Εθνική γιορτή 25ης Μαρτίου

IMG f29a74a3b2848f57e1b4b8a7c44cbb0e V

Με ιδιαίτερη συγκίνηση γιορτάσαμε στο νηπιαγωγείο μας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, τιμώντας παράλληλα και τη μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη σχολική μας γιορτή, απαγγέλλοντας ποιήματα, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια και χορεύοντας με χαρά. Μέσα από τη γιορτή αυτή είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας και να νιώσουν περηφάνια για την πατρίδα μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο, τον οποίο τραγούδησαν όλοι μαζί – παιδιά και γονείς – σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή. Στο τέλος, τα παιδιά φώναξαν δυνατά «Ζήτω η Ελλάδα», γεμίζοντας τον χώρο με χαρά, περηφάνια και συγκίνηση.

Χρόνια πολλά σε όλους!

25η Μαρτίου – Δραστηριότητες και κατασκευές

IMG 20260326 134416

Στο πλαίσιο της ενασχόλησής μας με την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τη γιορτή του Ευαγγελισμού, τα παιδιά συμμετείχαν σε ποικίλες δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες.

Παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο, άκουσαν και τραγούδησαν σχετικά τραγούδια, διάβασαν βιβλία και παρατήρησαν εικόνες που βοήθησαν στην κατανόηση των γεγονότων. Μέσα από συζήτηση γνώρισαν τους ήρωες του 1821 και ήρθαν σε επαφή με βασικές έννοιες της ιστορίας μας, με τρόπο απλό και προσαρμοσμένο στην ηλικία τους.

Με έμπνευση από όσα έμαθαν, τα παιδιά ζωγράφισαν, δημιούργησαν όμορφες κατασκευές και εξέφρασαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

IMG 20260326 134416

Ήταν μια όμορφη και δημιουργική περίοδος, γεμάτη γνώση, φαντασία και περηφάνια για την πατρίδα μας!

 

Διαχείριση συναισθημάτων

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε στο νηπιαγωγείο μας την κυρία Λουκία Πούλου, επισκέπτρια υγείας του ΤΟΜΥ  Άνω Πόλης, η οποία πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική δράση με θέμα τα συναισθήματα.

Μέσα από συζήτηση, παραδείγματα και βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να εκφράσουν όσα νιώθουν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο συναίσθημα του φόβου, το οποίο, όπως εξήγησε η κυρία Πούλου, είναι απολύτως φυσιολογικό και το βιώνουμε όλοι.

Τα νήπια έμαθαν τρόπους διαχείρισης του φόβου, όπως το να τον «κρύβουν» συμβολικά στην τσέπη τους, φανταζόμενα ότι έτσι μικραίνει, αλλά και τη σημασία του να μιλούν σε κάποιον που εμπιστεύονται για ό,τι τα απασχολεί.

IMG 20260323 152538

Παράλληλα, έγινε αναφορά και στο άγχος, με απλές και κατανοητές προσεγγίσεις για το πώς μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας.

Η συμμετοχή των παιδιών ήταν ενεργή και ενθουσιώδης, ενώ η δράση αυτή συνέβαλε ουσιαστικά στην ενίσχυση της συναισθηματικής τους ανάπτυξης και της αυτοέκφρασης.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Λουκία Πούλου για την πολύτιμη παρουσία και προσφορά της!

IMG 20260320 121952 IMG 20260320 122759 IMG 20260320 122835

Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού στο Νηπιαγωγείο μας

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, στο νηπιαγωγείο μας πραγματοποιήσαμε δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από τις έννοιες της φιλίας, του σεβασμού και της αποδοχής.

Αρχικά συζητήσαμε με τα παιδιά τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός και πώς μπορούμε να φερόμαστε όμορφα στους φίλους μας. Παρακολουθήσαμε το παραμύθι «Η Ελμίλα η Καμήλα», μέσα από το οποίο τα παιδιά γνώρισαν τη σημασία της διαφορετικότητας και της αποδοχής.

Ελμίλα η καμήλα

Στη συνέχεια είδαμε σχετικά βίντεο και συζητήσαμε τα μηνύματα που μας έδωσαν. Τα παιδιά εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από ζωγραφιές και δημιουργικές δραστηριότητες με θέμα τη φιλία και τη συνεργασία.

IMG 20260309 113628

Παράλληλα, συμμετείχαμε στη δράση «Μίλα Τώρα», στέλνοντας το δικό μας μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού.

ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ

IMG 20260226 140410 1

αλλά και στη δράση της επόπτριάς μας «Γέφυρες Φιλίας», μέσα από την οποία τονίσαμε τη σημασία της επικοινωνίας, της κατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ των παιδιών.

«ΓΕΦΥΡΕΣ ΦΙΛΙΑΣ: ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ» (9-13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2026) ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ – ΔΠΕ

Στο padlet που ακολουθεί, στη στήλη video θα βρείτε και την συμμετοχή του σχολείου μας. https://padlet.com/tepoptpeach/9-13-2026-j73uqz9mdiumct40

Τέλος, δημιουργήσαμε όλοι μαζί αφίσες με συνθήματα κατά του εκφοβισμού, μεταφέροντας το μήνυμα ότι στο σχολείο μας χωράμε όλοι και ότι η φιλία, η καλοσύνη και ο σεβασμός κάνουν την καθημερινότητά μας πιο όμορφη.

IMG 20260303 151921   IMG 20260306 160610 1

Μέσα από αυτές τις δράσεις τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της ενσυναίσθησης και της αποδοχής, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός σχολείου όπου όλοι νιώθουν ασφαλείς, χαρούμενοι και αγαπητοί.

 

Καλώς ήλθες Μάρτη

IMG 20260304 144926

Φορέσαμε το μαρτάκι μας για να μη κάψει ο ήλιος. Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθήσαμε την παράδοση και τον συμβολισμό του βραχιολιού που κοσμεί κάθε Μάρτη το χέρι μας.

Παροιμίες για τον Μάρτη (Από την σελίδα της Ανθής Ζήση https://dreamskindergarten.blogspot.com/2012/02/blog-post_4420.html)

Paroimies gia to Martio Selida 12 Paroimies gia to Martio Selida 15 Paroimies gia to Martio Selida 16 Paroimies gia to Martio Selida 10 Paroimies gia to Martio Selida 14 Paroimies gia to Martio Selida 13 Paroimies gia to Martio Selida 11 Paroimies gia to Martio Selida 09 Paroimies gia to Martio Selida 07

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Safer Internet 4 Kids – Ασφαλές διαδίκτυο

hightlight new

Με αφορμή τη συμμετοχή μας στις δράσεις του προγράμματος Safer Internet 4 Kids, τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο, τους βασικούς κανόνες σωστής και ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

Η ημέρα ήταν γεμάτη συζήτηση, δημιουργία και συνεργασία!

 Συζητάμε για το διαδίκτυο

Ξεκινήσαμε με μια ανοιχτή συζήτηση:

  • Τι είναι το διαδίκτυο;

  • Πού το χρησιμοποιούμε;

  • Ποιοι κανόνες μας προστατεύουν;

Τα παιδιά μοιράστηκαν εμπειρίες από το σπίτι και καταλήξαμε όλοι μαζί σε βασικούς κανόνες:
✔ Δεν μιλάμε με αγνώστους
✔ Δεν δίνουμε προσωπικά στοιχεία
✔ Ζητάμε πάντα τη βοήθεια των γονιών μας

IMG 20260203 154908 IMG 20260219 155446

Παιχνίδι ρόλων: Τι κάνω αν…;

Μέσα από παιχνίδι ρόλων, τα παιδιά μπήκαν στη θέση ενός μικρού χρήστη του διαδικτύου και κλήθηκαν να σκεφτούν:

  • Τι κάνω αν δω κάτι που με φοβίζει;

  • Τι κάνω αν κάποιος μου ζητήσει το όνομά μου ή τη διεύθυνσή μου;

Με αυτόν τον τρόπο κατανόησαν ότι πάντα μιλάμε σε έναν ενήλικα που εμπιστευόμαστε.

IMG 20260209 145515

Παρακολούθηση εκπαιδευτικού υλικού

Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό βίντεο από το πρόγραμμα SaferInternet4Kids, προσαρμοσμένο στην ηλικία των παιδιών, και συζητήσαμε τα μηνύματα που μας άφησε.

Παράλληλα συμμετείχαμε στο Διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Νηπιαγωγείου & Α΄ Δημοτικού στις 12/02/2026 μαζί με άλλα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και αναγνώρισαν σωστές και λανθασμένες συμπεριφορές στο διαδίκτυο.

Συνεργασία με την οικογένεια

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι υπόθεση όλων μας. Ενθαρρύναμε τα παιδιά να συζητήσουν στο σπίτι όσα έμαθαν και να θυμούνται πως:
Το διαδίκτυο είναι ένα όμορφο εργαλείο, όταν το χρησιμοποιούμε σωστά και με ασφάλεια.

IMG 20260226 144102

Η συμμετοχή μας στο Safer Internet 4 Kids ήταν μια πολύτιμη εμπειρία που βοήθησε τα παιδιά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον ψηφιακό κόσμο με γνώση και υπευθυνότητα.

📌 Μαζί μαθαίνουμε, μαζί προστατευόμαστε!

IMG 20260210 145953 IMG 20260210 150015 IMG 20260226 144040 IMG 20260210 150054

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ