
Ενότητα 6η: Ας κάνουμε κάτι, τοπικά και παγκόσμια
Η ενότητα αυτή έχει στόχο να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών για τα τοπικά και τα παγκόσμια προβλήματα, να τους ευαισθητοποιήσει ώστε να μάθουν περισσότερα για τις συνέπειές τους στη ζωή και το μέλλον τους και να τους κινητοποιήσει να οργανώνουν και να οργανώνονται σε δραστηριότητες και δράσεις για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα αυτά.
Τι συμβαίνει δίπλα μας; Τι συμβαίνει στη γειτονιά μας, έξω από το σπίτι και το σχολείο μας, στην κοινότητα και στο δήμο μας, στη χώρα μας; Πώς αυτά τα «μικρά» προβλήματα της καθημερινότητας επηρεάζουν τη ζωή μας; Υπάρχει περίπτωση ν’ αλλάξει κάτι; Μπορώ εγώ να κάνω κάτι αν τόσα χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα; Τι χρειάζεται να γίνει για να έχουμε καλύτερη ποιότητα στην καθημερινή ζωή; Τι σχέση έχουν αυτά που συμβαίνουν εδώ με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, στην Ευρώπη, στον πλανήτη; Μας αφορούν άραγε τα παγκόσμια προβλήματα; Τι είναι η παγκοσμιοποίηση και τι σχέση έχει με τις αλλαγές στη ζωή μας τον 21ο αιώνα;
Άξονες: ανάπτυξη συνεργασίας, επικοινωνίας, ανάδειξη δέσμευσης ως στοιχείο ενεργού πολίτη, διατύπωση προτάσεων και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
Δραστηριότητα Γ: Για να αλλάξουμε τον κόσμο
Στόχοι: Αναγνώριση παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου / του παιδιού. Συνειδητοποίηση της δύναμης των πολιτών κάθε ηλικίας να διεκδικούν δικαιώματα και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.
Περιγραφή δραστηριότητας:
Στη δραστηριότητα αυτή οι μαθητές/ήτριες θα γνωρίσουν διαμαρτυρίες και κινήματα που ξεκίνησαν από πρωτοβουλίες παιδιών και πήραν υπεροπτικό ή και παγκόσμιο χαρακτήρα. Θα προσεγγίσουν την έννοια του ακτιβισμού και τη σχέση του με διεκδικήσεις που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα.
Συνεργασίες: προαιρετικά, με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεις, ΜΚΟ
Δημιουργήσουμε αφίσα – ιστόγραμμα:
Τα παιδιά σε πίνακα γράφουν τα ονόματα κάθε παιδιού, βγάζουν ένα σύνθημα από την ιστορία του καθενός και το ζωγραφίζουν:
Βήμα 2ο
Ο/η εκπαιδευτικός θέτει το ερώτημα: Τι μας αφηγούνται για τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτές οι 5 δράσεις;
Σε χαρτί του μέτρου γράφουν το όνομα του παιδιού αγωνιστή σε απόσταση το ένα από το άλλο. Γύρω από το κάθε όνομα γράφουν τα δικαιώματα για τα οποία καθένα τους αγωνίστηκε και αγωνίζεται.
Δημιουργούμε τις αφίσες με τα συνθήματα που βγάζουμε από τα κινήματα του καθενός:
Για κάθε ιστορία δημιουργήσαμε και ένα φύλλο αξιολόγησης:
Το Βήμα 3ο το συνδέσαμε με το Βήμα 5ο και μπορείτε να το δείτε στο τέλος της ανάρτησης:
Βήμα 4ο:
Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και, σε χαρτόνια, δημιουργούν αφίσες αντλώντας έμπνευση από τα λόγια των νεαρών ακτιβιστών.
● Ικμπάλ: «Τα παιδιά πρέπει να έχουν μολύβια στα χέρια· όχι εργαλεία.»
● Μαλάλα: «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος κι ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.»
● Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Είμαστε θυμωμένοι, είμαστε απογοητευμένοι και υπάρχει λόγος». «…Λέμε στους πολιτικούς ότι πρέπει να προστατέψουν το μέλλον και τις επόμενες γενιές».
● Φελίξ Φινκμπέινερ: [Το φύτεμα 1.000.000.000.000 δέντρων] «για πολλά από μας τα παιδιά είναι ζήτημα επιβίωσης. […] Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους ενήλικες ότι θα σώσουν το μέλλον μας. Πρέπει να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας.»
● Νάντα Αλ-Αχντάλ: «Θα συνεχίσω να υψώνω τη φωνή μου γι’ αυτόν τον σκοπό έως ότου ο λαός μου […] να πιστέψει στις ικανότητες και την ισότητα κάθε γυναίκας τόσο στα δικαιώματα όσο και στα καθήκοντα, χωρίς διάκριση…»
Δημιουργούμε πλακάτ για να κάνουμε τη δική μας πορεία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών ειδικότερα:
Συνεργασίες: προαιρετικά, με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεις, ΜΚΟ:
Βήμα 3ο
Αναζητούν Διεθνείς Οργανισμούς, οργανώσεις, φορείς της κοινωνίας των πολιτών που μάχονται για την προάσπιση και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση σε αυτά που εντόπισαν από τις 5 ιστορίες, και γνωρίζουν τις δραστηριότητές τους.
Βήμα 5ο
Ακτιβισμός, τι είναι;
Αναζητούν τα κοινά στοιχεία στις 5 δράσεις. Ο/η εκπαιδευτικός βοηθά τα παιδιά να τα εντοπίσουν: καταπάτηση δικαιωμάτων, αδυναμία ή αδιαφορία των αρχών για τη θεραπεία του κάθε προβλήματος, πρωτοβουλία, δράση, επιμονή, δημοσιότητα.
Αυτά τα 2 βήματα τα συνδέσαμε και τα αποτελέσματα μπορείτε να δείτε σε χωριστή ανάρτηση:
Στην παρακάτω ανάρτηση μπορείτε να δείτε τις δράσεις ευαισθητοποίησησης που κάναμε ως προέκταση με τη δημιουργία του κήπου του μικρού εθελοντή και την επίσκεψη από τις εθελόντριες “Των Γιατρών του Κόσμου” του Παραρτήματος Καβάλας.
Το έργο Ενεργώ ως Πολίτης υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.