη δωρεά 10 ηλεκτρονικών υπολογιστών αξίας 4.500$ εις μνήμη του πατέρα τους Κωνσταντίνου Λαμπρίδη, τον κ.Ιωάννη και την κα Φωτεινή Λυριστάκη για την αγορά ενός κλιματιστικού αξίας Fujitsu τελευταίας τεχνολογίας αξίας 1.400€, εις μνήμη των γονέων τους Φραγκιού και Σεβαστής Οικονομίδη, τα αδέρφια Φραντζέσκα, Μιχάλη, Γιώργο και Ντίνο Γκατούλη για τη δωρεά μιας βιντεοκάμερας εις μνήμη των γονέων τους Ζωής και Σέρτζιο Γκατούλη, καθώς και το Σύλλογο Γονέων για την άριστη συνεργασία και τη διαρκή υποστήριξή του σε όλες τις δράσεις του Σχολείου.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την παιδική χορωδία  που αποτελείται από τους μαθητές της Δ΄1 τάξης υπό την καθοδήγηση της κας Μοσχούλας Βαρδαούλη με τραγούδια για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

Στο τέλος της παράστασης οι επίσημοι προσκεκλημένοι, οι συγγενείς και οι παρευρισκόμενοι έδωσαν θερμά συγχαρητήρια στη Διευθύντρια και τους συντελεστές εκπαιδευτικούς για την άρτια δουλειά τους στην επιμέλεια των κειμένων και την εξαίρετη ερμηνεία των θεατρικών από τους μαθητές της Γ΄ και Ε΄ τάξης.

Πολλοί παρευρισκόμενοι ζήτησαν τα θεατρικά που αφορούσαν τη ζωή των Εμμανουήλ Παπαμανώλη, Αλ. Καβαλάρο και Σ. Γκατούλη. Τέλος, οι γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στα θεατρικά κέρασαν γλυκά και αλμυρά όλους τους παρευρισκόμενους.

IMG_3617 IMG_3620 IMG_3661 IMG_3624 IMG_3974 IMG_3641

αφισα 7ης Μαρτίου 2016