
Το «Ενεργώ ως Πολίτης» είναι Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για τη Διαμόρφωση των Μαθητών ως ενεργών Πολιτών. Tο έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.
Η πέμπτη μας δράση, σε σύνδεση και με το Αναλυτικό μας πρόγραμμα:
Ενότητα 5: Τι στ’ αλήθεια συμβαίνει;
Δραστηριότητα Β’: Η δύναμη της εικόνας
Άξονες: ανάπτυξη συνεργασίας, επικοινωνίας, κριτική ανάγνωση εικόνων, ικανότητα διάκρισης της πληροφορίας.
Στόχοι: α. η κριτική ανάγνωση και αποδόμηση μηνυμάτων που εκπέμπουν οι φωτογραφίες και οι λεζάντες που κοινοποιούν τα ΜΜΕ και β. η καλλιέργεια της ικανότητας διάκρισης, ως προς την αξιοπιστία, της πληροφορίας που δεχόμαστε.
Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας τα παιδιά με την αξιοποίηση φωτογραφιών και video προσεγγίζουν βιωματικά τη δύναμη των μέσων, τόσο από την πλευρά των χρηστών, όσο και από την πλευρά των παραγωγών ενός μηνύματος. Αποκτούν μια πρώτη ιδέα για το πώς χτίζεται μια εικόνα του κόσμου από τα μέσα, πώς επηρεάζουν το κοινό και τις απόψεις του. Επιδιώκεται να μπορούν να αμφισβητήσουν, να φιλτράρουν τα μηνύματα που παρουσιάζονται ως η μόνη αλήθεια.
Περιγραφή δραστηριότητας:
Δώσε τη δική σου λεζάντα:
Αρχικά, παρουσιάσαμε στην ολομέλεια της τάξης τη φωτογραφία του Jon Grainger «Children Jumping»:
Τους ζητήσαμε να μας δώσουν έναν δικό τους τίτλο (λεζάντα), σύμφωνα με το μήνυμα που έλαβαν κατά την επεξεργασία της φωτογραφίας. Καταγράψαμε τις απαντήσεις τους και αφού διαβάσαμε εκ νέου όλες τις λεζάντες, συζητήσαμε για τις διαφορές που προέκυψαν σε σχέση με το περιεχόμενο τους και το πώς ο κάθε ένας από εμάς αντιλαμβάνεται με τον δικό του μοναδικό τρόπο καθετί υπάρχει γύρω μας. Αποφασίσαμε να σημειώσουμε τις λεζάντες μας κάτω από τη συγκεκριμένη φωτογραφία:
Αποφασίσαμε να σημειώσουμε τις λεζάντες μας κάτω από τη συγκεκριμένη φωτογραφία Παρουσιάσαμε τις εικόνες και ανοίξαμε έναν διάλογο σχετικά με τις λεζάντες μας. Κάθε παιδί μπορούσε να στηρίξει με επιχειρήματα την επιλογή της λεζάντας του. Φυσικά, δεν υπήρξε σωστή ή λάθος λεζάντα ή σκέψη:
Συμπέρασμα: Κάθε άνθρωπος μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά μια εικόνα και να την «διαβάσει» διαφορετικά.
Βήμα 2ο: Δημιουργία αφίσας κολλάζ:
Στη συνέχεια, αναζητήσαμε με τα παιδιά φωτογραφίες στο internet. Αυτ΄ές που τους έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση τις εκτυπώσαμε και τους δώσαμε να τις κόψουν. Προσθέτουν τις δικές τους λεζάντες και φτιάχνουν ένα πολύ ωραίο κολλάζ με αυτές. Τίτλος της αφίσας: «Δώσε τη δική σου λεζάντα»:
Βήμα 3ο: Γιατί όταν η λεζάντα αλλάζει ο αναγνώστης «βλέπει» ότι η εικόνα αφηγείται κάτι διαφορετικό;
Ακολούθως, χωρίσαμε τα παιδιά σε τρεις ομάδες (πράσινη, μπλε,ροζ,) παρουσιάζοντας την ίδια φωτογραφία του Huntz «Children» σε όλες:
Οι λεζάντες που δόθηκαν στα παιδιά είναι: «Απαγωγή μικρού παιδιού», «Τα πρώτα του βήματα»,«Το έσκασε…».
Τα παιδιά, βάσει της φωτογραφίας και της λεζάντας, φαντάζονται τι αφηγείται η εικόνα. Πώς ερμηνεύουν τη μεγάλη σκιά; Ως απειλή; Ως παιχνίδι; Ως προστασία; Στη συνέχεια παρουσιάζουν σε ολομέλεια τις εκδοχές τους. Συζητούν πόσο επηρεάζεται εκείνος που βλέπει τη φωτογραφία από το κείμενο που τη συνοδεύει.
Οι ιστορίες που δημιούργησαν τα παιδιά:
Η κάθε ομάδα παρουσιάζει την ιστορία της στα υπόλοιπα παιδιά:
Πρώτη ομάδα: «Τα πρώτα του βήματα…».
Δεύτερη ομάδα: «Το έσκασε…».
Τρίτη ομάδα: «Απαγωγή μικρού παιδιού»:
Βήμα 4ο: «Γιατί έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι η φωτογραφία δεν λέει ψέματα;»
Τα παιδιά παρατηρούν δυο διαφορετικά ζευγάρια φωτογραφιών που η μια είναι συνέχεια της άλλης και ζητούνται να υποθέσουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
https://www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fi.redd.it%2F8bb8utsc12y31.jpg&rdt=41679
Η πρώτη δίνει την εντύπωση ότι η λέαινα τρώει ένα μικρό ζώο…
Η δεύτερη δείχνει ότι το μεταφέρει με το στόμα, όπως κάνουν πολλά ζώα.
Τα παιδιά διατυπώνουν τις απόψεις τους στην πρώτη εικόνα και όταν βλέπουν τη δεύτερη που μας δείχνει τι πραγματικά συμβαίνει, αντιλαμβάνονται για άλλη μία φορά τα διαφορετικά μηνύματα που λαμβάνει ο καθένας από την ίδια εικόνα!
Στη συνέχεια, κάναμε το ίδιο και με την ακόλουθη εικόνα:
Στην πρώτη εικόνα ένας άντρας φαίνεται να απειλεί ένα παιδί με τη ρακέτα που κρατάει…
Στη δεύτερη εικόνα το πλάνο είναι διευρυμένο και φαίνεται ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι με μερικά παιδιά θεατές:
Καταγράφουμε τις σκέψεις μας σε φύλλο αξιολόγησης:
Με αφορμή τις δύο αυτές φωτογραφίες, συζητήσαμε πώς μπορεί ο τρόπος που παρουσιάζεται ένα γεγονός μέσα από την απεικόνισή του μπορεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Μιλήσαμε για τη σημασία που έχει η διασταύρωση των πηγών, για το πόσο απαραίτητη είναι η έρευνα για κάτι που μας κάνει εντύπωση ή έχουμε αμφιβολίες, για το ότι δε μπορούμε να πιστεύουμε σε οτιδήποτε χωρίς να είμαστε σίγουροι. Καταγράψαμε τις σκέψεις σχετικά με τη «δύναμη της εικόνας». Τη διαφορετική αποκωδικοποίηση μίας φωτογραφίας, το νόημα που μπορεί να έχει η καθεμία για τον καθένα από εμάς. Τη σημασία της αμφιβολίας ως πηγή γνώσης, διαμέσου της έρευνας. Την χροιά που δίνει μία λεζάντα σε μία εικόνα και την αίσθηση, θετική ή αρνητική, που αυτή μπορεί να μας προκαλέσει.
Ο καθένας μπορεί να δει μία εικόνα από διαφορετική οπτική και να πάρει τα δικά του μηνύματα. Τους δόθηκε φύλλο αξιολόγησης, όπου τους δόθηκε μισή εικόνα και το κάθε παιδί, έπρεπε να τη συμπληρώσει. Τι κάνει το παιδί; Οι απαντήσεις ήταν διαφορετικές:
Στη δραστηριότητά μας, εμπλέξαμε και τους γονείς:
Δώσαμε στα παιδιά ένα ανοιχτό φύλλο εργασίας με κεντρικό θέμα μια φωτογραφία (χωρίς άλλα διευκρινιστικά στοιχεία). Σε αυτό, θα έπρεπε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους αφού συζητήσουν, να καταγράψουν μία λεζάντα, με την οποία να συμφωνούν όλοι από κοινού. Κάθε πρόταση «έκρυβε» μια διαφορετική ιστορία, ένα ξεχωριστό νόημα, μία ενδιαφέρουσα εμπειρία της κάθε οικογένειας.
Το έργο «Ενεργώ ως Πολίτης» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr
The ‘Acting as Citizens’ project is being implemented under the Active citizens fund in Greece by the Lambrakis Foundation.
The Active citizens fund in Greece is supported through a €15 m grant from Iceland, Liechtenstein and Norway as part of the EEA Grants 2014 – 2021. The programme aims to develop the sustainability and capacity of the civil society sector in Greece, and to strengthen its role in promoting and safeguarding democratic procedures, active citizenship and human rights. The Fund Operator for the Active citizens fund in Greece is Bodossaki Foundation in consortium with SolidarityNow.
More information: www.activecitizensfund.gr/en/
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.