Τρίτη 7 Μαρτίου οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση «Τζιτζιμιτζιχοτζιριά» της Στέλλας Μιχαηλίδου από την παιδικής σκηνής του ΔΗ.Π.ΕΘΕ. Κοζάνης.
Η Τζιτζιμιτζιχοτζιριά παρουσιάζει το δικαίωμα που έχει ο καθένας μας στη διαφορετικότητα, την αντιμετώπισή της από την κοινωνία, την ευαισθησία απέναντι στην ομορφιά, την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης. Είναι ένα έργο πάνω στο ρόλο της ποίησης στη ζωή μας, μια παραβολή για τη σημασία και την αναγκαιότητα της τέχνης.
Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης όπου οι μαθητές στους έξι ημιωρόφους είδαν από κοντά τις μόνιμες συλλογές του μουσείου όπως την Έκθεση Φυσικής Ιστορίας. Η συγκεκριμένη έκθεση αναπαριστάνει τη φύση σε μικρογραφία προβάλλοντας την εξέλιξη της ζωής στη γη. Τα εκθέματα καλύπτουν χρονικά τις περιόδους από 70.000.000 χρόνια π.Χ. και φτάνουν μέχρι και τη νεότερη εποχή.
Σκοπός της έκθεσης είναι η γνωριμία των σύγχρονων ανθρώπων με τον κόσμο της φύσης, όπως επίσης η επιμόρφωση και ευαισθητοποίησή τους μέσα από την επίσκεψή τους στο χώρο του τμήματος της Φυσικής Ιστορίας.
Η Αρχαιολογική & Βυζαντινή Έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει αντικείμενα από την πρώιμη Νεολιθική Εποχή (7.000 π.Χ.) μέχρι και τη Βυζαντινή (1453 μ.Χ.). με στόχος της την συμβολή στη δημιουργία αρχαιολογικής συνείδησης των επισκεπτών.
Στην Λαογραφικής έκθεσης γίνεται παρουσίαση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που έχουν χαθεί λόγω της βιομηχανοποίησης, καθώς και η προβολή των ηθών και των εθίμων της περιοχής μέσα από τις παραδοσιακές, καθημερινές και γιορτινές, ενδυμασίες και τα είδη λαϊκών οργάνων.
Η Πινακοθήκη εμπλουτίζει το ιστορικό τμήμα του Μουσείου, παρουσιάζει την τεχνοτροπία νεότερων ζωγράφων, απεικονίζοντας τη διαχρονική πορεία του τόπου. Περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από θέματα της μυθολογίας και της ιστορίας των νεότερων χρόνων. Η έκθεση των Γραμματοσήμων βρίσκεται στη νέα πτέρυγα του μουσείου καθώς και έκθεση έκθεση ραδιοφώνων.