
Το Νηπιαγωγείο μας και φέτος είναι ένα από τα 50 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα «Ενεργώ ως Πολίτης». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για τη Διαμόρφωση των Μαθητών ως ενεργών Πολιτών. Tο έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.
Ξεκινάμε την ενασχόλησή μας με το πρόγραμμα το πρώτο πρωινό υποχρεωτικό τμήμα και το πρώτο προαιρετικό απογευματινό τμήμα με τι εκπαιδευτικούς Ευαγγελοπούλου Αριάδνη και Ουστριά Αθανασία. Οι δράσεις οργανώνονται και υλοποιούνται από κοινού.
1ο Εργαστήριο: Αποτυπώματα
Άξονες: Ταυτότητα, συνύπαρξη, ανήκειν
Στόχος: Η κατανόηση της έννοιας της ταυτότητας και της μοναδικότητας κάθε ανθρώπου.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Στο πλαίσιο μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν την ανάγκη να συζητήσουν και να λύσουν ζητήματα όπως: Ποιος είμαι; Ποιος είναι ο άλλος; Πώς μπορούμε να νιώσουμε συνδεδεμένοι; Η ταυτότητα και η κοινωνική συνοχή είναι σήμερα θέματα που πρέπει να προσεγγίζει κατά προτεραιότητα το σχολείο. Στόχος αυτής της ενότητας είναι να βοηθήσει τους/τις μαθητές/μαθήτριες να αντιληφθούν τον εαυτό τους ως άτομο, αλλά και ως μέλος μίας κοινότητας, να τον/την βοηθήσουν να κατανοήσει την ταυτότητα και μοναδικότητα κάθε ατόμου ως στοιχείο συνύπαρξης, αλλά και την διαφορετικότητα ως στοιχείο δημιουργικής αλληλεπίδρασης.
Περιγραφή δραστηριότητας: Στη δραστηριότητα αυτή τα παιδιά καλούνται να προσεγγίσουν τη μοναδικότητα της ατομικής ταυτότητας και τη σύνθεση της κοινότητας από ισότιμους, μοναδικούς ανθρώπους.
Βήμα 1:Τα παιδιά με μελάνι για παιδική σφραγίδα αφήνουν σε χαρτί το αποτύπωμά τους.
Μιλήσαμε για τα αποτυπώματα, μας είπαν ότι χρησιμεύουν στην αστυνομία και οτι οι γονείς του εχουν στην ταυτότητα τους. Αναρωτήθηκαν:
- Αν είναι σε όλα τα δάχτυλα ίδια.
- Αν αλλάζουν όσο μεγαλώνουμε.
- Αν τα αδέρφια έχουν τα ίδια αποτυπώματα.
- Αν έχουμε τα ίδια αποτυπώματα με το μπαμπά και τη μαμά.
Τα φωτοτυπούμε ένα ένα, κάνοντας πολύ μεγάλη μεγέθυνση.
Βήμα 2o: Ανάμεσα στις γραμμές του μεγεθυμένου αποτυπώματος κάθε παιδί γράφει με χρωματιστά γράμματα, ακολουθώντας τις καμπύλες του, στοιχεία για τον εαυτό του: όνομα, το αγαπημένο του χρώμα, το αγαπημένο του παιχνίδι, τα ατομικά του χαρακτηριστικά… Ό,τι νομίζει ότι αποτυπώνει την προσωπικότητά του.
Αφήνουν σε μπαλόνι το αποτύπωμά τους, το οποίο στη συνέχεια φουσκώνουμε για να μεγεθυνθεί στην κυρτή επιφάνεια του φουσκωμένου μπαλονιού. Τα παιδιά επιλέγουν όποιο χρώμα μπαλόνι επιθυμούν και γράφουμε στην πίσω μεριά το όνομά τους.
Τα παιδια αφηνουν το δακτυλικο τους αποτύπωμα και ύστερα φουσκώνουμε τα μπαλόνια. Τα παιδιά ενθουσιαζονται με τα φουσκωμένα μπαλόνια γιατι ξαφνικά βλέπουν το αποτύπωμα τους να γίνεται τεράστιο. Απο μία στάμπα μελάνης το αποτύπωμα παιρνει την πραγματική του μορφή, φαίνονται δηλαδή οι πτυχώσεις των δαχτύλων. Τα παιδιά γράφουν το ονομα τους στο μπαλόνι κ το παρατηρούν. ”Κυρία μοιάζουν με μεγάλοι κύκλοι ” ακούγονται να λένε. ”Βλεπουμε γραμμουλες!”.
Σαν προέκταση της δράσης, τα παιδιά σε φύλο Α4 βγάζουν το περίγραμμα της παλάμης τους και με μελάνι από παιδική σφραγίδα, σε κάθε δάχτυλο βάζουν το αποτύπωμά τους με διαφορετικό χρώμα:
Βήμα 3: Παρατηρήσαμε το έργο «H πόλη ενώνει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων», της Χριστίνας Σαραντοπούλου. Στο έργο τα τεράστια δακτυλικά αποτυπώματα κινούνται αργά κρύβοντας ή αποκαλύπτοντάς τον χάρτη της πόλης πίσω τους:
Παρατηρώντας το έργο τα παιδιά στην αρχή νόμιζαν οτι ηταν κύκλοι. Βλεποντας καλυτερα καταλαβαν οτι επρόκειτο για ‘πολύχρωμα αποτυπώματα. Μιλήσαμε για την τοποθεσία του έργου και προσπάθησαν να καταλάβουν τι αναπαριστά, είπαν ότι μοιάζει με μία χρωματιστή πόλη, με χρωματιστούς ανθρώπους, με άλλους ανθρώπους.
Σαν προέκταση της δράσης, δώσαμε σε όλα τα παιδιά από ένα κομμάτι πηλό και έκαναν πάνω του τα δαχτυλικά αποτυπώματα της οικογένειάς τους.
Με τα δαχττυλικά μας αποτυπώματα και τέμπερες, δημιουργούμε έργα τέχνης χρωματιστά και ένα χειμωνιάτικο τοπίο:
Βήμα 4ο:Τα παιδιά εκθέτουν τα έργα τους στοσχολείο ή σε χώρο που ζητούν από τον τοπικό δήμο και τα εξηγούν στους επισκέπτες, σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ήτριες του σχολείου.
Εμείς δημιουργήσαμε ένα έργο με τα αποτυπώματα που φτιάξαμε στο 1ο Βήμα και το ονομάσαμε «Ο Κήπος με τα αποτυπώματα». Βάψαμε με τέμπερες το χορτάρι και τον ουρανό και διακοσμήσαμε τα μεγεθυμένα τυπώματα με τυπώματα!
Το έργο Ενεργώ ως Πολίτης υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.