![421711646 880195723849240 476116856259898222 n](https://blogs.sch.gr/29nipser/files/2024/02/421711646_880195723849240_476116856259898222_n.jpg)
To 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών είναι υποστηρικτής στον εορτασμότης Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2024.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των οnline τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί στις 06/02/2024 σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.
![line](https://saferinternet4kids.gr/wp-content/themes/saferinternet4kids_new/images/blue-linebig.png)
Με σύνθημα “Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο”, την εβδομάδα αυτή προσεγγίσαμε το θέμα αυτό στο Νηπιαγωγείο μας. Η ημέρα αυτή αποτελεί το εφαλτήριο της γνωριμίας ακόμη και των μικρών μαθητών με τη χρήση της τεχνολογίας με δημιουργικό, υπεύθυνο και ασφαλές τρόπο. Η χρήση του διαδικτύου αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όχι μόνο μεγάλων, αλλά και μικρών, επομένως είναι αδήριτη ανάγκη να αξιοποιούνται οι θετικές του δυνατότητες στο έπακρο με σωστό τρόπο.
Οι δράσεις μας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο ξεκίνησαν μέσα από μια διερεύνηση γνώσεων και συζήτηση. Τι είναι διαδίκτυο; Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό; Είναι απόλυτα ασφαλές ή πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα; Τι είναι προσωπικά δεδομένα;
Παρακολουθήσαμε το ενημερωτικό βίντεο Ασφάλεια στο internet με λόγια απλά! και το συζητήσαμε:
Αφού ολοκληρώσαμε τη συζήτησή μας,κάναμε φύλλο εργασίας “Τι μου αρέσει να βλέπω στο Internet:
Κατασκευάσαμε τους δικούς μας φορητούς υπολογιστές, στην οθόνη των οποίων ζωγραφίσαμε αυτό που μας αρέσει να κάνουμε περισσότερο στο διαδίκτυο:
Στη συνέχεια, διαβάσαμε το παραμύθι “Η Αθηνά και το νέο της tablet”.
Συζητήσαμε για το πόσα πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε στο διαδίκτυο, όμως με μέτρο. Ο εθισμός μας σε αυτό μπορεί να μας στερήσει πολλές όμορφες στιγμές. Τις στιγμές αυτές τις ζωγραφίσαμε.
Μιλήσαμε πιο αναλυτικά για τα προσωπικά μας δεδομένα, εξηγήσαμε τι είναι, ποια είναι, ποιες πληροφορίες δεν πρέπει να δίνουμε ποτέ και διαβάσαμε το βιβλίο “Προσωπικά δεδομένα με την Αθηνά και τον Ερμή”.
Ακόμη, προσεγγίσαμε το θέμα μέσα από την τέχνη. Για αρχή “γνωριστήκαμε” με το σύμβολο παπάκι @, ένα από τα πιο γνωστά διαδικτυακά σύμβολα. Επεξεργαστήκαμε το γλυπτό του Buky Schwartz “the internet messenger”, προσπαθήσαμε να το αναλύσουμε και στη συνέχεια προσπαθήσαμε να το “μιμηθούμε” με τον δικό μας τρόπο.
Συζητήσαμε για τον διαδικτυακό εκφοβισμό και διαβάσαμε το παραμύθι “Η μεγάλη απόφαση του @Παπάκη”.
https://blogs.sch.gr/29nipser/files/2024/02/DigiDuck_Greek_2017_Spreads_Web.pdfΦτιάξαμε τον δικό μας Παπάκη για να στολίζει την τάξη μας, αλλά και για να μας θυμίζει τι πρέπει να προσέχουμε στο διαδίκτυο:
Δημιουργήσαμε αφίσα με σύνθημα “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”:
Συμμετείχαμε στη διαδικτυακή εκδήλωση για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, κατά την οποία μέσα από το παραμύθι “ο διάσημος φίλος του @Παπάκη” και μια διαδραστική παρουσίαση, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου με ασφάλεια. Ακόμη, στη διαδικτυακή εκδήλωση δόθηκε έμφαση στο πώς πρέπει να αντιδράμε σε περίπτωση που έρθουμε στο διαδίκτυο σε επαφή με κάτι που μας έχει τρομάξει και αναστατώσει.
Το διαδίκτυο μας προσφέρει πάρα πολλά, αρκεί να το χρησιμοποιούμε σωστά!!!
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.