
Το σχολείο μας έχει φέτος την τιμή να συμμετέχει στο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Λαμπράκη με τίτλο “Ενεργώ για τον Πλανήτη ” στο οποίο λαμβάνουν μέρος 28 σχολεία από όλη την Ελλάδα. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: ΕΝΕΡΓΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.
Καυτή Γη
Στόχος: Να προετοιμάσει τις/τους μαθήτριες/-τές να αναλάβουν τον ρόλο του ενεργού πολίτη για την επίλυση των συγκρούσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία για την διαχείριση του νερού.
Μαθησιακά αποτελέσματα: Να εκπαιδεύσουμε βιωματικά τους /τις μαθητές/-τριες ώστε να αποκτήσουν και να εδραιώσουν συνήθειες που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Να ενημερωθούν και να κατανοήσουν το φαινόμενο της ξηρασίας και τις συνέπειές του στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Ευαισθητοποίηση και εμπλοκή της ευρύτερης κοινότητας.
Δεξιότητες: Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα, Αυτομέριμνα, Ενσυναίσθηση, Πολιτειότητα, Προσαρμοστικότητα, Υπευθυνότητα.
Περιγραφή της δράσης: Μία από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η ξηρασία. Η ανεπαρκής βροχόπτωση, η αποστράγγιση των ποταμών και των αλυκών, η μείωση των υπόγειων υδάτων σε συνδυασμό με την ανθρώπινη δραστηριότητα της εντατικής καλλιέργειας και υπερβολικής άρδευσης, με την αποψίλωση των δασών και τις πυρκαγιές εντείνουν το πρόβλημα.
Βήμα 1ο :Τι είναι η ξηρασία;
Παρουσιάζουμε στα παιδι΄΄α εικόνες όπου απεικονίζεται γόνιμη γη και αντίστοιχα εικόνες όπου απεικονίζεται γόνιμη γη και αντίστοιχα γη με ξηρασία:
Τα παιδιά παρατηρούν και συγκρίνουν τις εικόνες και τις αντιστοιχίζουν με καρτέλες όπου αναγράφονται οι φράσεις:
Γόνιμη γη και ξηρασία. Τα παιδιά μας λένε τι φαντάζονται πώς σημαίνουν και σε ποια εικόνα θα τις αντιστοιχούσαν.
Παρακολουθούμε το video “Drought – The Dr. Binocs Show | Best Learning Videos For Kids | Peekaboo Kidz” και το συζητάμε σταδιακά με τα παιδιά:
Στη στνέχεια, για να γίνει με βιωματικό τρόπο κατανοητό το φαινόμενο της ξηρασίας και πως μοιάζει η ξερή γη , φυτεύουμε μαζί με τα παιδιά, σπόρους σε δύο γλάστρες:
Τις τοποθετούνμε σε ένα ηλιόλουστο σημείο της αυλής και ποτίζουν μόνο τη μία:
Το πείραμα είναι εξελισσόμενο. Καταγράφουμε ομαδικά την πρώτη ημέρα στο έντυπο παρατήρησης τις υποθέσεις και τις παρατηρήσεις μας και μετά από δύο εβδομάδες, θα καταφράψουμε και πάλι, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουνμε τα συμπεράσματά μας:
Βήμα 2ο: Αν μείνουμε χωρίς νερό;
Δείχνουμε στα παιδιά εικόνες με τις αιτίες της ξηρασίας όπως μείωση της βροχόπτωσης, αποστράγγιση ποταμών, υπερβολική άρδευση και χρήση του νερού για ανθρώπινες δραστηριότητες, πυρκαγιές και αποψίλωση δασών.
Στη συνέχεια ακούμε αφήγηση του παραμυθιού της Μαρίνας Γιώτη « Η Στιγμούλα είναι δυνατή” και το διαβάζουμε σε έντυπη μορφή:
Αφού ακούσουμε το παραμύθι ακολουθεί συζήτηση. Τα παιδιά παρατηρούν τις εικόνες που προαναφέραμε και τις συγκρίνουν με την ιστορία που άκουσαν ώστε να οδηγηθούν σε συμπεράσματα. Το νερό είναι πολύτιμο και χωρίς αυτό ένας τόπος δεν μπορεί να είναι βιώσιμος.
Στο τέλος ως εμπέδωση δημιουργούν ομαδικά τα δικά τους μικρά βιβλία (τεχνική Φρενέ)Βιβλία με τεχνική Φρενέ:
Βήμα 3ο: Τι μπορώ να κάνω εγώ για αυτό;
Παρακολουθούμε και συζητάμε τη συνέχεια του βίντεο που είδαμε στην αρχή και καλούμε τα παιδιά να σκεφτούν τρόπους με τους οποίους μπορούν να μειώσουν την σπατάλη του νερού. Στη συνέχεια ομαδοποιούν καρτέλες που απεικονίζουν θετικούς και αρνητικούς τρόπους διαχείρισης του νερού.
Κάνουμε και το παρακάτω φύλλο αξιολόγησης:
Βήμα 4ο: Όλοι μαζί όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!
Με αφορμή τη συμμετοχή μας στη δράσης “Let’s do it Greece“, οργανώνουμε στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας δράση, κατά την οποία φυτεύουμε φυτά και λουλούδια, σε συνεργασία με τους γονείς και το τμήμα Παιδείας του Δήμου μας.
Στο διαδραστικό πίνακα της τάξης μας, για εμπέδωση παίζουμε με τα παιδιά ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι σωστού ή λάθους με θέμα την εξοικονόμηση του νερού.
Με αφορμή τους τρόπους εξοικονόμησης νερού που έμαθαν τα παιδιά, τα ρωτάμε να σκεφτούν με ποιον τρόπο πότιζαν παλιά τον κήπο του σχολείου τους και αν υπάρχει κάποιος τρόπος να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη χρήση νερού για το πότισμα ενώ παράλληλα θα φροντίζουμε σωστά τα φυτά μας. Στη συνέχεια επαρακολουθο΄ύμε ένα σύντομο βίντεο animation σχετικά με τη συλλογή του βρόχινου νερού και αποφασίζουμε να συντάξουμε μια επιστολή προς το αρμόδιο τμήμα πρασίνου του Δήμου μαςκαι τον Δήμαρχο ζητώντας τους να εγκαταστήσουν στο σχολείο μας δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού με στόχο την άρδευση των πράσινων χώρων του σχολείου:
Το πρόγραμμα «Ενεργώ για τον Πλανήτη» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα Λαμπράκη, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 21, με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, από το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και από την Accenture Greece.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.