Out door Clasroom day – Το παγκάκι της φιλίας

11 1

18 1

Το «παγκάκι της φιλίας», είναι μία δράση η οποία εφαρμόζεται σε αρκετά σχολεία σε όλη την Ευρώπη και κρύβει πίσω του μία ιστορία:

Ξεκίνησε από την Γερμανία και σταδιακά η χρήση του επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες όταν το 2013, ο 10χρονος μαθητής Christian Bucks το πρόσεξε στο φυλλάδιο ενός σχολείου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας στο οποίο σκεφτόταν η οικογένειά του να μετακομίσει. Στο Παγκάκι αυτό μπορούσε να καθίσει όποιο παιδί αισθανόταν μόνο στο διάλειμμα δίνοντας έτσι σήμα στα άλλα παιδιά να το καλέσουν να παίξει μαζί τους.   Στον Christian  άρεσε πολύ αυτή η  ιδέα και, όταν η οικογένεια του έμεινε τελικά στις ΗΠΑ, πρότεινε στον διευθυντή του σχολείου του  να βάλουν  και στο δικό τους σχολείο ένα «παγκάκι της φιλίας. Οι  δυο τους έπιασαν αμέσως δουλειά για να εγκαταστήσουν ένα τέτοιο παγκάκι στο προαύλιο δίνοντας το παράδειγμα σε άλλα περίπου 2000 σχολεία, των Ηνωμένων Πολιτειών,  να ακολουθήσουν την εξαιρετική αυτή ιδέα. Η δράση αυτή ενέπνευσε σχολεία σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να έχει υλοποιηθεί σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η  Νορβηγία και η υλοποίηση της συνεχώς να διαδίδεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο!

Αποφασίσαμε λοιπόν και εμείς στο 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών με τις συναδέλφους μου, Εμμανουηλίδου Σοφία, Αναστασιάδου Ιωάννα, Ουστριά Αθανασία, Παυλίδου Αλεξάνδρα, με την σχολική μας νοσηλεύτρια Γιαγκιζόγλου Μαριάνθη και την καθηγήτρια Αγγλικών μας Αναστασιάδου Αιμιλία, να υιοθετήσουμε και να υλοποιήσουμε αυτή την εξαιρετική ιδέα!

Άλλωστε είμαστε ένα σχολείο στο οποίο η υπαίθρια διδασκαλία και η χρήση της αυλής αποτελεί κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είμαστε ένα σχολείο Αειφόρο που του έχει απονεμηθεί πρόσφατα η Σημαία του Αειφόρου Ελληνικού σχολείου.

Τη δράση την εντάξαμε:

Στην  Ημέρας Υπαίθριας Διδασκαλίας «Outdoor Clasroom day» η οποία υλοποιείται σε όλο τον κόσμο στις 2 Νοεμβρίου και κατά τη διάρκεια της οποίας είμασταν όλη τη μέρα στην αυλή και υλοποιήσαμε πολλές δραστηριότητες.

Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων που υλοποιούμε φέτος με τίτλο: “ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΠΟΔΟΧΗ. Προλαβαίνουμε τη Βία πριν εμφανιστεί”

Στο σχέδιο δράσης της σχολικής μας μονάδας που έχει τίτλο: «Το σχολείο μας ενώνει. Ναι στη φιλία όχι στη βία.»

Ως Αειφόρο σχολείο, το εντάξαμε στον στόχο 16: «Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί», ο οποίος μεταξύ των άλλων στοχεύει στην σημαντική μείωση όλων των μορφών βίας.

Σύνθημα λοιπόν:

«Κανένας παιδί μόνο του! Ναι στη φιλία!»

Διαβάσαμε στην αυλή το βιβλίο “Το παγκάκι της φιλίας” της Γουέντι Μεντούρ  για να δημιουργήσουμε στο σχολείο μας το παγκάκι της φιλίας!

Η Τίλυ μετακόμισε σε καινούριο σπίτι. Στο καινούριο της σχολείο δε γνωρίζει κανέναν.  Στο διάλειμμα δεν έχει κανέναν να παίξει. “Γιατί δεν δοκιμάζεις το Παγκάκι της Φιλίας;” της λέει ο δάσκαλος. “Εκεί βρίσκουν τα παιδιά καινούριους φίλους για να παίξουν“.

1 1 2 1 3 1Τα παιδιά κατέγραψαν τις δικές τους ιδέες: Πώς θέλουν να είναι το παγκάκι της φιλίας; Τι θα έδιναν σε ένα παιδάκι που θα συναντούσαν εκεί;

4 2 4 1 5 1 7 1 8 1 9 1

Τα παιδιά διάλεξαν το παγκάκι που θα γίνει η αγαπημένη τους γωνιά στην αυλή, με ψηφοφορία. Στη συνέχεια ζωγράφισαν πώς θέλει ο καθένας να είναι αυτό το παγκάκι και τι θα προσφέρουν σε ένα παιδάκι που θα δουν να κάθεται εκεί!

Και τέλος… Το ετοιμάσαμε!

“ΑΓΑΠΗ – ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ – ΑΓΚΑΛΙΑ!” Αυτές είναι οι λέξεις που επέλεξαν τα παιδιά να γράψουμε στο παγκάκι.

Δημιουργήσαμε λοιπόν έναν όμορφο χώρο, όπου όποιο παιδί νιώθει μοναξιά ή όποιο παιδί  δεν έχει φίλους, θα κάθεται και εκεί θα σπάει η αμηχανία και θα ξεκινάνε όμορφες φιλίες.

10 1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 17 1 18 1 19 1

Είναι πολύ συνηθισμένο στα παιδιά αυτής της ηλικίας να νιώθουν αμηχανία και συστολή και να μη βρίσκουν μηχανισμούς προσέγγισης των συμμαθητών τους. Εδώ λοιπόν, σε αυτή τη φωλίτσα αγάπης θα σπάνε τα τείχη της ντροπής και θα δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης και θα ξεκινάνε φιλίες!

Αλλά και θα λύνονται παρεξηγήσεις ανάμεσα σε φίλους! Το «Δε σε έχω φίλο» είναι τόσο συνηθισμένο στο Νηπιαγωγείο! Και πληγώνει τόσο πολύ! Εδώ λοιπόν ελπίζουμε ότι το αντιμετωπίσουμε και αυτό. Και θα επιλύονται επίσης διαφωνίες και συγκρούσεις χωρίς μεσάζοντες!

Κλείνοντας θέλω να πω ότι το παγκάκι της φιλίας μακάρι να γίνει θεσμός σε όλα τα σχολεία!

Μακάρι σε όλα τα σχολεία να βλέπουμε χρωματιστά παγκάκια αγάπης και φιλίας!

Από συναδέλφους που ήδη το εφαρμόζουν, οι εντυπώσεις είναι πολύ θετικές!

«Κανένας παιδί μόνο του! Ναι στη φιλία!»

CC BY-NC-ND 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.