Α΄ Θεματική Ενότητα : Ζω καλύτερα – Ευ ζην Υποθεματική : Γνωρίζω το σώμα μου σεξουαλική διαπαιδαγώγηση . Τίτλος : Γνωριμία με το ανθρώπινο σώμα.
Η υλοποίηση του προγράμματος «Το σώμα μου- ο εαυτός μου» ανταποκρίνεται στην ανάγκη να γνωρίσουμε καλύτερα το σώμα μας για να το φροντίζουμε σωστά και να ζούμε υγιείς και χαρούμενοι.
Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες:
- να κατονομάσουν τα εξωτερικά μέλη του σώματος και να γνωρίσουν τα όργανα και τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού
- να γνωρίσουν βασικούς κανόνες της ατομικής καθαριότητας και να υιοθετήσουν στάσεις ανάλογες
- να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν θετική στάση και συμπεριφορά σε θέματα φροντίδας της στοματικής υγείας.
- Να εκφράζουν στοιχεία του ρυθμού μέσω της κίνησης του σώματος.
- Να διερευνούν τις εκφραστικές δυνατότητες του σώματος σε σχέση με το χώρο και τους άλλους.
Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες παρατήρησης, σύγκρισης αλλά και δημιουργικής έκφρασης μελετήσανε το σώμα τους. Έμαθαν σημαντικές πληροφορίες για τη ανατομία αλλά και τη λειτουργία του.
Αρχικά ,παρατηρήσαμε το ανθρώπινο σώμα μέσα από βιβλία και αφίσες για να το περιγράψουμε και ονομάσαμε τα μέρη του. Γνωρίσαμε τα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος και τα συστήματα ( σκελετικό, κυκλοφορικό, αναπνευστικό, πεπτικό σύστημα) στα οποία ανήκουν το καθένα, δίνοντας έμφαση στη βασική λειτουργία του κάθε συστήματος και στη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή.
Στη συνέχεια σε χαρτόνι αποτύπωσαν το περίγραμμα του σώματος τους και συζητήσαμε για τα μέρη του και τα βάλαμε σε σειρά.
Έπειτα μιλήσαμε για τις υπηρεσίες υγείας, όπως νοσοκομείο, οδοντίατρος, παιδίατρος κλπ. και συζητήσαμε για τον ρόλο και τη σημασία τους. Τα παιδιά αρκετά ενθουσιασμένα έπαιξαν παιχνίδια ρόλων στο σχολικό ιατρείο που δημιούργησαν στην τάξη. Κάποια παιδιά υποδύθηκαν το γιατρό και κάποια τον ασθενή που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.
Επιπρόσθετα αξιοποίησαν φωτογραφίες τους, από την παιδική ηλικία ως σήμερα και τοποθέτησαν σε διαδοχική σειρά τις φωτογραφίες αυτές , προσεγγίζοντας με αυτή τη δραστηριότητα την έννοια του χρόνου.
Τέλος κάναμε την αξιολόγηση μας διαμορφωτικού και περιγραφικού χαρακτήρα , ενωθήκαμε τα δύο τμήματα και παρουσιάσαμε τις εργασίες μας, τις επεξεργαστήκαμε και τις σχολιάσαμε. Έτσι έγινε αντιληπτό σε όλα τα παιδιά ότι ο κάθε ένας μας είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ.