Η λαϊκή παράδοση, τα ήθη και τα έθιµα, είναι ο πλούτος που η κάθε γενιά παραδίδει στην επόµενη. Μέσα από τη διαπάλη του παλιού µε το καινούργιο γεννιέται ο πολιτισµός.
Ο Μερακλής (2004) υποστηρίζει ότι ο πολιτισµός που δηµιούργησαν οι άνθρωποι των αγροτικών στρωµάτων, οι οποίοι τον µετέφεραν µαζί τους, όταν µετακινούνταν σε αστικούς χώρους, είναι ο λαϊκός πολιτισµός.
Σηµαντικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισµού είναι: η κοινωνική συγκρότηση (φυσικός χώρος, οικιστική δραστηριότητα, οικογένεια, ευρύτερες οµάδες, διοίκηση, παραγωγή και χρήση των αγαθών), τα ήθη και τα έθιµα (καθηµερινή ζωή, θρησκευτική και εθνική ζωή, εθιµικό δίκαιο, κώδικας ηθικής), η λαϊκή τέχνη (λογοτεχνία, µουσική, χορός, ενδυµασία, υφαντική-κεντητική, κοσµήµατα-σκεύηέπιπλα, αρχιτεκτονική, ζωγραφική, λαϊκά θεάµατα και θέατρο).
Η ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των παιδιών σε θέµατα της λαϊκής µας παράδοσης τους επιτρέπει να προβληµατισθούν σχετικά και να προχωρήσουν σε συγκρίσεις µε την σύγχρονη κοινωνική πραγµατικότητα. Η γενιά που γνωρίζει τις ρίζες της, τον πολιτισµό που προηγήθηκε απ’ αυτήν, µπορεί να χαράξει δυναµικά την δική της πορεία και να δηµιουργήσει τον δικό της πολιτισµό.
Πηγή: http://www.elliepek.gr/documents/5o_synedrio_eisigiseis/Didaskalia.pdf
Έθιμα του Λαζάρου – Απρίλιος 2016
Υλοποίηση: Σοφία Ηλούση