«Γνωριμία με την αρχαία Διοκλητιανούπολη: το Tοπίο και ο Άνθρωπος»

logo GR 320x141 Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ¨ τάξης επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό χώρο της Διοκλητιανούπολης και πήραν μέρος στην εκπαιδευτική δράση  «Γνωριμία με την αρχαία Διοκλητιανούπολη: το Tοπίο και ο Άνθρωπος».

Screenshot 1Την εκπαιδευτική δράση: «Γνωριμία με την αρχαία Διοκλητιανούπολη: το Tοπίο και ο Άνθρωπος» διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς και το  Δήμο Άργους Ορεστικού.   Βασικοί στόχοι αυτής ήταν η βιωματική γνωριμία με μια σημαντική πόλη της αρχαιότητας και η κατανόηση του ρόλου του περιβάλλοντος στην ίδρυση και στην ανάπτυξη των αρχαίων πόλεων. 

Η δράση περιλάμβανε παρουσίαση και ξενάγηση στον αρχαιολογικό  χώρο από την αρχιφύλακα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς κ. Κοντοπούλου Στέλλα και την αρχαιολόγο  κ. Κούκλη Μαριάννα  και στη συνέχεια δημιουργικές δραστηριότητες  στις οποίες οι μαθητές   κλήθηκαν να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες  που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της περιήγησης όσο και τις πρότερες γνώσεις τους. 

                        2 1            3 2

4 1

 

 

Διδακτική επίσκεψη στην παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό της Καστοριάς

paradosi sunoikia coverΤην Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης  επισκέφτηκαν την περιοχή Ντολτσό στην πόλη της Καστοριάς και πήραν μέρος στο ημερήσιο πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, “Ντολτσό: Μια παραδοσιακή συνοικία της Καστοριάς στο πέρασμα του χρόνου”.

Είναι μια παλιά συνοικία του ιστορικού κέντρου της πόλης, όπου κυριαρχούν αστικά και εκκλησιαστικά μνημεία, αποτελεί πεδίο μελέτης για να αντιληφθούν οι μαθητές ότι η υλική πολιτισμική κληρονομιά δεν είναι ένα σύνολο από αντικείμενα, με μόνο σκοπό τη συντήρησή τους για ιστορικούς και ηθικούς λόγους, αλλά ένα αναπόσπαστο, λειτουργικά ενταγμένο, τμήμα της σύγχρονης κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες,  ακολούθησαν συγκεκριμένη διαδρομή  αποτυπωμένη σε χάρτες της περιοχής και η οποία περιλάμβανε  επτά σημεία/σταθμούς παρατήρησης και εργασίας. Οι μαθητές σε ρόλο περιηγητή, περιηγήθηκαν, παρατήρησαν, συσχέτισαν και διαπίστωσαν. Έπαιξαν το ρόλο του αρχιτέκτονα, το ρόλο του επενδυτή και το ρόλο του ενεργού πολίτη.

1 2

3 4

278221101 729148418108233 8598409642659499972 nΣτην συνέχεια είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν στο αρχοντικό Μπασαρά την πρωτότυπη έκθεση “Η ζωή μέσα από τα ερείπια” του Φίλιππου Σαμανόπουλου που περιλαμβάνει έργα τέχνης φτιαγμένα από καρφιά, τα οποία βρέθηκαν σε παλιά αρχοντικά της περιοχής. 

Screenshot 16Ο κ. Σαμανόπουλος, για τα έργα αυτά, άντλησε έμπνευση από τους περιπάτους του στην πόλη, όπου έβλεπε με δέος τα μεγαλειώδη αρχοντικά και αυτό το συναίσθημα τον παρακίνησε να δώσει ζωή στα καρφιά που προσπαθούσαν να τα στηρίξουν μέχρι την τελευταία στιγμή, ανασύροντας ιστορίες από τα παλιά κι από το σήμερα.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση