Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε το 1972 από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) στο συνέδριο για το ανθρώπινο περιβάλλον και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1972 με ο θέμα “Only one Earth” (μόνο μια γη). Από τότε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται σε ξεχωριστή χώρα κάθε φορά με διαφορετικό θέμα.

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021 είναι «Αποκατάσταση οικοσυστήματος»  και θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών (UN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας.  Η αποκατάσταση του οικοσυστήματος μπορεί να έχει πολλές μορφές: Καλλιέργεια δέντρων, πρασίνισμα πόλεων, αναδημιουργία κήπων, αλλαγή διατροφής ή καθαρισμός ποταμών και ακτών.

Οι βιολογικοί πόροι και η ποικιλία τους, τα αγαθά που εξασφαλίζουν και οι υπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση του είδους μας και την ανάπτυξη των πολιτισμών μας.

Ο αέρας που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο, όλα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα. Είναι η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες. Με γνώμονα την ευεξία μας και τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και ερχόμαστε σε αρμονία με τη φύση.

Η περιπέτεια αντιμετώπισης των παραγόντων που ευνοούν παγκόσμια τις κλιματικές αλλαγές άρχισε το 1997 με το πρωτόκολλο του Κιότο που άνοιξε το δρόμο για την προστασία του περιβάλλοντος. Η αφύπνιση των χωρών μετά από 24 χρόνια είναι άκρως επιβεβλημένη και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα περιορισμού των “αερίων του θερμοκηπίου”. 

Ο πόλεμος κατά των κλιματικών αλλαγών είναι μπροστά μας, όσες μάχες και αν χάνονται οι πολίτες δεν πρέπει να απογοητεύονται και να συνεχίζουν να πιέζουν τις κυβερνήσεις τους για ένα νέο Κιότο και την στήριξη της συμφωνίας του Παρισιού, όπου όλες οι χώρες – κράτη του ΟΗΕ (μαζί με Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και ΗΠΑ), θα συμφωνήσουν και θα δεσμευτούν για τη σωτηρία του Πλανήτη.

Η κλιματική αλλαγή  είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα.

Πηγή:alfavita.gr

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση