
Ενδοσχολική Επιμόρφωση!
Στα πλαίσια του δεύτερου σχεδίου δράσης της σχολικής μας μονάδας, με τίτλο “Ενδυνάμωση γονέων και συνεργασίας Σχολείου- Οικογένειας” διοργανώσαμε ενδοσχολική επιμόρφωση – Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τη διαχείριση της συμπεριφοράς των παιδιών στο Νηπιαγωγείο με τίτλο:
” Ενισχύοντας κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες στα παιδιά: επικοινωνία, όρια, διαχείριση συναισθημάτων και συγκρούσεων”
Με το κ. Φανή Καραγκιόζη, Ψυχοπαιδαγωγό, του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Σερρών, «Όασις»
Στη διάρκεια της επιμόρφωσης, αξιοποιήσαμε τα 6 καπέλα της σκέψης.
Αυτή η στρατηγική δημιουργήθηκε από τον Edward de Bono και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του ‘6 Thinking Hats’ (τα 6 καπέλα της σκέψης). Τα 6 καπέλα της σκέψης είναι μια καλή τεχνική, όταν θέλουμε να προσδιορίσουμε τις επιπτώσεις κάποιας απόφασης, φωτίζοντάς τη από πολλές οπτικές γωνίες. Τη χρησιμοποιούμε, επίσης, όταν θέλουμε να ενθαρρύνουμε περαιτέρω σκέψη και προβληματισμό σε ένα θέμα, ή όταν θέλουμε να εξετάσουμε πώς μπορεί εφαρμοστεί μια ιδέα. Με αυτή την τεχνική μπορούμε ακόμη να διαπιστώσουμε τις αντιδράσεις των άλλων όταν προσπαθούμε να εφαρμόσουμε κάτι.
Όταν εξετάζουμε ένα πρόβλημα με την τεχνική των ‘Six Thinking Hats’ , μπορούμε να το λύσουμε εύκολα χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατές προσεγγίσεις, γιατί το πρόβλημα ή η ιδέα που θέλουμε να εφαρμόσουμε είναι μια μείξη από φιλόδοξα σχέδια, ικανότητες εφαρμογής, ευαισθησία, δημιουργικότητα και καλή οργάνωση. Γιατί ουσιαστικά αυτό γίνεται με την εφαρμογή αυτής της τεχνικής: εξετάζουμε όλες τις δυνατές παραμέτρους, επιστρατεύοντας όλες τις διαθέσιμες δεξιότητες και απόψεις. Έχει αποδειχθεί, στην πράξη ότι τα σχέδια τα οποία υλοποιούμε, έχοντας εφαρμόσει αυτή την τεχνική είναι πολύ πιο πετυχημένα και πιο εύκολα υλοποιήσιμα από άλλα στα οποία απλώς έχουμε απλώς θέσει σε πράξη μια ιδέα.
Πώς θα χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική
Κάθε καπέλο της σκέψης είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης. Έτσι μπορούμε να ωφεληθούμε από μια αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων, όπως συμβαίνει όταν άνθρωποι με διαφορετική σκέψη και πεποιθήσεις συζητούν ένα θέμα.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.