2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Ένα σχολείο σαν όλα τ΄ άλλα….
Το κτήριο όμως δεν είναι κατάλληλο για σχολείο αφού σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της εποχής: «Αι αίθουσαί του ούτε επαρκώς εις χώρον είναι, ούτε υγιειναί, καθ΄ όσον αι δύο τούτων είναι βορειναί με δάπεδον εκ σκυροκονιάματος και οροφήν επίσης με αρκετήν υγρασίαν κατά τους χειμερινούς μήνας.»
Έκθεση πεπραγμένων 1965-1966
Και η ίδια έκθεση καταλήγει. «Καταλληλότερον όμως τόσον από πλευράς χώρου όσο και από πλευράς υγιεινής κατασκευής δεν υπάρχει εις την περιοχήν. Επειδή δε ο αριθμός των μαθητών αυξάνει καταπληκτικώς από έτους εις έτος επιβάλλεται η ανέγερσις σύγχρονου διδακτηρίου προς στέγασιν πολυθεσίου σχολείου.»
Και ήδη στο τέλος του σχολικού έτους 1965-1966 (δεύτερος χρόνος λειτουργίας), ο αριθμός των μαθητών φτάνει τους 222.
Γυμναστικές επιδείξεις 1965-66
Σχεδόν συγχρόνως με την ίδρυση του σχολείου, εξελίσσεται στην χώρα μας, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964. Τότε ιδρύεται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το οποίο αποστέλλει σε όλα τα σχολεία της χώρας τον χαιρετισμό του.
Χαιρετισμός Κακριδή
Επίσης καταφθάνουν και οδηγίες από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για αλλαγές που έχουν αποφασιστεί σχετικά με το χρώμα της μαθητικής ποδιάς, την κατάργηση του πηλίκιου και την κουρά των μαθητών «εν χρώ».
Οδηγίες Παπανούτσου
Το 1967 δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι ενέργειες για την ανέγερση του νέου διδακτηρίου όπως φαίνεται από την έκθεση διδακτηριακής κατάστασης του 1967.
|
|
Έκθεση διδακτηριακής |
Υγεία Μαθητών 1966 – 67 |
Η περίοδος της δικτατορίας έχει εμφανή τα σημάδια της στο αρχείο του σχολείου. Κείμενα που πρέπει να αναγνωστούν στους μαθητές και έγγραφα με τα «απαγορευμένα βιβλία» στέλνονται σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Απαγορευμένα βιβλία 1967
Το 1969 το σχολείο προάγεται και γίνεται εξαθέσιο.
Το καινούργιο κτήριο θα αργούσε πολύ να έρθει και εν τω μεταξύ γινόταν αναζήτηση για νέους χώρους που θα φιλοξενούσαν τους μαθητές. Έτσι την σχολική χρονιά 1971-1972 το σχολείο θα μετακομίσει σε νέο ιδιωτικό κτήριο κοντά στην 21η στάση και το 1973 γίνεται επταθέσιο.
Τότε ορίζονται και τα όρια της σχολικής περιφέρειας του 2ου Δημ. Σχ. όπως φαίνεται από το ακόλουθο έγγραφο.
Όρια σχολικής περιφέρειας 1972 Ενδεικτικό 1973 Διδακτηριακή στέγη 1974
Ο χώρος αυτός, με διάφορες προσθήκες «αιθουσών» από τον ιδιοκτήτη, θα στεγάσει το εννιαθέσιο πλέον σχολείο ως την δημιουργία του νέου διδακτηρίου, του σημερινού κτηρίου του 2ου Δημοτικού σχολείου Άνω Λιοσίων.
Σε αυτό το παλιό «διδακτήριο» η σχολική ζωή συνεχίζεται κανονικά.
Επιθεώρηση Δασκάλου_1 |
Επιθεώρηση δασκάλου_2 |
Ενδεικτικό 1971 |
Από το 1975 αρχίζει η γραφειοκρατία σχετικά με την παραχώρηση της έκτασης.
Παραχώρηση έκτασης 1975 1976 1980
Το 1980 παραχωρείται από το Υπουργείο Γεωργίας , οικόπεδο 10.875 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος» Άνω Λιοσίων (σημερινή θέση) για την ανέγερση διδακτηρίου.
Η ανέγερση του σχολείου ολοκληρώνεται το 1985 και ξεκινά την λειτουργία του στο καινούριο κτήριο, το σχολικό έτος 1985-1986 ως εξαθέσιο ενώ συνεχίζεται παράλληλα η λειτουργία στο παλιό κτήριο σε απόσταση άνω του χιλιομέτρου όπως αναγράφεται σε έγγραφο της εποχής από την τότε διευθύντρια, που αιτείται εξοπλισμό και εποπτικά μέσα διδασκαλίας για το νεόκτιστο σχολείο.
Τίλτος Σπουδών 1986 Θρανία Εποπτικά μέσα
Όργανα Φυσικής
Στο παλιό ιδιωτικό κτήριο, θα βρει στέγη το 9Ο Δημοτικό σχολείο ως το 1999, οπότε το κτήριο θα υποστεί ζημιές από τον σεισμό και θα αρχίσει να κατασκευάζεται το νέο κτήριο που στεγάζει το 9ο Δημοτικό σχολείο σήμερα.
Στις έξι δεκαετίες λειτουργίας του 2ου Δημοτικού σχολείου Άνω Λιοσίων, πολλοί δάσκαλοι υπηρέτησαν ως διευθυντές στο σχολείο. Τα πρώτα χρόνια η εναλλαγή των προσώπων στην διευθυντική θέση ήταν τακτική . Κάθε διευθυντής παρέμενε για ένα, δύο ή το πολύ τρία σχολικά έτη ως διευθυντής. | |
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον κ. Νίκο Καρβούνη που παρέμεινε στην διευθυντική θέση του σχολείου από το 1994 ως το 2013 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε αφήνοντας την σφραγίδα του στον τρόπο λειτουργίας του σχολείου αλλά και στην καρδιά των συναδέλφων του. Η έμφυτη παιδαγωγική του δυνότητα, οι ηγετικές του ικανότητες, το πηγαίο χιούμορ και η συναδελφικότητα είναι χαρακτηριστικά του που θυμούνται όσοι τον γνώρισαν. Παλιοί μαθητές του σχολείου, γονείς των σημερινών μαθητών, συχνά τον αναφέρουν έχοντας πάντα μια καλή ανάμνηση από εκείνον.
Σήμερα το 2ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων είναι ένα 10/θέσιο σχολείο που όμως τα τελευταία χρόνια αναγκάζεται να λειτουργεί με 11 τμήματα, χρησιμοποιώντας ως χώρους διδασκαλίας, τόσο την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όσο και έναν μικρότερο χώρο που στέγαζε τα προηγούμενα χρόνια την σχολική μας βιβλιοθήκη. Παιδαγωγεί περίπου 200 μαθητές, στην πλειοψηφία τους μαθητές με τσιγγάνικη καταγωγή. Φιλοδοξεί εκτός από χώρος γνώσης , να είναι και να παραμείνει ένας φιλικός χώρος για όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως της καταγωγής τους, αλλά και ένας χώρος καταφυγής και ασφάλειας.
Η έρευνα στα αρχεία του σχολείου και η διαμόρφωση του κειμένου, έγινε από την σημερινή διευθύντρια του σχολείου κ. Λιάκου Ζαχαρούλα. ΜΑΪΟΣ 2022